بالاخره سوت آغاز رقابتهای جام جهانی برزیل ۲۰۱۴ به صدا درآمد و رقابت ۳۲ تیم صعود کرده به این جام، برای کسب عنوان قهرمانی آغاز شد.
تیم ملی فوتبال ایران نیز که پساز فراز و نشیبهای بسیار توانست به جام جهانی بیستم صعود کند؛ حالا با یک ترکیب متفاوت پا به میدان رقابتها نهاده است.
تیم ایران که در گروه ششم مسابقات با آرژانتین، بوسنیهرزگووین و نیجریه همگروه است، دارای میانگین سنی ۲۸٫۴۹ بوده، که در مقایسه با سایر تیمها، در زمرهی تیمهای پیر شرکتکننده در جام جهانی بهشمار میرود.
روزنامه گاردین در تحلیلی که از تاکتیکها و آرایش تیم ملی فوتبال ایران منتشر کرده، گفته است: «تیمی که بسیاری آنان بازیکنانی از لیگهای اروپایی هستند را نبایستی دستکم گرفت و به بیان دیگر این تیم به جام جهانی نیامده تا بر شمار امتیازات ۳ رقیب دیگر خود در گروه F اضافه کند.»
گاردین در گزارش خود با اشاره به سابقهی مربیگری کیروش در تیم رئال مادرید و تیم ملی پرتغال، از عزم این مربی باتجربه برای صعود به مرحلهی بعدی جام جهانی سخن میگوید که درصورت تحقق این امر، حادثهای بیسابقه در تاریخ حضور تیم ملی ایران در جام جهانی خواهد بود.
اما لیست ۲۳ نفرهی تیم ایران را چه کسانی تشکیل میدهند و نقاط ضعف و قوت هرکدام از آنها چیست؟
دروازهبانان:
– رحمان احمدی (باشگاه: سپاهان اصفهان، ۳۳ ساله با ۱۰ بازی ملی)
او که تمام دوران حرفهای فوتبال خود را در ایران سپری کرده، بهخاطر توانایی فوقالعادهاش در آخرین بازی مقدماتی مقابل کرهی جنوبی، موجب صعود ایران به جام جهانی برزیل شد. قابلیتهای کمنظیرش در عکسالعملهای فوری و بهموقع، شوتگیری خوب و مهار موقعیتهای تکبهتک، از نقاط قوتیست که تیم ایران میتواند به آن تکیه کند؛ اما قدرت کم رحمان در بازی با یک پا، نقطه ضعفیست که ممکن است در دیدارهای پیشرو، برای او مشکلساز باشد.
– دانیال داوری (باشگاه: گراسهاپر سوئیس،۲۶ ساله با ۵ بازی ملی)
داوری یک بازیکن دورگه از پدری ایرانی و مادری لهستانی است که توسط کارلوس کیروش از خارج از ایران به تیم ملی دعوت شد. او در نخستین بازی خود برای ایران در مقدماتی جام ملتهای آسیا مقابل تایلند، بهخوبی از عهدهی حفظ دروازهی تیم ملی برآمد. او دارای فیزیک بدنی مطلوب، جایگیریهای مناسب و قدرت دید عالی است؛ اما هنوز تجربهی کمی در مسابقات بینالمللی دارد. ضمن اینکه عدم آشناییاش با زبان فارسی میتواند هنگام برقراری ارتباط کلامی با مدافعان، مشکلاتی را بهوجود آورد.
– علیرضا حقیقی (بازیکن قرضی اسپورتین کوویلیا پرتقال، ۲۶ ساله با ۸ بازی ملی)
حقیقی که در پرسپولیس و پساز مهار پنالتی علی دایی بهشهرت رسید، اعتمادبهنفسی بالا دارد و قادر است با دست خود پرتابهای بلندی داشته باشد؛ اما تغییرات باشگاهی فراوان و عدم داشتن جایگاهی ثابت در تیمهای ایران در سالهای اخیر، موجب شده تا مربیان داخلی برای جذب وی از خود تردید نشان دهند.
