ایالت لوئیزیانا برای اولینبار قانونی وضع کرده که میگوید ده فرمان باید در تمام مدارس و کالجهای دولتی در معرض دید قرار داده شود.
براساس لایحهای که در ۱۸ ژوئن به شکل قانون درآمد، مدارس لوئیزیانا که بودجه ایالتی دریافت میکنند، موظف هستند که متن ده فرمان را در تمام ساختمانها و کلاسهای درسی که در اختیار دارند به نمایش بگذارند.
در این لایحه آمده است که متن ده فرمان باید در مرکز یک پوستر یا برگه قابشده به قطع ۲۸ در ۳۵.۵ سانتیمتر با حروف درشت و خوانا در کلاسهای درس به نمایش گذاشته شود.
ده فرمان بر طبق اعتقادات یهودیان و مسیحیان فرمانهای یهوه به موسی هستند. از جمله باور به خداوند، دروغ نگفتن، زنا نکردن، احترام پدر و مادر را نگه داشتن، قتل نکردن، چشم طمع نداشتن و قسم دروغ نخوردن.
در یک متن ۲۰۰ کلمهای نیز باید توضیح داده شود که ده فرمان حدود سه قرن بخش مهمی از فرایند آموزش عمومی آمریکا بوده است.
براساس متن توضیحی، ده فرمان در شماری از محبوبترین کتابهای درسی تاریخ آمریکا گنجانده شده و توسط پیشگامان برجسته عرصه آموزش عمومی مانند ویلیام مکگافی و نوآ وبستر انتشار یافته است
برای نمونه، «کتاب املای آمریکایی» وبستر حاوی ده فرمان بود و بیش از ۱۰۰ میلیون نسخه از آن برای استفاده دانشآموزان مدارس دولتی سراسر کشور به فروش رفت. این کتاب تا سال ۱۹۷۵ در مدارس دولتی آمریکا مورد استفاده قرار میگرفت.
طرح مورد حمایت جمهوریخواهان در ۱۶ مه با ۳۰ رأی موافق و ۸ رأی مخالف در مجلس سنای ایالت لوئیزیانا به تصویب رسید و پس از دریافت تأییدیه نهایی مجلس با رأی ۷۹ به ۱۶ در ۲۸ مه به دست فرماندار جمهوریخواه لوئیزیانا، جف لندری، رسید.
این طرح به رهبری دودی هورتون، نماینده جمهوریخواه لوئیزیانا، در دستور کار مجلس قرار گرفت. او در سال گذشته نیز موفق شد که نمایش شعار ملی «باور ما به خداست» را در کلاسهای درس سراسر ایالت الزامی کند.
بیش از دوازده ایالت قوانینی وضع کردهاند که به مدارس اجازه میدهد این عبارت را به نمایش بگذارند اما قانون لوئیزیانا یک قدم فراتر رفته و نمایش این عبارت را در تمام کلاسها الزامی کرده است.
بحث بر سر جدایی دین و دولت
دیوان عالی آمریکا در سال ۱۹۸۰ تصمیم به لغو قانون کنتاکی گرفت. این قانون مدارس دولتی را ملزم میدانست که ده فرمان را در کلاسهای درس به نمایش بگذارند. استدلال دیوان عالی این بود که این کار به منزله جانبداری دولت از «کتاب مقدس ادیان یهودی و مسیحی» است که ناقض اصل جدایی دین و دولت در متمم اول قانون اساسی آمریکا تلقی میشود.
دیوان عالی وقت با اکثریت ۵ به ۴ اعلام کرد که «اگر نسخههای ده فرمان تأثیری داشته باشند، صرفاً دانشآموزان را به خواندن، تعمق و شاید احترام و فرمانبرداری از آن ترغیب کنند. شاید به لحاظ شخصی اتفاق مطلوبی باشد اما اصل جدایی دین و دولت این کار را ممنوع میداند.»
دیوان عالی در سالهای اخیر تفسیر آزادانهتری از اصل جدایی دین و دولت داشته و بیشتر روی تاریخ و سنت کشور تأکید کرده است.
خانم هورتون در دفاع از طرح ده فرمان خود بر اهمیت تاریخی این متن تأکید کرد و افزود که این لایحه جایگاه منحصربهفرد ده فرمان را در تاریخ لوئیزیانا ارج مینهد. از منظر حقوقی، ده فرمان «سند اساسی دولت ایالتی و ملی ما» محسوب میشود.
او در ماه آوریل در مجلس نمایندگان گفت: «ده فرمان مبنای تمام قوانین لوئیزیانا است و با توجه به مهملاتی که در کلاسهای درس به خوردِ فرزندان ما داده میشود، لازم است که ده فرمان را در جایگاهی ویژه به نمایش بگذاریم.»
«ده فرمان مذهب خاصی را ترویج نمیکند اما بیانگر اصول اخلاقمدارانهای است که همه ما میبایست براساس آن زندگی کنیم.»
مجلس سنای تگزاس سال گذشته لایحه مشابهی را به تصویب رساند اما از آنجا که مجلس نتوانست در فرجه مورد نظر به آن رأی مثبت بدهد، از دستور کار خارج شد.
لایحه یوتا تمام مدارس دولتی این ایالت را ملزم میداند که پوستر یا برگه قابشده ده فرمان را در مکانی خاص از ساختمانهای خود به نمایش بگذارند. این لایحه از آن زمان تغییر یافته تا اصول کتاب مقدس نیز در برنامههای درسی مدارس گنجانده شوند.