Search
Asset 2

نماینده پیشین مجلس: ایران دومین دارنده ذخایر گاز جهان، از بازار صادرات حذف شده است

نماینده پیشین مجلس می‌گوید که جمهوری اسلامی با قطع ارتباط با دنیا و نبود منابع، بازار صادرات گاز جهان را از دست داده است.
میدان گازی میعانات پارس جنوبی در بندر عسلویه، ۳ ژانویه ۲۰۲۱. ( SAEID ARABZADEH/Middle East Images /AFP via Getty Images)

نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی می‌گوید: «ما با ندانم‌کاری و مهم‌تر از همه عدم ارتباط با دنیا و همچنین نبود منابع، گاز را به ناترازی رسانده و خودمان را از بازار صادراتی حذف کرده‌ایم.»

هدایت‌الله خادمی در گفتگو با خبرگزاری داخلی رکنا با بیان این مطلب می‌افزاید که اگر ایران روابطش را با دنیا حفظ می‌کرد، همزمان که روسیه به عنوان بزرگترین دارنده ذخایر گاز جهان به دنیا صادر می‌کرد، ایران هم می‌توانست صادرات گاز داشته باشد و در زمانی که روسیه صادرات گاز را به اروپا محدود و قطع کرد، ایران می‌توانست جایگزین روسیه شود.

او با بیان اینکه روسیه قبل از حمله به اوکراین، حدود ۲۰ درصد بازار گاز جهان را در اختیار داشت، می‌افزاید: «قرار بود با خط لوله صلح، گاز را به پاکستان، هند و یا چین انتقال دهیم، این پروژه با آن‌که قرارداد هم داشتیم، نهایی و از سوی ایران کار اجرایی شد و خطوط لوله را تا نقطه صفر مرزی کشانده بودیم، اما متوقف و برچیده شد. اکنون دوباره به ظاهر بدنبال اجرای پروژه هستند، اما در واقع این (پروژه) تاپی است که گاز را به این کشورها می‌رساند؛ زیرا ما بازارها را از دست داده‌ایم، حال آن که می‌توانستیم کریدور و هاب انرژی منطقه و حتی آسیا باشیم.»

جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی در جلسه هماهنگی درباره لایجه بودجه سال ۱۴۰۱ گفته بود که اگر ۱۶۰ میلیارد دلار در صنعت نفت و گاز سرمایه‌گذاری نشود، ایران طی هشت سال بعد به واردکننده نفت و گاز تبدیل خواهد شد.

کارشناسان بخشی از مشکلات تولید گاز و نفت در ایران را به تجهیزات فرسوده پالایشگاهی و قادر نبودن ایران به تعمیر و نوسازی این پالایشگاه ها مربوط می‌دانند.

در چند سال گذشته گزارش‌های متعددی از وقوع حوادث آتش‌سوزی و انفجار در پالایشگاه‌های نفت و گاز در ایران منتشر شده است.

به گفته این نماینده پیشین مجلس، «وزارت نفت، نفت را تولید و بفروش می‌رساند اما آنچه به خود صنعت نفت داده می‌شود، تنها ۱۴.۵ درصد است که کفاف این صنعت را نمی‌دهد، در حالی که برای این پروژه‌های توسعه‌ای و برای اینکه که ذخایر داخل زمین باقی نمانده و بی‌ارزش نشوند، نیاز به سرمایه است.»

ایران به دلیل اینکه برای بهره‌داری از منابع گازی خود با مشکلات مواجه است، بخشی از گاز مصرف داخلی خود را از کشور ترکمنستان وارد می‌کند. در زمستان سال ۱۴۰۱ وزیر نفت اعلام کرد که به دلیل قطع واردات گاز از ترکمنستان، گازرسانی در استان‌های خراسان شمالی، رضوی و جنوبی،‌ گلستان و سمنان با افت فشار مواجه شده است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی