دبیرکل ناتو اعلام کرد که ناتو در حال بررسی آمادهباش سلاحهای هستهای و افزایش شفافیت درباره زرادخانه خود برای جلوگیری از تهدیدات احتمالی روسیه و چین است.
نشریه تلگراف در گزارشی اختصاصی نوشت که ناتو در بحبوحه تهدیدات فزاینده روسیه و چین مذاکراتی را برای آمادهسازی سلاحهای هستهای آغاز کرده است.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در مصاحبه با این روزنامه گفت که لازم است زرادخانه هستهای این اتحاد را به جهانیان نشان دهیم تا پیامی روشن به دشمنان بالقوه ارسال کنیم.
استولتنبرگ افزود که «شفافیت به انتقال این پیام مستقیم کمک میکند که البته ما یک اتحاد هستهای هستیم. هدف ناتو، جهانی بدون تسلیحات هستهای است، اما تا زمانی که سلاحهای هستهای وجود داشته باشد، ما یک اتحاد هستهای باقی میمانیم، زیرا جهانی که روسیه، چین و کره شمالی در آن سلاحهای هستهای داشته باشند، یک جهان خطرناکتر است.»
اهمیت شفافیت ناتو در بازدارندگی هستهای
دبیرکل ناتو در گفتگو با روزنامه تلگراف وارد جزئیات تعداد کلاهک هستهای عملیاتی و شمار کلاهکهای ذخیره نشد. او گفت که باید در مورد این مسائل مشورت کنیم. این دقیقاً همان کاری است که ما انجام می دهیم.
استولتنبرگ با بیان اینکه ده سال پیش تمرینهای هستهای به صورت کاملاً مخفیانه انجام میشد، تاکید کرد که اما اکنون ناتو آشکارا از متحدان به دلیل مشارکت در بازدارندگی تمجید میکند.
او تاکید کرد که شفافیت هستهای باید سنگ بنای استراتژی هستهای ناتو برای آمادهسازی این اتحاد برای آنچه که او بهعنوان دنیای خطرناکتر توصیف کرد، باشد.
تلگراف نوشت یک دهه پیش، زمانی که این سیاستمدار نقش خود را در راس ناتو بر عهده گرفت، تمرینات هستهای به طور کامل مخفیانه انجام شد.
اکنون او آشکارا تعدادی از ۳۲ متحد خود را به دلیل مشارکت در بازدارندگی تمجید میکند، از جمله هلند که اخیرا بر روی جتهای جنگنده با قابلیت دوگانه – که میتوانند میزبان تسلیحات هستهای ایالات متحده باشند- سرمایهگذاری کرده است.
هشدار جدی ناتو درباره تهدید چین
ینس استولتنبرگ طی این گفتگو در مقر ناتو در بروکسل، درباره تهدید هستهای چین هشدار جدی داد.
استولتنبرگ هشدار داد که چین به ویژه در حال سرمایهگذاری هنگفتی در تسلیحات مدرن از جمله زرادخانه هستهای خود است که به گفته او تا سال ۲۰۳۰ به هزار کلاهک افزایش خواهد یافت.
او گفت که « این بدان معناست که در آیندهای نه چندان دور، ناتو ممکن است با چیزی روبرو شود که قبلاً هرگز با آن مواجه نشده است، و آن دو دشمن بالقوه هستهای – چین و روسیه- هستند و البته این عواقب دارد.»
تعداد سلاحهای هستهای ناتو محرمانه است
هشدارهای استولتنبرگ پس از آن صورت میگیرد که گروه هفت (G7) هفته گذشته در بیانیهای از چین و روسیه به شدت انتقاد کرد.
گروه هفت از پکن خواست تا ارائه فناوری تسلیحاتی به مسکو را متوقف کند. این گروه همچنین با «نظامی سازی» منطقه اقیانوس آرام توسط چین مخالفت کرد.
به نوشته روزنامه تلگراف، تعداد سلاحهای هستهای عملیاتی ناتو کاملاً محرمانه است، –
فرانسه ، سومین قدرت هستهای ناتو، زرادخانه اتمی خود را به دلیل تصمیم طولانی مدت برای حفظ استقلال بر سر بازدارندگی خود در اختیار این اتحاد قرار نمیدهد.
طی روزهای گذشته ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هشدار داده بود که این کشور میتواند در پاسخ به متحدان ناتو که به اوکراین اجازه میدهند از سلاحهای آنها برای حمله به خاک روسیه استفاده کند، سلاحهای دوربرد در اختیار کشورهای دیگر قرار دهد تا به اهداف غربی حمله کنند.
خبرگزاری رویترز نوشت که پوتین طی اقدامی نادر در اولین دیدار رودررو خود با سردبیران ارشد خبرگزاریهای بین المللی از زمان آغاز جنگ در اوکراین، با بیان اینکه «دکترین هستهای کرملین نباید ساده گرفته شود»، گفت که غرب اشتباه میکند اگر تصور کند روسیه هرگز از تسلیحات هستهای استفاده نخواهد کرد.
به نوشته آسوشیتدپرس، پوتین همچنین بر آمادگی مسکو برای استفاده از تسلیحات هستهای در صورت مشاهده خطری برای حاکمیت خود تاکید کرد و افزود که اقدامات اخیر غرب، امنیت بینالمللی را بیشتر تضعیف خواهد کرد و میتواند منجر به «مشکلات بسیار جدی» شود.