تصاویر ماهوارهای حاکی از آن است که حمله تلافیجویانه اسرائیل به اصفهان، سامانه راداری پدافند هوایی ساخت روسیه را هدف گرفته است و به نظر کارشناسان این حامل پیامی مهم است.
به نوشته آسوشیتدپرس، حمله به رادار اس-۳۰۰ که به نظر میرسد حمله بسیار محدودی از جانب اسرائیلیها بوده، آسیب بسیار بیشتری از حمله موشکی و پهپادی گسترده ایران علیه اسرائیل به دنبال داشته است.
این خبرگزاری نوشته که شاید به همین دلیل است که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و همچنین مقامات ایران از اظهار نظر درباره پیامدهای حملهای که به خاک ایران انجام شد اجتناب میکنند.
کارشناسان معتقدند که حمله به پیشرفتهترین سامانه پدافند هوایی ایران که از آن برای محافظت از سایتهای هستهای خود استفاده میکند، حامل پیام مهمی است.
نیکول گراجوسکی، از اعضای برنامه سیاست هستهای بنیاد کارنگی گفته است که «این حمله نشان میدهد که اسرائیل توانایی نفوذ به سامانههای پدافند هوایی ایران را دارد و حمله اخیر ثابت کرد که دقت آن کاملاً قابلتوجه بوده است.»
موسسه «پلنت لبز پیبیسی» صبح دوشنبه تصاویر ماهوارهای از حوالی فرودگاه و پایگاه هوایی دومنظوره اصفهان در ۳۲۰ کیلومتری جنوب تهران را منتشر کرد، منطقهای که نقطه استقرار سامانه پدافند هوایی است.
در این تصاویر، علائم سوختگی قابل مشاهده است که برخی تحلیلگران، از جمله کریس بیگرز، تحلیلگر سابق تصاویر دولتی، آن را سامانه راداری «فلیپ-لید» اس-۳۰۰ مینامند.
بیگرز گفته است که به نظر میرسد سایر تجهیزات سامانه موشکی از سایت خارج شدهاند، هرچند که این سامانه پوشش دفاعی تأسیسات زیرزمینی غنیسازی هستهای نطنز را فراهم میکند.
او تاکید کرده که «این اقدام ایران با توجه به سامانه، مکان و نحوه استفاده از آن حامل پیام قابلملاحظهای است.»
کوچکنمایی حمله اسرائیل توسط مقامات جمهوری اسلامی
در حالی که به دنبال حمله اسرائیل در روز جمعه، پدافند هوایی ایران روز فعال شد و پروازهای تجاری در کشور متوقف شدند، مقامات حکومت ایران به دنبال کماهمیت جلوه دادن حمله بودند و سعی کردند آن را به ریزپرندههای کوچک نسبت دهند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی مدعی شد که «آنچه اتفاق افتاد یک حمله نبود. آنها بیشتر شبیه اسباببازیهایی بودند که بچههای ما با آنها بازی میکنند، نه پهپاد.»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز روز دوشنبه به انکار حملات ادامه داد و گفت که «مقامات مربوطه اعلام کردهاند که این حمله هیچ خسارتی نداشته و سامانه پدافندی ایران به وظایف خود عمل کرده است. از اینرو، این اتفاق به نظر ما ارزش بررسی بیشتر ندارد.»
چالشهای خرید اس-۳۰۰ توسط ایران از روسیه
به نوشته آسوشیتدپرس، روسیه و ایران در سال ۲۰۰۷ قراردادی ۸۰۰ میلیون دلاری امضا کردند اما مسکو سه سال بعد به دلیل مخالفتهای شدید آمریکا و اسرائیل از تحویل اس-۳۰۰ خودداری کرد.
پس از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی در سال ۲۰۱۵، روسیه قرارداد قبلی را روی میز آورد و گمان میرود که چهار سری از انواع صادراتی اس-۳۰۰ را به ایران تحویل داده است.
به گفته گراجوسکی، حکومت ایران احتمالاً برای تعمیر رادار آسیبدیده خود به کمک روسیه نیاز خواهد داشت و تدریجاً به دنبال سلاحهای جدیدتر خواهد رفت.
او تاکید میکند که «ایران همیشه از روسیه تسلیحات جدید میخواهد تا نشان دهد آنقدرها هم منزوی نیست.»