Search
Asset 2

نیمی از جمعیت جهان علائم اعتیاد به گوشی‌های هوشمند را از خود نشان می‌دهند

اعتیاد به اینترنت تقریباً نیمی از کاربران گوشی‌های هوشمند را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده و کودکان و نوجوانان نیز با بیشترین خطرات مواجه هستند.
(Mauro Pimentel/AFP via Getty Images)

از آن‌جا که هوش مصنوعی شتاب اپلیکیشن‌ها و الگوریتم‌های اعتیادآور را دوچندان کرده، کارشناسان بهداشت جهانی زنگ خطر را برای یک بحران فزاینده به صدا درآورده‌اند: اعتیاد به اینترنت تقریباً نیمی از کاربران گوشی‌های هوشمند را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده و کودکان و نوجوانان نیز با بیشترین خطرات مواجه هستند.

به گفته جمعی از کارشناسان بهداشتی که در هفته‌نامه روان‌شناسی لنست می‌نویسند، فناوری‌های دیجیتال و مشکلات اجتماعی به شکل فزاینده‌ای درهم آمیخته و چالش‌های بی‌سابقه‌ای در رابطه با سلامت روان در سراسر جهان ایجاد کرده‌اند. بیانیه آن‌ها که با عنوان نظر کمیسیون روانپزشکی لنست درباره اقدام جهانی علیه استفاده مشکل‌آفرین از اینترنت در اواسط اکتبر منتشر شد، با هدف ارائه توصیه‌های شواهدمحور جهت رسیدگی به مسئله‌ای انتشار یافته که اکنون همه آن را به‌عنوان اپیدمی جهانی اعتیاد به اینترنت می‌شناسند.

فقدان داده‌های ایمنی

تقریباً ۹۵ درصد از کودکان و نوجوانان ۱۳ تا ۱۷ ساله آمریکایی از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند و یک‌سوم از این افراد «تقریباً به‌طور دائمی» در این پلتفرم‌ها حضور دارند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۳ نشان داد که نوجوانان به‌طور متوسط ​​پنج ساعت در روز در شبکه‌های اجتماعی وقت می‌گذرانند.

ژنرال ویوک مورتی، جراح کل آمریکا، در بیانیه‌ای در سال ۲۰۲۳ نسبت به این روند ابراز نگرانی کرد. «به‌رغم استفاده گسترده کودکان و نوجوانان، هنوز تحلیل‌های ایمنی منسجم و مستقلی درخصوص تأثیر شبکه‌های اجتماعی بر جوانان انجام نگرفته است.»

برخی از اشکال اعتیاد به اینترنت به‌عنوان اختلال روانی طبقه‌بندی شده‌اند

کمیسیون لنست چندین عامل بحران‌زا را شناسایی کرده که از جمله می‌توان به «دسترسی آسان کودکان زیر سن قانونی به اینترنت، استفاده از طراحی اعتیادآور و الگوریتم‌های فریبکارانه در شرکت‌های فناوری برای ترغیب و جلب توجه کاربران به فضای مجازی و قدرت روزافزون هوش مصنوعی در تقویت این طرح‌ها و الگوریتم‌ها» اشاره کرد.

تشخیص بالینی یک سمتِ ماجراست و بیانیه لنست تأکید دارد که به «اقدامات بسیار بیشتری» در بخش‌های مختلف اعم از خدمات بالینی، طرح‌های بهداشت عمومی و سیاست‌گذاری نیاز داریم. این بیانیه همچنین بر ضرورت بازنگری در «چارچوب‌های نظارتی» موجود در قبال مواد مخدر و قمار تأکید دارد تا بتوانیم به چالش‌های ناشی از محتوا و فعالیت‌های اعتیادآور آنلاین رسیدگی کنیم.

بخش شخصی‌سازی‌شده «برای شما» در تیک‌تاک که به کمک هوش مصنوعی و مختصِ کاربران توسعه یافته، نمونه‌ای از این مشکل است و به‌عنوان یکی از علل اصلی اعتیاد به این پلتفرم شناخته می‌شود.

اما شبکه‌های اجتماعی تنها بخشی از این مشکل هستند و کمیسیون لنست از نیاز به رسیدگی به اَشکال آنلاین اختلال قمار و اختلال بازی می‌گوید «که در وهله اول به‌عنوان اختلالات ناشی از رفتارهای اعتیادآور و در وهله دوم به‌عنوان اختلالات کنترل تکانه دسته‌بندی می‌شوند.»

سازمان‌های سلامت روان به‌طور رسمی این مشکلات را تأیید کرده‌اند. طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها بازی‌های ویدئویی مشکل‌آفرین را به‌عنوان یک اختلال روانی دسته‌بندی کرده است. از این گذشته، اختلالات مربوط به قمار آنلاین، بازی و رفتارهای جنسی اجباری نیز رسمیت یافته و از ماهیت اعتیادآور این فناوری‌ها حکایت دارند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی