دولت ایالات متحده گزارشها مبنی بر توافق پکن و هاوانا برای احداث یک مرکز نظارت الکترونیک در کوبا که تنها حدود ۱۶۰ کیلومتر با فلوریدا فاصله دارد و پایگاههای نظامی آمریکا در آن مستقر است را رد کرد.
ژنرال پت رایدر، سخنگوی پنتاگون گفت که وزارت دفاع «از توسعه هر نوع ایستگاه جاسوسی به طور جداگانه توسط چین و کوبا اطلاعی ندارد» اما به نظارت بر روابط دو کشور ادامه خواهد داد.
او به خبرنگاران گفت: «مطمئناً، ما میدانیم که چین و کوبا به نوعی روابط خود را حفظ میکنند، اما وقتی نوبت به فعالیتهای مشخصی میشود که در گزارشهای مطبوعاتی ذکر شده است، بر اساس اطلاعاتی که ما داریم این گزارشها دقیق نیست.»
احداث پایگاه جاسوسی چین در کوبا اولین بار توسط والاستریت ژورنال گزارش شد. این نشریه به نقل از منابع موثق آمریکایی که با اطلاعات بسیار محرمانه آشنا هستند و از افشا اسامی آنها خودداری کرد نوشت که چین پذیرفته است میلیاردها دلار برای احداث این مرکز پرداخت کند.
از سوی دیگر کارلوس فرناندز دی کوسیو، معاون وزیر امور خارجه کوبا نیز با انتشار بیانیهای به این خبر واکنش نشان داد و آن را «اطلاعات کاملاً نادرست و بیاساس» خواند.
دی کوسیو این گزارش را ساختگی مقامات آمریکایی دانست و با اشاره به مواردی دیگری مانند ادعای حضور نیروهای کوبایی در ونزوئلا، آنها را دروغ خواند.
وی گفت: «همه اینها ادعاهای غلطی هستند که با نیت بدخواهانه برای توجیه تقویت بیسابقه محاصره اقتصادی، بیثباتی و تجاوز به کوبا و برای فریب افکار عمومی در ایالات متحده و سراسر جهان تبلیغ میشوند.»
معاون وزیر امور خارجه کوبا گفت که این کشور هرگونه حضور نظامی خارجی در آن را رد میکند، از جمله «پایگاه نظامی که به طور غیرقانونی بخشی از قلمرو ملی ما در استان گوانتانامو را تصرف کرده است.»
اشاره او به پایگاه نیروی دریایی ایالات متحده در خلیج گوانتانامو است. این پادگان یکی از پایگاههای نظامی ایالات متحده آمریکا واقع در ۱۲۰ کیلومتر مربع زمین و آب در خلیج گوانتانامو در کوبا واقع شده است. این منطقه از سال ۱۹۰۳ تا کنون تحت اجاره دولت آمریکا قرار دارد. زندان گوانتانامو نیز در همین پادگان قرار دارد.
کوبا بارها از آمریکا خواسته است که پادگان خود را از خاک کوبا برچیند که این درخواست از سوی ایالات متحده رد شده است.
دو دولت ۶۰ سال است که روابط پرتنشی داشتهاند و زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا تحریمهای آمریکا علیه جزیره را تشدید کرد، خصومت بیشتر شد.
دولت بایدن برخی محدودیتهای سفر به جزیره تحت حاکمیت کمونیستها را کاهش داده بود. با این حال، ایالات متحده ماه گذشته گفت که کوبا همچنان در فهرست کشورهایی است که در مبارزه با تروریسم «به طور کامل همکاری نمیکنند.»
نگرانی در مورد معامله ادعایی چین و کوبا
مقامات ایالات متحده نگرانیهایی دربارهٔ معاملهٔ گفته شده در مورد پایگاه جاسوسی چین و کوبا بیان کردهاند و میگویند که این معامله به سازمانهای اطلاعاتی چین اجازه میدهد تا ارتباطات الکترونیکی منطقهای جنوب شرقی آمریکا را جمعآوری کنند که احتمالاً شامل ایمیلها، تماسهای تلفنی و دادههای انتقال از ماهواره خواهد بود.
در همین رابطه مایک گالاگر، رئیس کمیته منتخب مجلس نمایندگان در مورد چین، گفت که عدم «تعقیب دیپلماتیک شدید حزب کمونیست چین توسط آمریکا پس از بالون جاسوسی، رژیم چین را جسورتر کرده است.»
چندی پیش یک بالن نظارتی رژیم چین از فراز ایالات متحده عبور کرد که بعد از چند روز تعلل از سوی دولت بایدن سرانجام در ۴ فوریه توسط یک جت جنگنده آمریکایی سرنگون شد.