مایک پنس، معاون رئیسجمهور سابق آمریکا، روز جمعه برای اولینبار درباره محکومیت دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، که در اوایل هفته قطعی شد، به اظهار نظر پرداخت.
بدین ترتیب نام پنس به فهرست بلندبالای جمهوریخواهانی اضافه شد که دادگاه ترامپ را بهعنوان یک عمل سیاسی محکوم کردند. در این لیست برخی افراد، منتقد رئیسجمهور سابق آمریکا بودند.
آقای پنس، در ۳۱ مه، یک روز پس از آنکه هیأت منصفه رئیسجمهور سابق آمریکا را در جعل سوابق تجاری برای لاپوشانی حقالسکوت پرداختی- ظاهراً برای تأثیرگذاری در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ که ترامپ نامزد تصدی آن بود و آقای پنس در نقش معاون او فعالیت میکرد- مجرم دانست، به فاکسنیوز گفت: «محکومیت ترامپ با انگیزه سیاسی به منزله بیعدالتی و توهین به مردم است.»
آقای پنس افزود: «هیچکس بالاتر از قانون نیست اما دادگاههای ما نباید به ابزاری علیه مخالفان سیاسی بدل شوند. این دادگاه از نظر میلیونها آمریکایی صرفاً یک عمل سیاسی است و دادستان منطقهای منهتن در تلاش برای حفظ سمت خود تصمیم گرفته علیه رئیسجمهور سابق کشور اعلام جرم کند. این محکومیت اعتماد مردم را به دستگاه قضایی کشور تضعیف میکند.»
آلوین برگ، دادستان منطقهای منهتن، ترامپ را به ۳۴ فقره جعل سوابق تجاری برای لاپوشانی پرداخت حقالسکوت ۱۳۰هزار دلاری به استورمی دنیلز، بازیگر فیلمهای بزرگسال، متهم کرد. آقای براگ مدعی شد که جعل سوابق با هدف لاپوشانی یا ارتکاب یک جرم دیگر انجام گرفته که از آن بهعنوان توطئه برای اعمال نفوذ یا جلوگیری از انتخابات با «سوءنیت» یاد میشود.
آقای برگ با طرح این ادعا که جعل سوابق برای پیشبرد جرم دیگری انجام گرفته، عملی را که در حالت عادی بهعنوان یک بزه خُرد در نظر گرفته میشود به اقدامی در حد جنایت ارتقا داده است. شماری از حقوقدانان، از جمله استاد بازنشسته حقوق دانشگاه هاروارد، الن درشویتس، رویکرد حقوقی آقای برگ را نادرست خواندند.
برگ با اتهامات مختلفی در رابطه با انگیزه سیاسی در اتهامزنی علیه ترامپ مواجه شده است؛ از جمله کمیته قضایی مجلس نمایندگان که تحت کنترل جمهوریخواهان قرار دارد، او را به تضعیف مفهوم عدالت بیطرفانه متهم کرده است. مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، چندی پیش گفت که «پیگرد قانونی بیسابقه آقای برگ باعث فروپاشی اعتقاد مردم به دستگاه قضایی آمریکا شده و بقای دستگاه قضا را به خطر میاندازد.»
پنس در انتقادات روز جمعه خود با لحن مشابهی گفت: «محکومیت ترامپ به ایجاد شکافی دیگر در بین آمریکاییها در دو قطب سیاسی و فرهنگی کشور منجر میشود.»
پنس گفت: «این محکومیت پیام هولناکی را درباره دستگاه قضایی آمریکا به جهان مخابره میکند و در شرایطیکه آمریکا به واسطه سیاستهای ناکارآمد بایدن در داخل و خارج از کشور به مشکل خورده، مردم را بیش از پیش دچار تفرقه میکند.»
معاون سابق رئیسجمهور آمریکا ابراز اطمینان کرد که محکومیت ترامپ پابرجا نخواهد ماند.
پنس گفت: «با توجه به محکومیت در دادگاه حقوقی، رئیسجمهور سابق آمریکا حق تجدیدنظر دارد و من اطمینان دارم که محکومیت او در دادگاه تجدیدنظر لغو میشود تا اعتماد مردم به دستگاه قضایی و برخورد برابر در سایه قانون احیا شود.»
نام آقای پنس با این اظهارات به فهرست بلندبالای جمهوریخواهانی اضافه شد که به انتقاد از دادگاه ترامپ پرداختند.
تجدیدنظر
ترامپ و تیم حقوقی او وعده دادند که به حکم محکومیت اعتراض خواهند کرد، اگرچه برخی از حقوقدانان میگویند که روند تجدیدنظر ممکن است تا انتخابات ماه نوامبر به طول بینجامد و این یعنی برچسب محکومیت تا روز انتخابات گریبانگیر ترامپ خواهد بود و ممکن است شانس پیروزی او را بهطور بالقوه تضعیف کند.
در بحبوحه ادعاهای گستردهای که در رابطه با سیاسی و مغرضانه بودن دادگاه مطرح میشوند، برخی خواستار مداخله زودهنگام دیوان دادگاه عالی کشور هستند تا قبل از پایان تجدیدنظر در اینباره تصمیمگیری کند. برای نمونه، رئیس مجلس چندی پیش گفت که دیوان عالی باید «وارد عمل شود» و این محکومیت را لغو کند، چرا که شرایط پرونده به شکلی خطرناک اعتماد مردم را به دستگاه قضایی خدشهدار کرده است.
چند حقوقدان به اپک تایمز گفتند که بهطور کلی درخواست تجدیدنظر باید در وهله اول در دادگاههای نیویورک به نتیجه برسد و بعد از آن است که دیوان عالی میتواند به پرونده ورود کند. با اینحال، اگر تیم حقوقی ترامپ بتواند بخش استیناف دادگاه عالی نیویورک را دور بزند و از عالیترین دادگاه ایالت، دادگاه استیناف نیویورک، بخواهد که فوراً به درخواست تجدیدنظر رسیدگی کند، شاید روند پرونده سرعت بیشتری بگیرد.
این طرحی است که آقای درشویتس مطرح کرده و میگوید که «تیم حقوقی ترامپ میتواند از این طریق کاری کند که درخواست تجدیدنظر آنها قبل از انتخابات ماه نوامبر در دیوان عالی کشور بررسی شود. بدین ترتیب، عالیترین دادگاه کشور فرصت ارزیابی پرونده را پیدا میکند و میتواند عدالت را به روند رسیدگی به پرونده بازگرداند.»
ترامپ درصورت ناکامی در دادگاه تجدیدنظر ممکن است با مجازاتهایی مانند زندان، عفو مشروط یا جریمه نقدی روبهرو شود.