مدافعان:
جلال حسینی
باشگاه: پرسپولیس تهران، ۳۲ ساله با ۸۸ بازی ملی
عملکرد دفاعی قوی و ضربات ایستگاهی پرقدرت وی، از او یک مدافع مطمئن برای تیم ایران ساخته است. او در سرزنی، تکل کردن و مهار موقعیتهای تکبهتک استعداد بینظیری دارد و بسیار جنگنده و جسورانه عمل میکند؛ اما در چرخشها سرعت عمل کافی ندارد و بایستی برای رفع این ایراد خود تلاش بیشتری بهخرج دهد.
پژمان منتظری
باشگاه: ام صلال قطر ،۳۰ ساله با ۲۲ بازی ملی
پژمان که در سمت راست زمین بازی میکند، یک مدافع باهوش، بازیساز و بازیخوان است. او در هر ۳ مسابقهی نهایی ایران در مقدماتی جام جهانی مدافع ثابت بود و تنها نقطهضعف وی در سرعت کم و عدم توانایی کافی در کنترل شرایط تکبهتک است.
امیرحسین صادقی
باشگاه: استقلال تهران، ۳۲ ساله با ۱۷ بازی ملی
او در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان حضور داشت و در سال ۲۰۱۳ پساز ۶ سال دوباره به اردوی تیم ملی دعوت شد. مدافعی شجاع، پرقدرت و باتجربه که در ضربات ایستگاهی بسیار متبحر است و بهخوبی تکل میزند.
اما صادقی اشکالاتی مانند سرعت کم، اشتباهات زیاد و پوششدهی ضعیف هم دارد که میتواند برای بازیهای حساس مشکلساز باشد.
خسرو حیدری
باشگاه: استقلال تهران، ۳۰ ساله با ۴۹ بازی ملی
حیدری که تجربهی حضور در ۶ باشگاه مختلف ایران را دارد، در مقدماتی جام جهانی با هوش فراوانش، در پست مدافع راست عملکرد موفقی از خود نشان داد. او در سانترها و ارسالهایش هدفگیری دقیقی دارد و بهراحتی به تیم حریف نفوذ میکند؛ اما از قدرت کافی برای حمله برخوردار نیست.
مهرداد بیتآشور
باشگاه: ونکوور وایت کپس کانادا، ۲۷ ساله با ۶ بازی ملی
بیتآشور متولد آمریکاست و نخستین بار در مقدماتی جام ملتهای ۲۰۱۵، مقابل تایلند با پیراهن تیم ملی ایران به میدان آمد. او با آگاهی مناسب از اصول اولیهی فوتبال، در حمله و دفاع روان و ساده بازی میکند؛ بسیار باهوش است و کنارهها را هم بهخوبی پوشش میدهد؛ اما ضعفهایی نیز دارد که تکنیک پایین، فقدان فیزیک مطلوب برای این پست و قدرت کم در کنترل شرایط تکبهتک، از جملهی آنهاست.
حسین ماهینی
باشگاه: پرسپولیس تهران، ۲۷ ساله با ۲۲ بازی ملی
تکنیک خوبی دارد و میتواند در هردو جناح زمین بهخوبی بازی کند؛ اما از قدرت و دقت کافی در ارسالها و پاسهای نهایی برخوردار نیست.
مهرداد پولادی
پرسپولیس تهران، ۲۷ سله با ۲۰ بازی ملی
او مدافع چپ تیم ملی است، اما در خط میانی هم خوب بازی میکند. سرعت و قدرت زیاد پولادی، موجب عملکرد خوب این بازیکن در خط دفاع شده است. ضمن اینکه توانایی او در شوتزنی و اورلپهای سریع در حمله، مثال زدنیست. درعینحال، بیدقتی در سانترها و ضعف در ارسالها، ایراداتی است که سایر تواناییهای پولادی را تحت تأثیر قرار داده است.
هاشم بیکزاده
باشگاه: استقلال تهران، ۳۰ ساله با ۱۷ بازی ملی
فیزیک بدنی قوی و قدرت دوندگی بالا از خصوصیات بارز بیکزاده است. بهزیبایی شوت میزند و میتواند هردو پایش را بهخوبی بهکار گیرد؛ اما این بازیکن، بهعنوان یک مدافع چپ چندان باهوش نیست و در بازیسازی کمتر مهارت دارد؛ میتوان گفت او بیشتر به قدرت بدنیاش متکی است.
