دیوان کیفری بینالمللی لاهه روز پنجشنبه، ۲۱ نوامبر حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق اسرائیل و محمدضیف، یکی از رهبران حماس را صادر کرده است.
در صورتی که فرد یا افرادی در دادگاه لاهه محکوم به بازداشت شده باشند، اگر به یکی از ۱۲۰ کشور عضو اساسنامه رم سفر کنند، هر یک از این کشورها میتوانند فرد یا افراد موردنظر را بازداشت کنند. آمریکا عضو اساسنامه رم نیست.
دادگاه لاهه در خبری که درباره این حکم در صفحه وبسایت خود منتشر کرده، اعلام کرده است که نتانیاهو و گالانت «شریک جرم» هستند و در برابر اعمالی شامل «جنایت جنگی گرسنگی دادن به عنوان یک روش جنگی، جنایت علیه بشریت شامل قتل، آزار و اذیت و دیگر رفتارهای غیرانسانی، مسئولیت کیفری دارند.»
این دادگاه افزوده است دلایل منطقی وجود دارد که به این نتیجه برسد که این دو مقام بلندپایه اسرائیلی به طور «عمدی و آگاهانه» مردم غیرنظامی غزه را از دسترسی به امکانات اولیه شامل غذا، آب، دارو، تجهیزات پزشکی، برق و سوخت محروم کردهاند. آنها «مانع رسیدن کمکهای بشردوستانه و اختلال در توان سازمانهای امدادرسان برای تامین نیازهای اولیه مردم غزه شدهاند و همین باعث نابودی بخشی از جمعیت غیرنظامی غزه شد.»
دادگاه لاهه همچنین نتانیاهو و گالانت را به عنوان مقامات مافوق اسرائیلی به کوتاهی در جلوگیری از ارتکاب جنایات جنگی در غزه متهم کرده است.
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به این حکم دادگاه لاهه اعتراض کرده و حکم بازداشت برای دو مقام ارشد اسرائیلی را تصمیمی «یهودیستیزانه» و اتهامات را «بیاساس و دروغین» خوانده است.
اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهور اسرائیل نیز گفته است که این دادگاه نقش حماس به عنوان «آغازگر جنگ غزه، استفاده از مردم غزه به عنوان سپرانسانی و گروگانگیری را نادیده گرفته است.»
او همچنین حکم دادگاه لاهه را «ظالمانه و مضحکه جهان» خوانده است.
این دادگاه همچنین اعلام کرده است که پیش از این، درخواست بازداشت برای اسماعیل هنیه و یحیی سنوار به عنوان دو رهبر حماس صادر کرده بود، اما بعد از تایید کشته شدن آنها، درخواست بازداشت را پس گرفت و اکنون برای محمد دیاب ابراهیم المصری معروف به محمد ضیف یک حکم بازداشت به دلیل ارتکاب «جنایات علیه بشریت شامل قتل، شکنجه، تجاوز و سایر شکلهای خشونت جنسی، گروگانگیری و توهین به کرامت انسانی در قلمرو اسرائیل و فلسطین صادر کرده است.»
اسرائیل در مرداد ماه امسال اعلام کرد محمد ضیف را در جنوب غزه کشته است. دادستان دادگاه لاهه گفته است که در حال جمع آوری شواهد درباره امکان زنده بودن یا مرگ ضیف است و اکنون نمیتواند کشته شدن محمدضیف را تایید کند.
«شوخی خطرناک»
سناتور لیندسی گراهام گفت: «این دادگاه یک شوخی خطرناک است. اکنون زمان آن رسیده که سنای آمریکا اقدام کرده و این نهاد غیرمسئول را تحریم کند.»
فاکس نیوز گزارش داده است که این اقدام دادگاه لاهه، چند روز بعد از تهدید جان تون، رهبر اکثریت منتخب سنای آمریکا صورت میگیرد. این سناتور آمریکایی گفته بود که اگر دیوان کیفری بینالمللی و دادستان آن، اقدامات «ظالمانه و غیرقانونی» خود را برای پیگیری حکم بازداشت مقامات اسرائیلی لغو نکنند، سنای آمریکا باید فورا تحریمهایی را علیه این افراد تصویب کند.