Asset 2

هشدار درباره لزوم ایجاد قوانین جدید برای استفاده از هوش مصنوعی در سیستم نظارتی کارفرمایان 

به‌کارگیری از هوش مصنوعی در سیستم نظارتی کارفرمایان
روباتی از آزمایشگاه هوش مصنوعی و سیستم‌های هوشمند (AIIS) کنسرسیوم ملی بین دانشگاهی ایتالیا برای علوم رایانه (CINI) در هفتمین دوره Maker Faire 2019، بزرگترین رویداد اروپایی در زمینه نوآوری، در 18 اکتبر 2019 در رم به نمایش گذاشته شد. (ANDREAS SOLARO/AFP via Getty Images)

کارشناسان هشدار دادند که باید استانداردها و قوانین جدیدی برای «به‌کارگیری بسیار زیاد» هوش مصنوعی در سیستم نظارتی کارفرمایان که بعد از همه‌گیری کرونا رواج یافت در نظر گرفته شود. 

یرمیاس آدامز-پراسل در گفتگو با کمیته مشترک حقوق بشر وستمینستر گفت: اگر قوانین خاصی اجرا نشود «استفاده کورکورانه» از این فناوری در انگلستان افزایش خواهد یافت. 

این عضو ارشد آکادمیک از دانشگاه آکسفورد که در حوزه حقوق و اخلاق هوش مصنوعی فعالیت می‌کند، اظهار داشت که کارفرمایان ممکن است از هوش مصنوعی نه تنها برای استخدام و اخراج کارکنان، بلکه برای «پیش‌بینی» زمانی که کارگران از برخی حقوق خود استفاده و یا حتی تصمیمات زندگی خود را اتخاذ می‌کنند، بهره ببرند. 

آقای آدامز-پراسل با ذکر نمونه‌هایی از ایالات متحده گفت که برخی از کارفرمایان از تحلیل‌های پیش‌بینی برای تعیین میزان احتمال پیوستن یک کارمند به اتحادیه استفاده کرده‌اند. 

او همچنین نگرانی‌هایی را مطرح کرد که شرکت‌ها همچنین می‌توانند از این فناوری برای تبعیض در مراحل مصاحبه استفاده کنند، مانند تعیین اینکه چه زمانی یک زن به احتمال زیاد بچه‌دار می‌شود. 

او با اشاره به اینکه «برخی موارد ممکن است فقط به یک ممنوعیت واضح نیاز داشته باشد» مثال‌هایی را مطرح کرد و گفت: «استفاده از تجزیه و تحلیلهایی مانند، پیش‌بینی اینکه چه کسی ممکن است باردار شود، بنابراین می‌توانید آنها را از قبل اخراج کنید یا پیش‌بینی این که چه کسی ممکن است عضو اتحادیه کارگری باشد، بنابراین آنها را استخدام نکنید، باید ممنوع شود.» 

این حق که کارفرمایان می‌توانند به طور قانونی مکانیسم‌هایی را برای بررسی اینکه کارکنان وظایف حرفه‌ای خود را به اندازه کافی انجام می‌دهند ایجاد کنند به رسمیتت شناخته شده است. 

نظارت بر محل کار می‌تواند شامل نظارت بر ایمیل‌ها و تاریخچه مرورگر، دوربین مداربسته و دستگاه‌هایی برای نظارت بر مکان یا حرکت کارکنان باشد. 

آقای آدامز-پراسل گفت که استفاده از این سیستم‌ها از زمان همه‌گیری کووید۱۹ به طور قابل توجهی افزایش یافته است. 

او گفت: «من فکر می‌کنم که ما نباید نقش همه‌گیری کووید۱۹ را در استفاده بی‌حدوحصر از تکنیک‌های نظارتی دست‌کم بگیریم 

او همچنین اضافه کرد: «من فکر می‌کنم که ما واقعاً باید به شدت درباره این ایده فکر کنیم که به طور ناگهانی نظارت به دلایل بالقوه بسیار خوب بسیار فراگیر شده است، اما در آینده، باید مطمئن شویم که این موضوع به یک اصل و پایه تبدیل نمی‌شود 

سؤال از نخست‌وزیر بریتانیا در مورد خطرات هوش مصنوعی

از سوی دیگر ریشی سوناک نخست‌وزیر بریتانیا به تازگی در کمیته ارتباط مجلس عوام این کشور در مورد خطرات هوش مصنوعی مورد سؤال قرار گرفت. 

او با اشاره به خطر «سوء استفاده» و «خطرات امنیت ملی» هوش مصنوعی گفت که «خطر وجودی» هوش مصنوعی باید جدی گرفته شود زیرا «در این مرحله فقط درک درستی از پتانسیل این مدل‌ها وجود ندارد.» 

او با اشاره به اجلاس جهانی هوش مصنوعی در پاییز ۲۰۲۳ به میزبانی بریتانیا گفت که «این امر به معنای گرد هم آوردن افرادی است که به روشی مشابه در مورد این چیزها فکر می‌کنند تا تبادل نظر کنند، اطلاعات را به اشتراک بگذارند، زیرا هوش مصنوعی به مرزهای ملی احترام نمی‌گذارد.»  

او همچنین تأکید کرد که هنوز فاصله زیادی با تشکیل سازمانی برای هوش مصنوعی مانند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داریم. 

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی