Search
Asset 2

رافائل گروسی: ایران اگر بخواهد می‌تواند مواد کافی برای ساخت ۱۰ بمب اتمی تولید کند

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت جمهوری اسلامی هنوز ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد دارد و اگر بخواهد، می‌تواند مواد کافی برای ساخت حدود ۱۰ بمب اتمی تولید کند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA)، در نشست فصلی شورای حکام در مقر این آژانس در وین، اتریش، در تاریخ ۳ مارس ۲۰۲۵ شرکت می‌کند. (ALEX HALADA/AFP via Getty Images)

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت جمهوری اسلامی هنوز ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد دارد که فقط کمی پایین‌تر از سطح تسلیحاتی است و اگر بخواهد، می‌تواند مواد کافی برای ساخت حدود ۱۰ بمب تولید کند.

گروسی روز چهارشنبه ۲۲ اکتبر (۳۰ مهر) در گفتگو با یک روزنامه سوئیسی (Le Temps) اظهار داشت که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هیچ شواهدی از قصد جمهوری اسلامی برای ساخت بمب اتمی ندارد، اما برای اطمینان، آژانس باید سایت‌های هسته‌ای ایران را بازرسی کند.

به گفته گروسی، تأسیسات هسته‌ای ایران در اصفهان، نطنز و فردو بعد از حملات ایالات متحده و اسرائیل دچار آسیب‌های جدی شده‌اند، اما زیرساخت‌های فنی و تخصصی ایران در زمینه هسته‌ای از بین نرفته است.

مدیرکل آژانس افزود بازرسی‌های این آژانس پس از حملات و افزایش تنش‌ها در منطقه، به صورت محدود و کنترل‌شده توسط ایران ادامه یافته است.

گروسی در پاسخ به این سؤال که چرا جمهوری اسلامی تاکنون همکاری خود را به‌طور کامل قطع نکرده است، گفت: «ایران می‌توانست بعد از درگیری‌های اخیر، از پیمان عدم اشاعه خارج شود و خود را در موقعیت کره شمالی قرار دهد، اما چنین نکرد. من از این تصمیم استقبال می‌کنم.»

این مقام آژانس بین‌المللی همچنین خاطرنشان کرد که با عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، تماس‌های منظم خود را حفظ کرده تا فضای دیپلماتیک باز باقی بماند. به گفته گروسی، محدودیت‌هایی که ایران در زمینه بازرسی‌ها اعمال کرده، بیشتر ناشی از نگرانی‌های امنیتی است که از نظر او «قابل درک» هستند، اما در صورت شکست تلاش‌های دیپلماتیک، ممکن است «گزینه استفاده از زور دوباره مطرح شود.»

«اگر دبیرکل سازمان ملل شوم، درگیری‌های جهان را حل‌وفصل می‌کنم»

او در بخشی دیگر از گفت‌وگو، با اشاره به نقش سازمان ملل در حل بحران‌های جهانی، گفت: «سازمان ملل توان دیپلماسی فعال خود را از دست داده است. این مسئله نگران‌کننده است، اما در عین حال مرا بر آن می‌دارد تا اگر دبیرکل شوم، این نقش را احیا کنم.»

گروسی ضمن ابراز تمایل برای تصدی مقام دبیرکلی سازمان ملل در سال ۲۰۲۷ افزود: «سازمان ملل در بحران‌هایی مانند غزه، ایران، افغانستان و تنش‌های مرزی پاکستان و هند تقریباً غایب است. حل‌وفصل درگیری‌ها باید بار دیگر به اولویت این نهاد تبدیل شود.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی