مقامات اسرائیلی میگویند که دیوان بینالمللی کیفری به درخواست آفریقای جنوبی قرار است، اولین جلسه رسیدگی به اتهام نسلکشی در جنگ غزه را سهشنبه، دوازدهم ژانویه برگزار کند.
تایمز اسرائیل گزارش داده است که دولت آفریقای جنوبی در پرونده شکایتی که هفته پیش به دادگاه لاهه تحویل داد، اسرائیل را متهم کرده است که در جنگ علیه حماس در نوار غزه، اقداماتی انجام داده است که «دارای ماهیت نسلکشی است و با نیت مشخص … به دنبال حذف فلسطینیان غزه به عنوان بخشی از جامعه ملی، نژادی و قومی فلسطینیان بوده است.»
دولت اسرائیل به عنوان یکی از اعضای مجمع عمومی سازمان ملل، کنوانسیون علیه نسلکشی را امضا کرده است و به همین دلیل از جمله کشورهایی است که زیر نفوذ حوزه قضایی و احکام دیوان بینالمللی کیفری محسوب میشود.
یکی از سخنگویان دولت اسرائیل با انتقاد از آفریقای جنوبی، این پرونده را «تهمت خونین» علیه اسرائیل دانسته است. قرار است نمایندگان دولت اسرائیل روز سهشنبه هفته بعد از دولت اسرائیل در برابر اتهامات نسلکشی در جنگ غزه دفاع کنند.
آمیچای کوهن، کارشناس حقوق بینالملل در موسسه دموکراسی اسرائیل میگوید که اگر دادگاه لاهه علیه اسرائیل حکمی صادر کند، هیچ پیامد کیفری برای مقامات اسرائیلی در پی نخواهد داشت؛ اما میتواند منجر به تحریمهای احتمالی سازمان ملل و سایر نهادهای بینالمللی علیه اسرائیل شود.
به نوشته تایمز اسرائیل، دولت این کشور نگران است که آفریقای جنوبی از دیوان بینالمللی کیفری بخواهد که دستور توقف عملیاتهای جنگی در غزه را صادر کند.
دولت آفریقای جنوبی اعلام کرده است که برای اطمینان از پایبندی اسرائیل به تعهداتش در کنوانسیون نسلکشی مبنی بر عدم دخالت در نسلکشی، توقف عملیاتهای جنگی را درخواست خواهد کرد.
کوهن میگوید که بعید میداند که دادگاه لاهه دستور توقف عملیات نظامی اسرائیل در غزه را صادر کند؛ اما این دادگاه به اسرائیل دستور خواهد داد تا توزیع کمکهای بشردوستانه، مواد سوختی و تجهیزات بهداشتی- درمانی را افزایش دهد.