مشکل کمبود برق در ایران دامن نهادهای حکومتی را هم گرفت و اعلام شده که روز گذشته شرکت توزیع نیروی برق تهران، اشتراک برق ۱۵ نهاد از جمله سه وزارتخانه را که به اخطارهای کاهش مصرف برق بیتوجه بودند، قطع کرده است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ میگوید: «اشتراک برق ۱۵ دستگاه اجرایی شامل سه وزارتخانه، ۲ بانک عامل و ساختمان مرکزی متعلق به یکی از شرکتهای بیمه قطع شده و وصل مجدد جریان منوط به تعهد کتبی بالاترین مقام مسئول این ادارهها مبنی بر رعایت الگوی مصرف ابلاغی خواهد بود.»
علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو، در اواخر اردیبهشتماه به مشترکان کممصرف برق وعده پاداش داد و مشترکان پرمصرف را به برخورد جدی تهدید کرد و گفت: «باید به دنبال جبران کسریها از محل مدیریت مصرف و تشویق مشترکان کممصرف و جابهجایی بار باشیم و همچنین برخورد جدی با مشترکان پر مصرف داشته باشیم.»
این در حالی است که کارشناسان مشکل اصلی کمبود برق را ناترازی ۱۲ هزار مگاواتی در تولید و مصرف برق میدانند، دولت چاره را در صرفهجویی مردم یافته و برای کاهش مصرف پاداش تعیین کرده است.
وبسایت اقتصادی اکو ایران در این رابطه نوشت: «در ۱۰ سال گذشته نرخ رشد تولید برق ۳درصد و نرخ رشد مصرف در همان بازه زمانی ۵ درصد برآورد شده است. از این رو با توجه به شکاف ایجاد شده بین تولید و مصرف برق، کشور در این حوزه با مسئله ناترازی عرضه و تقاضا و در نهایت بحران خاموشی مواجه شده است.»
با وجود خوشبینیهای وزیر نیرو، کارشناسان چاره جلوگیری از قطعی برق را «نه صرفهجویی در مصرف، بلکه واقعیکردن قیمتها، توسعه نیروگاههای کوچکمقیاس و کاهش تصدیگری دولت» میدانند.
آنها میگویند مشکل اصلی در ناترازی ۱۲ هزار مگاواتی در تولید و مصرف برق است و با توجه به این که پیشبینی شده تابستان ۱۴۰۲ هوا بسیار گرم خواهد شد بعید است که صرفهجویی بتواند جلوی خاموشیهای نا گریز را بگیرد.
حمیدرضا صالحی، فعال حوزه انرژی درباره اوضاع تامین برق در تابستان سال جاری اظهار داشت: متأسفانه ناترازی برق از سالهای گذشته به امسال هم منتقل میشود و اگر رویکرد ما تغییر نکند به سالهای بعد هم منتقل خواهد شد، بنابراین ورود نیروگاههای جدید هم تأثیر محسوس آنچنانی در کاهش ناترازی محسوس نخواهد داشت.
برای عبور از پیک تابستان آن حجم از سرمایهگذاری که بتواند کمبود و فاصله ناترازی را کم کرده و منجر به این شود که مشکل و نقیصه چالش برق رفع شود، نداریم؛ بنابراین ممکن است در بخش خانگی قطعی و خاموشی نداشته باشیم، اما در بخش صنعت، قطع برق را شاهد خواهیم بود.
این در حالی است که با وجود ناترازی برق و کمبود برق در سراسر کشور، مطابق آمار شرکت مدیریت شبکه برق ایران میزان صادرات برق ایران در سال ۱۴۰۱ به عدد ۴ میلیارد و ۵۷۷ میلیون کیلووات ساعت رسیده است. عمده برق ایران به کشورهای عراق، ارمنستان، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، ترکیه و آذربایجان صادر میشود.