با تصویب دومین طرح استیضاح علیه یون سوکیول، رئیس جمهور کره جنوبی، توسط شش حزب مخالف، تحلیلها پیرامون «ترویج همکاری کره جنوبی-آمریکا-ژاپن»، به عنوان علت حذف او شدت گرفته است.
یون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی، روز شنبه وعده داد که برای آینده سیاسی خود خواهد جنگید. این درحالی است که یون در دومین رأیگیری استیضاح که به رهبری مخالفان و به دلیل تصمیم کمدوام و شوکهکننده او در برقراری حکومت نظامی انجام گرفت، از کار برکنار شد.
به گزارش روزنامه های چاپ کره، ایالات متحده و چین از زمان ارائه اولین طرح استیضاح، در تلاش بودهاند مواضع دیپلماتیک احزاب مخالف را بررسی کنند؛ آمریکا از طریق کانالهای رسمی و چین از طریق کانالهای غیررسمی.
در طرح استیضاح جدید که در جلسه عمومی مجلس ملی به تصویب رسید، دلیلِ استیضاح با عنوان «خصومت با کره شمالی، چین و روسیه»، که در طرح اول مطرح شده بود، حذف شد.
این دلیل در طرح اول به سیاستهای یون نسبت داده شده بود که به ادعای احزاب مخالف، «باعث تنش در شمال شرق آسیا، انزوای کره جنوبی و تهدید امنیت ملی» شده بود.
در طرح نخست، سیاستهای یون را اقداماتی علیه منافع منطقهای معرفی کردند. این سیاستها شامل «دشمنی با کره شمالی، چین و روسیه»، «تأکید بر سیاستهای مبتنی بر ژاپن» و «انتصاب افرادی با گرایشهای طرفدار ژاپن به مناصب کلیدی دولت» بود.
بر اساس گزارشها، پس از رد اولین طرح استیضاح، مقامات آمریکایی از احزاب مخالف پرسیدهاند که چرا روابط کره جنوبی، آمریکا و همکاری سهجانبه کره جنوبی-آمریکا-ژاپن به عنوان دلایل استیضاح ذکر شده است.
در واکنش، نمایندگان حزب دموکرات کره، سونگ سانگراک و هونگ کیوون، که سابقه فعالیت در امور خارجی دارند، با همتایان آمریکایی و ژاپنی خود دیدار کردند و توضیح دادند که طرح اول به دلیل عجله در تدوین توسط حزب نوآوری وطن و اعلام حالت اضطراری، شامل این موارد شد و حذف آن به تعویق افتاد.
در همین حال، رسانههای چینی نسبت به حذف این دلیل از طرح دوم که مربوط به «روابط سهجانبه کره جنوبی، آمریکا و ژاپن» بود، ابراز نگرانی کردهاند و گزارش کردهاند که این اقدام ممکن است تحت تأثیر فشار کشورهای همسایه و همچنین ایالات متحده، صورت گرفته باشد.
رسانههای حکومتی چین از جمله گلوبال تایمز که سخنگوی حزب کمونیست چین است، چند ماه گذشته با اشاره به استیضاح یون، به سیاست خارجی او که بر ژاپن تأکید دارد، به شدت انتقاد کردهاند. رسانههای چینی با عناوینی نظیر «چینستیزی، ژاپندوستی» سیاستهای یون را محکوم کرده و آن را عامل اصلی استیضاح معرفی کردهاند.
در واکنش به انتقادات آمریکا، چو سونگره، سخنگوی ارشد حزب دموکرات کره جنوبی، ادعا کرد که طرح حزب دموکرات هرگز به اتحاد کره جنوبی-آمریکا یا همکاری سهجانبه کره جنوبی-آمریکا-ژاپن اشاره نکرده است.
یون سوکیول: تا آخر میجنگم
یون در ساعات پایانی ۳ دسامبر به ارتش اختیارات اضطراری گستردهای داد تا عوامل بهاصطلاح «ضددولتی» را ریشهکن کند و مخالفان سیاسی او را از سر راه بردارد و با این اقدام مردم را در شوک فروبرد.
حدود ۶ ساعت بعد، متعاقب آنکه مجلس با بهکارگیری سربازان و مأموران پلیس مخالفت کرد و به فرمان رئیسجمهور رأی منفی داد، یون دستور خود را لغو کرد. اما این تصمیم کشور را دچار بحران قانون اساسی کرد و باعث شد که عده زیادی از نمایندگان به دلیل نقض قانون خواستار برکناری یون شوند.
یون در ادامه از مردم پوزش خواست، اما به دفاع از تصمیم خود پرداخت و در برابر درخواست استعفای خود مقاومت کرد.
احزاب مخالف با برگزاری تظاهرات گسترده، دور دوم استیضاح را کلید زدند.
یون به دلیل اعلام حکومت نظامی به اتهام شورش تحت تحقیقات جنایی قرار گرفته و مقامات او را ممنوعالخروج کردهاند.
یون در یک سخنرانی جسورانه دیگر در روز پنجشنبه متعهد شد که «تا آخر میجنگد.» او از دستور حکومت نظامی خود دفاع کرد و آن را لازمه رفع بنبست سیاسی و محافظت از کشور در برابر سیاستمداران داخلی دانست؛ کسانی که به گفته او علیه دموکراسی عمل میکردند.