احسان حاجصفی
باشگاه: سپاهان اصفهان،۲۴ ساله با ۶۲ بازی ملی
مهارت حاجصفی در ضربههای آزاد خطرناک فوقالعاده است. در شوتزنی با پای چپ، حرکت سریع در عرض و ارسال پاسهای بلند به محوطهی جریمهی حریف قدرت زیادی دارد؛ اما درعینحال در دفاع و پوششدهی جناحین ضعیف عمل کرده و تمایل چندانی به حضور در این پست از خود نشان نمیدهد؛ این موضوع موجب شده تا کیروش بیشتر در خط میانی از او استفاده کند.
احمد آلنعمه
باشگاه: نفت تهران، ۳۱ ساله با ۹ بازی ملی
بسیاری از کارشناسان فوتبال مخالف حضور او در فهرست ملیپوشان عازم جام جهانی بودند؛ اما اندام تنومند، قدرت بدنی بالا و توانایی زیادش در نواختن ضربات ایستگاهی خارج از محوطهی جریمه، سبب شد تا سرمربی تیم ملی ایران او به اردوی تیم دعوت کند. علاوهبر این، آلنعمه قدرت سرزنی خوبی هم دارد.
هافبکها:
جواد نکونام (کاپیتان)
باشگاه:الکویت، ۳۳ ساله با ۱۳۹ بازی ملی
توانایی او در گلزنی و ارسال پاسهای دقیق در تعویض جریان بازی مثال زدنی ست.
او اولین بازیکن ایرانیست که در لالیگای اسپانیا و بههمراه «اوساسونا» بازی کرده و دومین حضور خود را در جام جهانی تجربه میکند. نکونام در ضربات ایستگاهی تبحر داشته و نقشی کلیدی در آرایش تیم به سبک کیروش را دارد. او همچنین با قدرت دیدی عالی، بازیساز اصلی تیم ملی محسوب میشود و تاکتیک تیم را در جلوی خط دفاعی معین میکند. این نوع هافبکها در فوتبال اصطلاحاً «رجیستا» نامیده میشوند.
اما کاپیتان تیم ملی باوجود این توانمندیها، در توپگیری از حریف و قدرت جنگندگی، اندکی ضعیف عمل میکند.
آندرانیک تیموریان
باشگاه: استقلال تهران، ۳۱ ساله با ۷۹ بازی ملی
آندرانیک درواقع موتور تیم ملی و زوج نکونام در خط میانی است. حضور مؤثر و طولانی مدتش در تیم ملی بهخصوص در مسابقات جام جهانی ۲۰۰۶ و جام ملتهای ۲۰۰۷ و ۲۰۱۱، از او یک هافبک دفاعی قدرتمند و قابل اتکا ساخته است. تیموریان که در تیمهای فولام و بولتون انگلیس نیز بازی کرده، میانهی میدان را بهخوبی پوشش میدهد و قادر است در جدالهای تک به تک پیروز میدان باشد.توانایی شوتزنی خوبی هم دارد؛ اما در پاسهای نهایی قدری بیدقت عمل میکند.
مسعود شجاعی
باشگاه: لاس پالماس اسپانیا، ۳۰ ساله با ۵۰ بازی ملی
شجاعی دومین بازیکن ایرانی ست که در لالیگای اسپانیا توپ زده است. او یک هافبک باهوش و باتکنیک است که به زیبایی دریبل میزند و این خصوصیات سبب شده تا کیروش، به شیوهی بازی وی علاقهی ویژهای داشته باشد. او که در جام جهانی ۲۰۰۶ هم برای ایران بازی کرده، نقطهضعفهایی هم دارد که قدرت دوندگی کم و نقص در عملکرد دفاعی از آن جمله است.
