دادگاهی در داکا دستور داد که درباره نقش شیخ حسینه، نخستوزیر مستعفی بنگلادش در قتل صاحب یک فروشگاه مواد غذایی در جریان شورشهای اخیر تحقیق شود.
شورشهای که به گفته نهادهای اطلاعاتی هند سازمان اطلاعات ارتش پاکستان موسوم به آیاسآی و چین کمونیستی در گسترش آن و سقوط دولت حسینه نقش داشتند.
به گفته انورالاسلام، وکیل آقای حمزه، شکایت امیر حمزه، تاجر بنگلادشی، علیه حسینه و شش نفر دیگر پس از جلسه استماع در ۱۳ اوت در شورای حل اختلاف شهر داکا پذیرفته شد.
به ادعای حمزه، ابوسعید، صاحب فروشگاه مواد غذایی، روز ۱۹ ژوئیه در حوالی ساعت ۴ عصر در حال عبور از خیابان مورد اصابت گلوله پلیس قرار گرفت که به سمت دانشجویان معترض و تظاهرکنندگان علیه سهمیهبندی مشاغل دولتی در منطقه محمدپور داکا آتش گشوده بود.
آقای حمزه، حسینه را که خواستار اقدام قاطع برای پایان دادن به خشونت شده بود، مقصر میداند.
این اولین پروندهای است که در پی خشونتهای اخیر علیه حسینه تشکیل شده است؛ وقایعی که به کشته شدن حدود ۳۰۰ نفر که بسیاری از آنها دانشجویان کالج و دانشگاه بودند منجر شد.
حسینه که در دو نوبت بهعنوان نخستوزیر بنگلادش انتخاب شد و بیش از دو دهه بر مسند قدرت بود، استعفا داد و در ۵ اوت از مرز به هند فرار کرد و از آن زمان تاکنون در دهلی نو به سر میبرد.
دیگر متهمان این پرونده عبید قادر، دبیر کل حزب عوامی لیگ حسینه، اسدالزمان خان کمال، وزیر کشور سابق، و مقامات ارشد پلیس هستند.
حمزه گفت که نسبتی با سعید ندارد اما داوطلبانه به دادگاه مراجعه کرده است، چرا که ظاهراً خانواده سعید از استطاعت مالی کافی برای تشکیل پرونده برخوردار نبودند.
حمزه به رویترز گفت: «من اولین شهروند عادی هستم که برای اقدام قانونی علیه شیخ حسینه و جنایات او شجاعت به خرج دادم. من پرونده را تا پایان دنبال میکنم.»
حسینه درباره این اتهام اظهارنظر نکرده و قادر نیز نظر نداده است.
ناهید اسلام، از رهبران دانشجویی بنگلادش که اکنون عضو دولت موقت است، گفته که نخستوزیر سابق کشور باید به دلیل کشتار مردم در دوران مسئولیتش محاکمه شود.
جنبش دانشجویی در بنگلادش با تظاهرات علیه سهمیهبندی مشاغل دولتی آغاز شده بود و به جنبشی علیه دولت حسینه تبدیل شد.
حسینه باسابقهترین رئیس دولت زن کشور بود و در انتخابات ژانویه که با تحریم مخالفان اصلی او همراه شد، برای چهارمین دوره متوالی به نخستوزیری رسید.
متعاقب استعفای حسینه، ناآرامی در خیابانهای کشور ادامه یافت و دهها مأمور پلیس کشته شدند که باعث شد پلیس در سراسر کشور دست از کار بکشد. با اینحال، مأموران پلیس بتدریج به پستهای خود بازمیگردند.
واشینگتن گزارشاتی را که میگویند آمریکا به دنبال کنترل جزیره سنت مارتین بنگلادش در خلیج بنگال بوده و از اینرو به سقوط حسینه کمک کرده است، رد میکند.
کرین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید، روز دوشنبه در یک نشست مطبوعاتی به این ادعاها پاسخ داد.
ژان پیر گفت: «ما هیچ دخالتی نداشتیم. هرگونه گزارش یا شایعهای مبنی بر دخالت دولت آمریکا در این وقایع نادرست است. ما بر این باوریم که مردم بنگلادش باید آینده کشور را رقم بزنند و ما چنین موضعی داریم.»