وزارت امور خارجه این کشور روز دوشنبه اعلام کرد که اسرائیل رسماً به سازمان ملل اطلاع داده که توافق سال ۱۹۶۷ با سازمان امدادرسانی به آوارگان فلسطینی (اونروا) را لغو میکند.
پارلمان اسرائیل ماه گذشته قانونی را تصویب کرد که اونروا را از فعالیت در اسرائیل منع میکرد و به مقامات اسرائیلی اجازه نمیداد که با این سازمان- که به میلیونها فلسطینی ساکن کرانه باختری و نوار غزه کمک میکرد و خدمات آموزشی ارائه میداد- همکاری کنند.
اسرائیل مدتهاست که اونروا- سازمانی که در پی جنگ ۱۹۴۸ و همزمان با تشکیل کشور اسرائیل راهاندازی شد- را به باد انتقاد گرفته و این سازمان را به داشتن باورهای ضد اسرائیلی متهم میکند و میگوید که اونروا با حفظ فلسطینیها در وضعیت پناهندگی دائم به ادامه درگیریها دامن میزند.
اسرائیل گفته که این سازمان از زمان آغاز جنگ غزه در اکتبر سال گذشته عمیقاً تحت نفوذ حماس قرار گرفته و برخی از کارکنان آن را به دست داشتن در حمله ۷ اکتبر به اسرائیل متهم کرده است.
این قانون باعث نگرانی سازمان ملل و برخی از متحدان غربی اسرائیل شده که بیم آن را دارند که وضعیت انسانی وخیم غزه- جایی که اسرائیل از یک سال پیش با شبهنظامیان حماس در جنگ بوده- شکل بدتری پیدا کند. در این ممنوعیت به انجام عملیات در سرزمینهای فلسطینی یا دیگر نقاط اشارهای نشده است.
دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، در بیانیهای گفت: «بهرغم شواهد زیادی که در اختیار سازمان ملل گذاشتیم و نشان دادیم که حماس در اونروا نفوذ داشته، سازمان ملل هیچ اقدامی برای رسیدگی به این مسئله صورت نداده است.»
این قانون فعالیتهای اونروا در کرانه باختری و غزه را غیرقانونی نمیداند، زیرا این مناطق براساس قوانین بینالمللی خارج از خاک اسرائیل هستند.
رویترز نوشته است که این ممنوعیت بر توانایی اونروا برای فعالیت در این مناطق تأثیر میگذارد و نگرانی در بین گروههای امدادی ایجاد کرده است.