رضا حقیقی
باشگاه: پرسپولیس تهران، ۲۵ ساله با ۸ بازی ملی
توانایی دوندگی خوب و مهارت در خنثی کردن سیستمهای تهاجمی حریف از ویژگیهای این بازیکن است. او از فیزیک مناسب و قدرت بدنی بالا برخوردار است، پاسهای بلندی میدهد، خوب شوت میزند و از عهدهی درگیریهای فیزیکی بهخوبی برمیآید؛ اما فاقد تکنیک فردی و بازیسازی هوشمند است.
اشکان دژاگه
باشگاه: فولام انگلیس، ۲۸ ساله با ۱۴ بازی ملی
دژاگه که متولد تهران و بزرگ شدهی آلمان است، در تیم جوانان این کشور هم بازی کرده و در نخستین همراهیاش با تیم ملی ایران، در مقدماتی جام جهانی در فوریه ۲۰۱۲، توانست ۲ گل به قطر بزند. سرعت و تکنیک خوبی دارد و با بازیخوانی مناسب در گلزنی موفق عمل میکند؛ اما بهخاطر دوندگیهای بیوقفهاش، بعضی مواقع توپ را بهآسانی از دست میدهد.
بختیار رحمانی
باشگاه: فولاد اهواز، ۲۲ ساله با ۴ بازی ملی
هوش بالا و مهارت فوقالعادهاش در بازیسازی او را به یکی از بهترین بازیسازهای تیم ملی بدل کرده است. این بازیکن جوان که از ردهی جوانان به تیم ملی بزرگسالان راه یافته، دارای توانایی گلزنی بالا، دید عالی و ضربات کاشتهی دقیق است و میتواند با هردو پایش بهخوبی بازی کند. تنها ضعف رحمانی در قدرت بدنی پایین و توانایی شوتزنی ضعیف او است.
قاسم حدادیفر
باشگاه: ذوب آهن اصفهان، ۳۰ ساله با ۱۷ بازی ملی
تواناییهایش در بازیسازی، حضور به موقع در حمله، تعویض جریان بازی و دقت در پاس دادن، ستودنیست. این بازیکن چپپا تکنیک خوبی نیز دارد؛ اما در جدالهای فیزیکی چندان قادر به کنترل موقعیت نیست.
مهاجمان:
رضا قوچاننژاد
باشگاه: چارلتون انگلیس، ۲۷ ساله با ۱۴ بازی ملی
قوچاننژاد، در ایران متولد و در هلند بزرگ شده است. او ابتدا در تیمهای جوانان هلند بازی میکرد و پساز آن توسط کارلوس کیروش به اردوی تیم ملی ایران دعوت شد. او با به ثمر رساندن ۱۰ گل در ۱۴ بازی و درخشش در مسابقهی ایران و کرهی جنوبی در آخرین دیدار مقدماتی جام جهانی، جایگاه خود را بهعنوان یک گلزن موفق در تیم ملی ایران تثبیت کرد.
اما این بازیکن جسور، در برخی شرایط حساس بهراحتی کنترل روحی خود را از دست داده و تحت تأثیر قرار میگیرد.
کریم انصاریفرد
بازیکن قرضی تراکتورسازی از پرسپولیس،۲۴ ساله با ۴۲ بازی ملی
این بازیکن با استعداد که از ۱۹ سالگی به تیم ملی پیوسته، در گلزنی توانایی خوبی دارد و در چرخشها نیز بسیار بینظیر است؛ اما مشکل میتواند با هافبکها ارتباط برقرار کرده و از آنان بازی بگیرد.
علیرضا جهانبخش
باشگاه: نایمخن هلند، ۲۰ ساله با ۷ بازی ملی
او که نخستین بازی ملی خود را در پاییز سال گذشته مقابل تایلند انجام داد، توانمندی خود را در گلزنی بهخوبی نشان داد، تا یکی از مسافران جام جهانی برزیل۲۰۱۴ باشد. سرعت عمل در حضور به موقع در محوطهی جریمه و تکنیک فردی مناسب، از خصوصیات این بازیکن جوان است؛ اما هنوز برای کسب تجربه در مسابقات بینالمللی راهی طولانی درپیش دارد.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.