بررسی نتایج کنکور سراسری نشان میدهد که بیشترین تعداد نفرات برتر در شهرهایی متمرکز هستند که قدرت سیاسی و اقتصادی بیشتری دارند. همچنین بررسیها حاکی از سهم اندک مدارس دولتی در نتایج برتر کنکور است. این نتایج نگرانیها درباره مبحث «عدالت آموزشی» در ایران را افزایش داده است.
بر اساس گزارش «وبسایت خبر آنلاین»، از ۳۰ نفر اول کنکور ۱۴۰۳ در سه گروه آزمایشی تجربی، ریاضی و علوم انسانی، ۱۱ نفر از تهران بودهاند، که معادل ۳۶.۶ درصد از کل نفرات برتر است. این روند نشان میدهد که تهران همچنان بیشترین سهم را از نفرات برتر کنکور دارد.
شهرهای مشهد و تبریز نیز با هرکدام سه نفر و یزد با دو نفر در رتبههای بعدی قرار دارند. سایر نفرات برتر از شهرهایی مانند بندرعباس، ارومیه، نیشابور، رشت، ساری، سبزوار، قزوین، بیرجند، کرمانشاه و اصفهان هستند.
همچنین بررسی نتایج کنکور سراسری امسال نشان میدهد که دانشآموزان مدارس دولتی سهم بسیار اندکی از رتبههای برتر کنکور دارند. تنها هفت درصد از نفرات برتر در سه گروه آزمایشی اصلی (علوم تجربی، ریاضی و علوم انسانی) از دانشآموزان مدارس دولتی بودهاند.
تهران همچنان دارای بیشترین تعداد نفرات برتر کنکور
نگاهی به نتایج سالهای گذشته نیز نشان میدهد که تهران به طور پیوسته بیشترین تعداد نفرات برتر را به خود اختصاص داده است.
در چهار سال اخیر، تهران با ۳۶ نفر، مشهد با ۱۰ نفر، تبریز با هفت نفر، و یزد و اصفهان هرکدام با شش نفر بیشترین تعداد نفرات برتر را داشتهاند.
به نوشته «خبر آنلاین» این تمرکز نفرات برتر در شهرهای بزرگ و برخوردار، به وضوح نشاندهنده تأثیر تمرکز ثروت و امکانات آموزشی در موفقیت دانشآموزان است.
سهم پایین مدارس دولتی در نتایج برتر کنکور
بررسی نتایج کنکور سراسری امسال نشان میدهد که دانشآموزان مدارس دولتی همچنان سهم بسیار اندکی از رتبههای برتر کنکور دارند. تنها ۷ درصد از نفرات برتر در سه گروه آزمایشی اصلی (علوم تجربی، ریاضی و علوم انسانی) از دانشآموزان مدارس دولتی بودهاند، در حالی که ۷۳ درصد از این رتبهها توسط دانشآموزان مدارس سمپاد و تیزهوشان کسب شده است.
گزارشها حاکی از آن است که از ۳۰ نفر نخست کنکور ۱۴۰۳، ۲۲ نفر از دانشآموزان مدارس سمپاد بودهاند.
طبق گزارش روزنامه «فرهیختگان»، این نتایج نشان میدهد که مدارس سمپاد و تیزهوشان با ارائه آموزشهای تخصصی و استفاده از امکانات بیشتر، همچنان دست برتر را در میان برترینهای کنکور دارند.
در گروه علوم تجربی، هیچ دانشآموزی از مدارس دولتی نتوانسته در میان برترینها قرار بگیرد و سهم سمپادیها در این گروه به ۱۰۰ درصد رسیده است.
در گروههای ریاضی و علوم انسانی نیز سهم دانشآموزان سمپادی به ترتیب ۶۰ درصد بوده که باز هم نشاندهنده برتری این مدارس است.
در میان ۳۰ داوطلب برتر کنکور در سه گروه آزمایشی، ۶۰ درصد آنها دانشآموزان سمپاد و ۴۰ درصد دیگر دانشآموزان مدارس غیرانتفاعی بودهاند. هیچیک از دانشآموزان مدارس دولتی تهران نتوانستهاند در میان برترینها قرار بگیرند.
در مقابل، عملکرد مدارس دولتی و نیمهدولتی بسیار ضعیفتر بوده است. تنها دو دانشآموز از مدارس نیمهدولتی توانستهاند در میان برترینهای کنکور قرار بگیرند، که این آمار نشاندهنده شانس کم دانشآموزان این مدارس برای رسیدن به رتبههای برتر است.
طبق گزارش، این وضعیت برای مدارس دولتی در سراسر کشور، به ویژه در استانهای محروم، نگرانکننده است. با توجه به اینکه بخش بزرگی از جمعیت دانشآموزی کشور در مدارس دولتی تحصیل میکنند و این مدارس نقش مهمی در آموزش دوره متوسطه در استانهای کمتر برخوردار دارند، سهم کمتر از ۱۰ درصدی این مدارس در رتبههای برتر کنکور نشاندهنده ناکارآمدی و ضعف جدی در سیستم آموزشی آنها است.
تاثیر نمرات امتحانات نهایی بر کنکور
با توجه به تاثیر نمرات امتحانات نهایی بر رتبه کنکور، تحلیل نتایج امتحانات نهایی از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ نشان میدهد که نمرات دانشآموزان به طور کلی کاهش یافته است.
میانگین نمرات نهایی خرداد ۱۴۰۲ به ترتیب در رشتههای تجربی، ریاضی و انسانی به ۱۱.۲۳، ۱۰.۷۹ و ۸.۷۵ رسیده است.
معاون وزارت آموزشوپرورش، قاسم احمدیلاشکی، اعلام کرده که احتمالاً تاثیر نمرات امتحانات نهایی بر کنکور به ۵۰ درصد در سال آینده و تا ۶۰ درصد در سال ۱۴۰۴ افزایش یابد.
رضوان حکیمزاده، معاون سابق آموزش ابتدایی، تأکید کرده است که اجرای این مصوبه فاصله میان دانشآموزان مناطق کمبرخوردار و مناطق برخوردار را بیشتر کرده و شانس قبولی در رشتههای پرطرفدار را برای مناطق کمبرخوردار کاهش میدهد.
در هفتههای گذشته وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده بود که میانگین معدل دانشآموزان دبیرستانی در امتحانات نهایی با ۵۵ صدم افزایش از ۱۰.۳۳ به ۱۰.۸۹ رسیده است.