یکی از فعالترین آتشفشانهای اندونزی روز یکشنبه فوران کرد و دستکم سهبار تلی از خاکستر را به آسمان فرستاد که روستاها را با لایهای از خاکستر پوشانید اما تلفات جانی نداشت.
کوه ماراپی، در منطقه آگام در استان سوماترای غربی، به طغیانهای ناگهانی معروف است. پیشبینی این حادثه دشوار است، زیرا ربطی به جابهجایی ماگما ندارد و لرزههایی ایجاد نمیکند که مانیتورهای لرزهنگاری قادر به ثبت آن باشند.
احمد ریفاندی، از مسئولان بخش مانیتورینگ مارپی در مرکز مقابله با خطرات آتشفشانی و زمینشناسی اندونزی، گفت: «بخارات داغ بیرون زدند و تا چند کیلومتر آنطرفتر رفتند و روستاها و شهرهای اطراف را با لایه ضخیمی از خاکستر آتشفشانی پوشاند. همچنین تلی از خاکستر به ارتفاع ۲ هزار متر به آسمان رفت.»
ریفاندی گفت وضعیت این آتشفشانِ تقریباً ۲ هزار و ۸۹۰ متری از ماه ژانویه در سطح هشداردهنده دوم از چهارم بوده و کوهنوردان و روستاییان به دلیل گدازههای احتمالی اجازه نداشتند در فاصله ۲.۸ کیلومتری از دهانه آتشفشان تردد کنند.
فوران ماراپی در دسامبر ۲۰۲۳ به کشته شدن ۲۴ کوهنورد و زخمی شدن چند نفر دیگر منجر شد که بر اثر طغیان ناگهانی ماراپی در آخر هفته گرفتار شده بودند. از آن زمان تاکنون دو مسیر کوهنوردی ماراپی بسته شده است.
طغیان روز یکشنبه پنج ماه پس از آن رخ داد که بارانهای موسمی باعث شسته شدن گل و لای و گدازههای سرد از کوه ماراپی شدند و رودخانهها را به طغیان انداختند. سیل روستاهای دامنه کوه را درنوردید، مردم را آواره کرد، دهها خانه را با خود برد و جان ۶۷ نفر را گرفت.
ریفاندی گفت: «با آغاز فصل باران، روستاییها همچنان درگیر سیل گدازههای سرد خواهند بود اما درس مهمی درباره نحوه جلوگیری از خطر طغیان گرفتهاند.»
اندونزی، مجمعالجزایری با ۲۸۲ میلیون نفر جمعیت، مستعد زلزله و طغیان آتشفشان است، زیرا در امتداد «حلقه آتش» قرار دارد؛ مجموعهای «نعل اسبی» از گسلهای لرزهای که در حوضه اقیانوس آرام واقع شده است.