Search
Asset 2

«شیوع فزاینده» ام‌پاکس در کشورهای آفریقایی

یونیسف می‌گوید جوامع آسیب‌پذیر در شرق و جنوب آفریقا با «شیوع فزاینده» ام‌ پاکس مواجه هستند و بیش از ۲۰۰ مورد ابتلا در پنج کشور آفریقایی- بوروندی، رواندا، اوگاندا، کنیا و آفریقای جنوبی- گزارش شده است.
نوزاد مبتلا به ویروس آبله میمون (ام‌پاکس)، کنگو، ۲۴ آگوست ۲۰۲۴. (GLODY MURHABAZI/AFP via Getty Images)

یونیسف در بیانیه مطبوعاتی ۲۲ اوت خود گفت که کودکان و جوامع آسیب‌پذیر در شرق و جنوب آفریقا با «شیوع فزاینده» ام‌پاکس مواجه هستند و بیش از ۲۰۰ مورد ابتلا در پنج کشور آفریقایی- بوروندی، رواندا، اوگاندا، کنیا و آفریقای جنوبی- گزارش شده است.

به گزارش یونیسف، کشور آفریقای شرقی بوروندی شاهد افزایش موارد ابتلا به عفونت آبله میمون بوده و کودکان و نوجوانان بخش عمده مبتلایان را شامل می‌شوند.

یونیسف گفت: «سویه جدید ویروس ام‌پاکس (کلاد ۱ب) در تمام کشورهای مستعد بجز آفریقای جنوبی شناسایی شده که به دلیل پتانسیل شیوع بالایی که در رده‌های سنی مختلف بویژه کودکان خردسال دارد، باعث نگرانی شده است.»

«بوروندی بیشترین موارد ابتلا به عفونت را در کل منطقه گزارش کرده است. تا ۲۰ اوت ۲۰۲۴، ۱۷۰ مورد ابتلا به ام‌پاکس در ۲۶ منطقه از ۴۹ منطقه این کشور شناسایی شده که ۴۵.۳ درصد از آن‌ها زن هستند.»

کودکان و نوجوانان زیر ۲۰ سال تقریباً ۶۰ درصد از مبتلایان بروندی را تشکیل می‌دهند و کودکان زیر پنج سال ۲۱ درصد از موارد ابتلا به عفونت را شامل می‌شوند.

بیمار مبتلا به ویروس آبله میمون (ام‌پاکس) کنگو، ۲۴ اگوست ۲۰۲۴. (GLODY MURHABAZI/AFP via Getty Images)

یونیسف گفت که خطرات ناشی از کلاد ۱ب ام‌پاکس برای کودکان بوروندی افزایش یافته و سرخک نیز به‌طور هم‌زمان شیوع پیدا کرده است.

این کشور در مبارزه با ام‌پاکس با چالش‌های متعددی روبه‌روست که از جمله می‌توان به آگاهی اندک جامعه، کمبود کیت‌های تشخیص و دارو و هزینه‌های عملیاتی بالا اشاره کرد.

اتلیوا کادیلی، مدیر منطقه‌ای یونیسف در شرق و جنوب آفریقا، سویه جدید ام‌پاکس را «تهدیدی جدی برای کودکان و خانواده‌های آسیب‌پذیر خواند.»

او گفت: «اولویت دادن به نیازهای کودکان در مبارزه با شیوع ام‌پاکس نه‌تنها ضروری است که فوریت دارد. آسیب‌پذیری شدید کودکان مستلزم آن است که توجه و منابع خود را به‎طور کامل به آن‌ها اختصاص دهیم تا از ایمنی و تندرستی کودکان در این مرحله حساس مطمئن شویم.»

ام‌پاکس دارای دو کلاد ژنتیکی ۱ و ۲ است. به گفته کارشناسان، کلاد ۱ بیماری حادتری نسبت به کلاد ۲ ایجاد می‌کند و در عین‌حال با سهولت بیشتری منتقل می‌شود و خطرات بیشتری هم برای سلامتی به دنبال دارد.

شیوع جهانی ام‌پاکس در سال ۲۰۲۲ با کلاد ۲ آغاز شد. تا اوایل اوت، هیچ موردی از ابتلا به کلاد ۱ ام‌پاکس در خارج از قاره آفریقا مشاهده نشد.

هم‌زمان با این‌که مقامات سوئدی از شناسایی یک مورد ابتلا به عفونت کلاد ۱ در این کشور خبر دادند، وضعیت در ۱۵ اوت تغییر کرد.

اولیویا ویگزل، مدیرکل آژانس بهداشت عمومی سوئد، در نشست خبری خود به خبرنگاران گفت: «این بیمار در مقطعی که در یک کشور آفریقایی که با شیوع گسترده کلاد ۱ ام‌پاکس دست‌و‌پنجه نرم می‌کند اقامت داشت، آلوده شد.»

یک مقام سازمان جهانی بهداشت درباره ام‌ پاکس گفت که این ویروس شبیه کووید-۱۹ نیست و احتمال قرنطینه یا اقدامات مشابه دور از ذهن است. سویه فرعی کلاد ۱ ام ‌پاکس که کلاد ۱ب نامیده می‌شود، باعث نگرانی جهانی شده است.
بخش واکسیناسیون ام‌پاکس بیمارستانی در پاکستان، ۲۰ آگوست ۲۰۲۴. (ABDUL MAJEED/AFP via Getty Images)

لسنت در ۲۴ اوت گفت که مورد سوئد و موردی دیگر در پاکستان در اواسط اوت جزو اولین موارد ابتلا به کلاد ۱ب ام‌پاکس در خارج از آفریقا هستند.

تایلند در ۲۲ اوت اولین مورد ابتلا به ویروس کلاد ۱ را تأیید کرد. یک مرد ۶۶ ساله اروپایی که از یک کشور آفریقایی می‌آمد، به سویه کلاد ۱ب آلوده شده بود.

به گزارش سازمان جهانی بهداشت، سویه کلاد ۱ جدا از سوئد و تایلند در هشت کشور آفریقایی- جمهوری دموکراتیک کنگو، بوروندی، جمهوری آفریقای مرکزی، کامرون، کنگو، رواندا، اوگاندا و کنیا- نیز شناسایی شده است.

علائم ام‌پاکس شامل درجه حرارت بالا، درد مفاصل، کمردرد، لرز، تورم غدد، سردرد و درد عضلانی هستند.

پس از ظهور علائم اولیه معمولاً شاهد بثورات یا ضایعات چرک‌آلود خواهید بود. بثورات معمولاً از صورت شروع می‌شوند و سپس به دیگر قسمت‌های بدن مانند دهان و اندام تناسلی می‌رسند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی