کشورهای سراسر جهان به صدور حکم دیوان کیفری بینالمللی درخصوص بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به اتهام جنایات جنگی واکنش نشان دادند، اما واکنش یکی از کشورها متفاوت بوده است.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، نتانیاهو را در ۲۲ نوامبر به مجارستان دعوت کرد و گفت که از حکم بازداشت او «تبعیت نخواهد کرد.»
اوربان، در رادیوی دولتی مجارستان، دیوان بینالمللی کیفری را به مداخله در جنگ جاری، با اهداف سیاسی» متهم کرد.
دیوان کیفری بینالمللی که عالیترین محکمه جنایات جنگی جهان است و در لاهه فعالیت میکند، روز گذشته برای نتانیاهو و یوآف گالانت، وزیر دفاع سابق اسرائیل، حکم بازداشت صادر کرد.
محمد ضیف، فرمانده نظامی گروه تروریستی حماس، نیز متهم شده است.
آنها به جنایت علیه بشریت در جریان جنگ ۱۳ ماهه غزه متهم هستند که با حمله تروریستی حماس در ۷ اکتبر آغاز شد؛ حملهای که در آن ۱۲۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۵۰ نفر ربوده شدند.
به گفته اسرائیلیها، ضیف، که به ابراهیم المصری معروف است، در حملهای هوایی در ۱۳ ژوئیه کشته شده است. حماس علناً این قضیه را تکذیب کرده؛ اما ارتش اسرائیل میگوید این خبر بهطور محرمانه تأیید شده است.
با اینحال، دیوان کیفری بینالمللی هیچ ابزاری برای اجرای این حکمها ندارد و برای اجرای آنها باید به کشورهای عضو تکیه کند.

اوربان، از متحدان نزدیک نتانیاهو، حکم بازداشت او را «گستاخی مفرط» و «بدخواهانه» خواند.
اوربان گفت: «ما از این تصمیم تبعیت نخواهیم کرد و عواقبی گریبانگیر او نخواهد شد.»
در حکم آمده است که نتانیاهو و گالانت با محدود کردن کمکهای بشردوستانه و هدف گرفتن عامدانه غیرنظامیان در کارزار اسرائیل علیه حماس در غزه مرتکب جنایت «گرسنگی بهعنوان یک اقدام جنگی» شدهاند. آنها این اتهامات را رد کردهاند.
نخستوزیران اسلوونی و ایرلند گفتند درصورت سفر نتانیاهو به این کشورها از حکم دادگاه تبعیت کرده و او را بازداشت خواهند کرد.
اسلوونی آخرین کشور اتحادیه اروپا بود که فلسطین را در ماه ژوئن بهعنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخت.
فرانسه و آلمان واکنش سنجیدهتری از خود نشان دادند.
کریستوف لموین، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه، در ۲۲ نوامبر گفت: «فرانسه به این حکم توجه دارد. این کشور در راستای تعهد دیرینه خود به حمایت از عدالت بینالمللی، بر همراهی خود با احکام مستقل دادگاه برمبنای اساسنامه رم تأکید میکند.»
لموین در ۲۱ نوامبر از پاسخ به اینکه آیا فرانسه نتانیاهو را درصورت سفر به این کشور بازداشت میکند یا خیر خودداری کرد و گفت که این اقدام از نظر قانونی پیچیدگیهایی دارد.
برلین اعلام کرد که حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را بدقت موشکافی خواهد کرد، اما تا زمانی که سفری به آلمان نداشته باشند، اقدامات بیشتری انجام نخواهد داد.
نتانیاهو آخرینبار در مارس ۲۰۲۳ به آلمان سفر کرد.
اشتفن هبهاشترایت، سخنگوی دولت آلمان، گفت: «تصور اینکه براساس این حکم بازداشتشان کنیم، دشوار است.»
او به «مسئولیت تاریخی» آلمان در قبال اسرائیل اشاره کرد؛ دولتی که متعاقب هولوکاست تأسیس شد.