داوود منظور، رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه گفته است که علت برنامهریزی برای قطعی سراسری برق در پاییز و زمستان امسال، کاهش شدید ذخایر گازوئیل است.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه با انتشار نموداری درباره مقایسه ذخیره گازوئیل در پنج سال گذشته نشان داده است که ذخیره گازوئیل از شهریور امسال تا آبان کاهش چشمگیر داشته است.
او افزوده است: «یک راهکار جایگزین و تجربه شده موفق برای خاموشی برنامهریزی شده میتوانست ذخیرهسازی سوخت مایع کافی برای نیروگاهها باشد!»
مسعود پزشکیان اخیرا اعلام کرده است که دستور توقف مازوتسوزی سه نیروگاه را برای کاهش آلودگی هوا داده است و برای تامین انرژی موردنیاز این نیروگاهها، شبکه برق سراسری ایران برای ساعاتی از شبانهروز قطع خواهد شد.
تسنیم نیز گزارش داده است که مشکل قطعی برق امسال به خالی بودن ۶۰ درصدی ذخایر گازوئیل در ایران مربوط است نه مازوتسوزی.
این رسانه با اشاره به دستور پزشکیان برای توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه اصفهان، شازند اراک و «منتظر القائم» کرج افزوده است که توقف مازوتسوزی در این سه نیروگاه در حدود ۲ تا ۳ هزار مگاوات است، در حالیکه «میزان پیک مصرف برق این روزها حدود ۴۷ هزار مگاوات است، یعنی اگر ۲۰۰۰ یا ۳۰۰۰ مگاوات از برق مصرفی این روزهای کشور را به مصرف مازوت در سه نیروگاه مذکور مرتبط بدانیم، تأمین ۴۴ تا ۴۵ هزار مگاوات دیگر در سایر نیروگاهها در حال انجام است؛ پس بههیچوجه منطقی نیست که بپذیریم بهخاطر از مدار خارج شدن واحدهای مازوتسوز این نیروگاهها، نیاز به اعمال خاموشیهای نوبتی در سراسر کشور باشد.»
براساس این گزارش، از مجموع ۱۴۳ نیروگاه بزرگ در ایران، مازوتسوزی در ۱۴ نیروگاه در فصول سرد سال به دلیل کمبود گاز مصرفی انجام میشود.
اقتصادآنلاین روز دوشنبه، ۲۱ آبان به نقل از مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر گزارش داده است که مشترکان برق خانگی در شبانهروز، دو ساعت برق نخواهند داشت و خاموشی مقطعی برق از روز یکشنبه ۲۰ آبان امسال آغاز شده است.
او افزود: «با توجه به محدودیتهایی که در مصرف سوخت مایع داریم، مقرر شد مشترکان خانگی به مدت دو ساعت در هر روز در برنامه محدودیت برق قرار گیرند که از طریق سایت شرکت توزیع و یا سامانهی برق من میتوانند زمان قطعی برق را متوجه شوند.»
پیش از این نیز، نوید فهیمزاده، کارشناس صنایع و معادن درباره کمبود شدید انرژی برق و گاز در زمستان پیشرو هشدار داد و گفت که امسال شرایط، بسیار دشوارتر و پیچیدهتر از زمستان سال گذشته است.
این کارشناس در گفتگو با رکنا با بیان این مطلب افزود: «در شرایط فعلی، ما محکوم هستیم که بین سه تراژدی، قطعی گاز، قطعی برق خانگی و آلودگی هوا، یکی را انتخاب کنیم. طی این سالها، مسئولان همیشه گزینه آلودگی هوا را انتخاب کردهاند، ولی امسال شرایط بسیار دشوارتر و پیچیدهتر است.»
او افزود: «امسال با سردتر شدن هوا، مصرف گاز خانگی افزایش پیدا میکند و باعث میشود مصرف گاز طبیعی که یکی از مهمترین ارکان تامین انرژی نیروگاههاست، کاهش یابد. در این شرایط، با اینکه پیک بالای مصرف برق نداریم؛ ولی عملا نمیتوانیم برق مورد نیاز را تامین کنیم؛ لذا نیروگاهها با کمبود سوخت جدی مواجه میشوند.»