کارشناس ارشد انستیتوی واشنگتن گفته است که سپاه پاسداران سلاحهای شیمیایی حاوی مواد مخدر صنعتی مانند فنتانیل تولید کرده است.
به گزارش بیزینس اینسایدر، متیو لویت، کارشناس ارشد انستیتوی واشنگتن در مقالهای برای وبسایت مرکز مبارزه با تروریسم در آمریکا نوشته است: «در زمان افزایش بیثباتی در خاورمیانه که نتیجه جنگافروزی نیروهای نیابتی ایران است، دیگر نمیتوان تهدیدات ناشی از برنامه تسلیحاتی شیمیایی ایران موسوم به پیبیای را نادیده گرفت.»
تسلیحات شیمیایی پیبیای، سلاحهایی هستند که بعد از استنشاق بر اعصاب مرکزی قربانیان تاثیر میگذارد و باعث از بین رفتن هوشیاری کامل میشود، در نهایت فرد قربانی را ناتوان میکند یا میکشد. فنتانیل نیز بخشی از پیبیایها است. این کارشناس آمریکایی معتقد است که جمهوری اسلامی ایران از این سلاحها به حزبالله و دیگر نیروهای نیابتی خود در منطقه ارسال کرده است.
براساس این گزارش، با وجود اینکه حملات نظامی اسرائیل بهشدت به زرادخانه بزرگ موشکی حزبالله آسیب زده است، اما حزبالله ذخایر زیادی از سلاحهای پیبیای را دارد و امکان دارد که نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در درگیرهای احتمالی آینده با نیروهای آمریکایی و غربی از این سلاحها استفاده کند. با این حال دولت آمریکا تمام سلاحهای شیمیایی خود را تا سال ۲۰۲۳ منهدم کرد.
دولت اسرائیل معتقد است که تهران از این نوع تسلیحات شیمیایی علیه «شورشیان» در جنگ داخلی سوریه نیز استفاده کرده است.
کارشناس ارشد انستیتوی واشنگتن همچنین با استناد به مدارک سیا گفته است که جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۹۸۴ با کمک کارشناسان چینی و روسی بر روی تولید سلاحهای شیمیایی فعالیت میکند.
آمریکا و متحدانش طی سالهای گذشته بارها هشدار دادهاند که تهران در حال توسعه سلاحهای شیمیایی است و کنوانسیون منع تسلیحات شیمیایی ۱۹۹۷ را که تولید و استفاده از مواد شیمیایی سمی را منع میکند، نقض کرده است. ایران از امضاکنندگان این کنوانسیون است.
روزنامه بیلد نیز گزارش داده است که گمانهزنیهایی وجود دارد، مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی در حملات شیمیایی به مدارس در ایران از این سلاحها استفاده کرده باشد. در سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۲ و در جریان اعتراضات مردمی به قتل حکومتی مهسا امینی، هزاران دانشآموز دختر در مدارس ایران به دلیل حملات شیمیایی ناشناس، دچار آبریزش بینی، استفراغ و مشکلات چشمی شدند.