Search
Asset 2

دیدار ملا برادر و مقامات ایرانی؛ از چفیه فلسطینی تا تجارت ده میلیارد دلاری

دیدار ملا برادر و مقامات جمهوری اسلامی ایران
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و ملاعبدالغنی برادر (Irna)

مقامات طالبان می‌گویند که براساس توافقات تازه، قرار است مبادلات تجاری بین افغانستان و ایران در بازه زمانی ۳ تا ۵ سال به ده میلیارد دلار برسد.  

خبرگزاری ایرنا، به نقل از ملاعبدالغنی برادر گزارش داده است که در بازه زمانی ۳ تا ۵ سال تجارت بین دو کشور از وضعیت فعلی تجارت که یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار است به ۱۰ میلیارد دلار خواهد رسید.  

مقامات طالبان و جمهوری اسلامی ایران مشخص نکرده‌اند که با چه برنامه و طرح‌هایی می‌خواهند رقم مبادلات دو کشور را به ده برابر افزایش دهند.  

محمدمهدی جوانمرد قصاب، مشاور نماینده ویژه رئیس‌جمهور ایران در امور افغانستان به ایرنا گفته است که در سفر مقامات طالبان به ایران درباره استفاده از کریدور واخان (مرز افغانستان با چین) و احداث راه آهن خواف- هرات بحث شده است.  

به گفته وی، طرح احداث راه آهن خواف- هرات از گذشته بین مقامات در دو کشور مطرح شده بود و عملیات احداث از طرف افغانستان آغاز شده است.  

وی در زمینه کریدور واخان گفته است که «یکی از موضوعاتی که ایران مدنظر دارد و با دو کشور (چین و افغانستان) به ویژه با مقامات افغانستان به بحث گذاشته و به نتیجه رسیده است، استفاده از ظرفیت سایر کشورها است؛ مطرح کردن کریدور واخان و استفاده از خطوط ریلی و ترانزیتی از مسیر کشورهای ایران و افغانستان، دسترسی به آب‌های آزاد و مسیر دسترسی به اروپا، از مسائلی است که چینی‌ها نیز درباره آن نظر مثبت داشتند و به‌زودی کنسرسیوم ۳ جانبه ایران، چین و افغانستان در حوزه مسائل ترانزیتی آغاز به کار می‌کند و پس از طرح مباحث مربوطه بتوانیم ظرف یک سال آینده با آغاز روند ترانزیتی شاهد تحقق این کریدور باشیم 

بر اساس گزارش رسانه‌های داخلی ایران، مقامات طالبان و جمهوری اسلامی ۵ سند همکاری در زمینه‌های اقتصادی و انتقال فناوری بین دو کشور امضا کرده‌اند.  

همچنین تعدادی از رسانه‌های داخلی ایران، در پوشش خبری این دیدارها، تصاویری از ملا عبدالغنی برادر، معاون رئیس‌الوزرای طالبان را به همراه حسن کاظمی قمی، نماینده خاص رئیس‌جمهور ایران در افغانستان درحالیکه چفیه به گردن دارد، منتشر کرده‌اند.  

به طور معمول دیپلمات‌های جمهوری اسلامی در دیدارهای خارجیشان چفیه به گردن نمیاندازند. گروههای فلسطینی چفیه را به عنوان سمبول مبارزه‌شان در برابر اسرائیل استفاده میکنند.  

پوشیدن چفیه توسط نماینده ویژه رئیسی در امور افغانستان 

خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی با انتشار این تصویر نوشته است که زمانبندی این سفر مخصوصا در زمانی که جنگ غزه بر تمام مناسبات سیاسی منطقه و جهان تاثیر عمیقی گذاشته است، «دیدگاه مشترک ایران و حکومت طالبان را در حمایت از مقاومت فلسطین و تحولات منطقه، بیشتر برجسته و تقویت می‌کند.»  

به باور تحلیلگر این رسانه نزدیک به علی لاریجانی، مشاور علی خامنه‌ای «سفر ملا برادر معاون نخست وزیر حکومت طالبان در چنین شرایطی به ایران در نگاه بازیگران تحولات خاورمیانه از جمله آمریکا، سفر معناداری تفسیر خواهد شد.»  

دیدار ملا برادر با علی اکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی بخشی از برنامه‌های این سفر یک هفته‌ای هیئت بیست نفره طالبان به ایران بود که در بسیاری از رسانه‌های داخلی ایران بازتابی نداشت. خبرگزاری تسنیم وابسته به نیروی قدس سپاه پاسداران کمی بعد از انتشار، این خبر را از دسترس خارج کرد. رادیو فرانسه به نقل از تسنیم گزارش داده است که این مقام عالی امنیتی جمهوری اسلامی ایران، حمایت طالبان از «مقاومت فلسطین» را ستوده است. 

طالبان در دو سال گذشته نمادی از مسجدالاقصی را در یکی از میدان‌های پر تردد شهر کابل به نمایش گذاشته‌اند و در کلیپهای ویدیویی اعلام کردند که روزی خواهد رسید که آن‌ها در مسجدالاقصی افطار خواهند کرد.  

بعد از آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس، طالبان با اعلام حمایت از حق مردم فلسطین برای داشتن یک کشور مستقل از کشورهای اسلامی خواستند که مانع از «خشونت» اسرائیل در غزه شوند.  

این گروه در چند روز بعد خبرهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی درباره اعزام نیروهای طالبان برای جنگ با اسرائیل را تکذیب کردند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی