Search
Asset 2

پایان چهار دهه درگیری مسلحانه: پ‌.ک‌.ک اعلام انحلال کرد

حزب کارگران کردستان (پ.‌ک‌.ک) اعلام کرد که ساختار سازمانی خود را منحل کرده و به مبارزه مسلحانه پایان داده است.
نیروهای حزب کارگران کردستان (پ‌.ک‌.ک) در تاریخ ۱۲ ژوئن ۲۰۰۷ در منطقه‌ای در بخش عراقی کوه‌های قندیل، در نزدیکی مرزهای عراق، ایران و ترکیه گشت‌زنی می‌کنند. (SAFIN HAMID/AFP via Getty Images)

حزب کارگران کردستان (پ‌.ک‌.ک)، گروه مسلحی که بیش از ۴۰ سال درگیر نبرد با دولت ترکیه بود، اعلام کرد که ساختار سازمانی خود را منحل کرده و به مبارزه مسلحانه پایان داده است.

به گزارش رویترز، این تصمیم که به‌گفته منابع درون‌گروهی و مقامات ترکیه روز دوشنبه ۱۲ مه علنی شد، پایانی نمادین بر مبارزه مسلحانه‌ای است که از سال ۱۹۸۴ آغاز شد.

به گفته خبرگزاری فرات، رسانه نزدیک به پ.‌ک.‌ک، این گروه در بیانیه پایانی دوازدهمین کنگره خود در شمال عراق، اعلام کرد: «کنگره تصمیم به انحلال ساختار سازمانی پ.‌ک‌.ک و پایان مبارزه مسلحانه گرفت.»

یک مقام رسمی پ.‌ک.‌ک نیز به‌طور جداگانه این تصمیم را تأیید و اعلام کرد تمامی عملیات نظامی «بلافاصله» متوقف خواهد شد؛ با این حال افزود که تحویل سلاح‌ها منوط به رویکرد دولت ترکیه در قبال حقوق کردها و سرنوشت اعضا و رهبران گروه است.

دولت ترکیه، تصمیم این حزب را گامی مثبت تلقی کرد، اما هشدار داد که این تصمیم به‌تنهایی به معنای برقراری صلح نیست. به‌گفته دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه، اکنون باید چارچوبی قانونی و امن برای خلع سلاح کامل پ.‌ک.‌ک تدوین شود.

به گفته رویترز، این تحول همچنین می‌تواند زمینه‌ساز کاهش تنش‌ها در عراق و سوریه باشد؛ به‌ویژه در مناطقی که نیروهای کرد مورد حمایت آمریکا، از جمله ی.‌پ‌.گ (یگان‌های مدافع خلق)، حضور دارند.

«ی.‌پ‌.گ» که از سوی آنکارا شاخه‌ای از پ.‌ک‌.ک شناخته می‌شود، پیش‌تر اعلام کرده بود که به فراخوان عبدالله اوجالان برای انحلال، تن نمی‌دهد.

عبدالله اوجالان، رهبر پ.‌ک‌.ک که از سال ۱۹۹۹ در زندانی در جزیره‌ای نزدیک استانبول نگهداری می‌شود، در بیانیه روز دوشنبه ۱۲ مه نیز تأکید داشت که او روند انحلال این حزب را هدایت خواهد کرد.

رویترز نوشت، (دم پارتی) که یک حزب طرفدار کردهاست، نقش کلیدی در تسهیل فراخوان صلح ایفا کرده است. طیب تمل، معاون رهبر این حزب، تصمیم پ.‌ک‌.ک را «مهم برای مردم کُرد و کل خاورمیانه» توصیف کرد و گفت: «این تصمیم مستلزم تغییر بزرگی در نگرش رسمی دولت ترکیه خواهد بود.»

پ.‌ک.‌ک در بیانیه‌اش آورده است که «وظیفه تاریخی خود را به انجام رسانده» و اکنون مسئله کردها باید از طریق سیاست دموکراتیک حل‌وفصل شود.

عبدالله اوجالان، بنیان‌گذار و رهبر حزب کارگران کردستان پیش‌تر در روز پنج‌شنبه، ۲۷ فوریه، اعلام کرده بود که «کنگره‌های خود را برگزار کنید و تصمیم بگیرید. همه گروه‌ها باید اسلحه‌های خود را کنار بگذارند و پ.ک.ک باید منحل شود.»

در همین راستا، حزب کارگران کردستان (پ.‌ک.‌ک) اعلام کرد در پاسخ به خواسته رهبر خود برای زمین گذاشتن سلاح و انحلال، عملیات‌ مسلحانه خود را فورا متوقف خواهند کرد.

حزب کارگران کردستان در ابتدا در سال ۱۹۷۸ با ایدئولوژی مارکسیستی-لنینیستی تأسیس شد. در سال‌های اولیه، خود را یک سازمان کمونیستی معرفی می‌کرد که از تشکیل یک دولت سوسیالیستی کردستان حمایت می‌کند. ایدئولوژی آن تحت تأثیر اتحاد جماهیر شوروی، مائوئیسم و جنبش‌های ضدامپریالیستی قرار داشت.

در دهه ۲۰۰۰، این حزب به جای بیان دفاع از مارکسیسم-لنینیسم سنتی تحت تاثیر عبدالله اوجالان، رهبر این گروه، کنفدرالیسم دموکراتیک را پذیرفت؛ یک فلسفه سیاسی که از نظریه‌پرداز آنارشیست موری بوکچین، الهام گرفته است. این ایدئولوژی، ایده دولت-ملت را رد می‌کند و به جای آن، از دموکراسی مستقیم، حکومت محلی، محیط‌زیست‌گرایی و برابری جنسیتی حمایت می‌کند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی