Search
Asset 2

نابسامانی در اوضاع کاری کارگران حوزه‌ی ساختمان در ایران

(Cate Gillon/Getty Images)
(Cate Gillon/Getty Images)

شرایط نامناسب کاری برای کارگران ساختمانی غیر ایرانی، موجب بروز نابسامانی در بازار کار این قشر آسیب‌‌‌‏پذیر شده است.

به گفته‌‌‌‏ی رئیس انجمن صنفی بناهای سفت‌کار استان تهران، وضعیت نامطلوب و مبهم کارگران اتباع بیگانه، زمینه‌ی سوءاستفاده‌‌‌‏ی کارفرمایان را فراهم کرده است.

«حسین ناطق»، با انتقاد از بی‌‌‌‏توجهی کارفرمایان نسبت‌ به وضعیت بیکاری کارگرانی ایرانی و شرایط نابرابر حقوقی کارگران ایرانی و بیگانه، می‌‌‌‏گوید: «الزام کارفرما به رعایت حداقل‌های قانونی در مورد کارگران ایرانی و در مقابل، امکان نادیده گرفتن همین حداقل‌ها در مورد کارگران غیرایرانی، موجب برهم ریختگی بازار کار کارگران ساختمانی شده است.»

به عقیده‌ی این این فعال کارگری، علت اصلی بالا بودن نرخ بیکاری در صنعت ساختمان، نابرابری شرایط کار کارگران ایرانی و غیرایرانی شاغل در این حوزه است و بهبود شرایط کارگران غیرایرانی، ‌وضعیت اشتغال را برای همه‌ی کارگران عادلانه‌تر کرده و مانع سوءاستفاده‌‌‌‏ی کارفرمایان خواهد شد.

این اتباع بیگانه به‌‌‌‏‌دلیل نداشتن محل سکونت مناسب، درمقابل داشتن سرپناه و جای خواب در کارگاه‌‌‌‏های ساختمانی، حاضر به دریافت دستمزد بسیار پایین‌تر از حد معمول هستند و این موجب شده تا کارفرمایان برای استخدام آنان نسبت به کارگران داخلی بیشتر تمایل نشان دهند. این درحالی‌ست که نرخ بیکاری در میان کارگران ایرانی روندی افزایشی دارد.

علاوه‌براین، فصلی بودن و نداشتن امنیت شغلی و «روزانه کاری» نیز معضلی‌ست که در نرخ بیکاری در این صنف مزید بر علت شده است. آقای ناطق در این‌‌‌‏باره می‌‌‌‏افزاید: «مسئله‌ی این کارگران، بیکاری در اکثر روزهای سال است. هیچ ساز و کاری برای تأمین امنیت شغلی آن‌ها وجود ندارد و برخی از کارگران از دستمزد ۱ روز کار خود هزینه‌های چندین روزه‌ی خود را تأمین می‌کنند.»

‌‌‌‏کارگران ساختمانی با مشکلات بسیار دیگری همچون پرخطر بودن نوع شغل، نداشتن بیمه و مزایای ثابت، عدم تدوین قوانینی مشخص و الزام‌‌‌‏آور در جهت حمایت حقوقی و جانیاز این صنف آسیب‌‌‌‏پذیر، و عدم رعایت ضوابط ایمنی کارگاه توسط کارفرمایان روبه‌‌‌‏رو هستند.

بر اساس آمارهای رسمی سازمان پزشکی قانونی، میزان مرگ‌‌‌‏ومیر ناشی از حوادث کاری در سال ۹۱، به‌‌‌‏طور متوسط ۵ کارگر در روز است.

طبق رتبه‌‌‌‏بندی سازمان پزشکی قانونی، سقوط از بلندی با ۴۵۶ مورد مرگ، اصابت اجسام سخت با ۲۳۶ مورد قربانی، برق‌گرفتگی با ۱۷۳ مورد و سوختگی و کمبود اکسیژن به ترتیب با ۶۴ و ۳۲ قربانی در رتبه‌های اول تا پنجم مرگ‌آور‌ترین حوادث کاری قرار دارند.

غیراستاندارد بودن ملزومات و ابزارهای کار، فقدان امکانات بهداشتی و ایمنی همچون لوازم کمک‌‌‌‏های اولیه، لباس مناسب، کلاه، دستکش و مواردی از این دست، و همچنین عدم آگاهی کافی  کارگران از نکات ایمنی در بسیاری از کارگاه‌‌‌‏های ساختمانی، حوادث ناگوار زیادی را در محیط‌‌‌‏ها‌ی کاری رقم می‌‌‌‏زند.

افزون بر مرگ‌‌‌‏ومیرها، افراد زیادی نیز هستند که در این حوادث دچار آسیب‌‌‌‏های جدی، شکستگی‌‌‌‏های شدید و یا نقص عضو می‌‌‌‏شوند که برای این طبقه‌ی کم‌‌‌‏درآمد، موجب بروز مشکلات درمانی و فشار اقتصادی می‌شوند.

اپک‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی