در ادامه یاد میگیرید که کدام مکملها ضروری هستند و مصرف لبنیات یا فرآوردههای فرعی گوشت چه نقشی در رفع نیازهای غذایی شما خواهد داشت.
براساس تحقیقات جدید، رژیم بحثبرانگیز گوشتخواری که برخی آن را برای درمان بیماریهای متابولیک تجویز میکنند، ممکن است شما را دچار کمبود مواد مغذی ضروری کند، مگر اینکه فرآوردههای فرعی گوشت و محصولات لبنی را با دقت به آن اضافه کنید.
رژیم گوشتخواری یک الگوی غذایی سختگیرانه است که به مصرف گوشت، ماهی و محصولات حیوانی از جمله تخممرغ و بعضی از فرآوردههای لبنی محدود میشود. دیگر دستههای غذایی از جمله میوهها، سبزیجات، حبوبات، غلات، مغزها و دانهها بهطور سیستماتیک از این رژیم حذف میشوند.
ظهور رژیم غذایی گوشتخواری
افزایش نرخ بیماریهای متابولیک باعث گرایش به رژیمهای غذایی جایگزین شده که تغذیه سنتی را به چالش میکشند. پزشکان معمولاً مصرف میوهها، سبزیجات و غلات کامل را توصیه میکنند، اما برخی از بیماران رویکردهای سختگیرانهتری را در پیش میگیرند و غذاهای گیاهی را از رژیم غذایی خود حذف میکنند.
مطالعه اخیر محققان استرالیایی و نیوزیلندی، که در مجله مواد مغذی منتشر شده، چهار نوع رژیم غذایی گوشتخواری را بررسی کرده به این نتیجه رسیده که رژیم گوشتخواری به لحاظ برخی از مواد مغذی مانند ویتامین ب۱۲ و روی غنیتر از مقادیر توصیهشده است، اما در مواردی مانند تیامین (ویتامین ب۱)، منیزیم و ویتامین ث کمبود دارد.
نگرانی خاصی که به آن اشاره شده این است که میزان دریافت سدیم ۱۵ تا ۲۰ برابر بیشتر از مقادیر توصیهشده است.
ترکیب ریزمغذیها و کیفیت غذایی کلی چهار نوع رژیم غذایی گوشتخواری در این مطالعه بررسی شد تا کمبودهای بالقوه مواد مغذی در افرادی که از این رژیم غذایی تبعیت میکنند مشخص شود. در این راستا، محققان این رژیمها را با مقادیر مرجع مواد مغذی استرالیا و نیوزیلند مقایسه کردند.
۴ نوع رژیم غذایی گوشتخواری مورد بررسی قرار گرفته است
محققان ترکیب ریزمغذیها و کیفیت کلی چهار نوع رژیم غذایی گوشتخواری را بررسی کردند.
دو برنامه غذایی برای آقایان بین ۱۹ تا ۵۰ سال و دو برنامه غذایی برای خانمهای گروه طراحی شد.
یک برنامه غذایی (آقان و خانم) جهت بررسی سطح کلسیم شامل لبنیات و برنامه غذایی دوم برای بررسی سطح ریزمغذیهای ضروری مانند آهن و ویتامین آ شامل جگر بود.
رژیم گوشتخواری در سطح جهان رسمیت ندارد اما محققان برنامه غذاییشان را طوری طراحی کردند که ۲۵ تا ۳۰ درصد از انرژی دریافتی آن از طریق پروتئین و مقدار کالری باقیمانده از طریق چربی تأمین شود.
بهرغم سطح نگرانکننده سدیم در این رژیم غذایی، داوطلبان اتفاقات مثبتی را با رژیم غذایی گوشتخواری تجربه کردند. داوطلبان دیابتی به کاهش قابلتوجه نیاز به انسولین، داروهای دیابتی، شاخص توده بدنی و نشانگرهای قند خون اشاره کردند.
سطح برخی از مواد مغذی در رژیم گوشتخواری فراتر از مقدار مجاز است
مطالعه حاضر نشان داد که این رژیم غذایی به لحاظ چند ماده مغذی مانند ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین ب۱۲، سلنیوم، فسفر، روی، ویتامین ب۶ و ویتامین آ از مقادیر مجاز فراتر رفته است.
با اینحال، رژیم غذایی فوق فاقد تیامین، منیزیم، کلسیم، آهن، ویتامین ث، ید و فولات بود. بویژه مقدار فیبر کمتر از ۱ درصد از مقدار توصیهشده بود و سه نوع از چهار رژیم غذایی فوق پتاسیم ناکافی داشتند.
دکتر سیلویا گودک، نویسنده مطالعه و متخصص تغذیه در زمینه مقاومت به انسولین، دیابت و تغذیه بارداری، به اپک تایمز گفت که شناسایی اختلافات موجود در مواد مغذی به انتخاب مکملها کمک میکند. او افزود که «بله، افرادی که از این رژیم غذایی تبعیت میکنند احتمالاً باید کلسیم بخورند، بویژه اگر اهل لبنیات نباشند.» باور عمومی بر این است که کلسیم ناکافی به دفع مواد معدنی از استخوانها منجر میشود.
محققان این نظریه را مطرح کردهاند که رژیم گوشتخواری میتواند نیاز ما را به ریزمغذیهای خاص به حداقل برساند. برای نمونه، افرادی که رژیم گوشتخواری دارند ممکن است به ویتامین ث کمتری نیاز پیدا کنند. وجود ویتامین ث برای ساخت آمینو اسید کارنیتین لازم است، اما گوشت سرشار از کارنیتین است. از اینرو، رژیم گوشتخواری ممکن است نیاز روزانه فرد به این ویتامین را کاهش دهد. با اینحال، محققان هشدار دادهاند که اثبات این ادعا مستلزم انجام تحقیقات بیشتر است.
افزودن خوراکیهای خاص به رفع برخی از کمبودها در داوطلبان حاضر در مطالعه کمک کرد. لبنیات باعث افزایش ۷۴ و ۸۴ درصدی دریافت کلسیم در آقایان و خانمها شد. با اینحال، مقدار آن همچنان کمتر از توصیه هزار میلیگرم در روز بود.
جگر به خانمها کمک کرد که آهن مورد نیازشان را تأمین کنند و نمک یددار کمبود ید را برطرف کرد.
فواید و کاستیها: نظر متخصص
دکتر پونل ووکاسینف، متخصص داخلی و چاقی دارای برد تخصصی، از دفتر پزشکی منهتن در نیویورک، در گفتوگو با اپک تایمز درباره فواید و کاستیهای این رژیم غذایی صحبت کرد.
ووکاسینف نقشی در این مطالعه نداشت، اما توضیح داد که پروتئین و چربی بالای این رژیم غذایی احساس سیری را دوچندان میکند و باعث کاهش دریافت کالری میشود. او افزود که حذف غذاهای فرآوریشده و قندها به تثبیت سطح قند خون و کاهش ولع کمک میکند. گزینههای محدود این رژیم، تنظیم وعدههای غذایی را برای خیلیها سادهتر و آسانتر میکنند.
ووکاسینوف همچنین درباره خطرات مهم زیر صحبت کرد:
- کمبود مواد مغذی بویژه ویتامینهای ث، ای، و کا، و فولات و فیبر
- دشواری در رعایت این رژیم غذایی در طولانیمدت
- خطرات بالقوه قلبی عروقی بر اثر مصرف زیاد چربیهای اشباع
- کمبود ترکیبات مفید گیاهی مانند فیتونوترینتها و آنتیاکسیدانها
به گفته ووکاسینف، افرادی که رژیم گوشتخواری دارند باید شاخصهای سلامتیشان را کنترل کنند. او افزود: «سطح مواد مغذی اصلی، کلسترول خون و عملکرد کلیهها را بهطور مرتب کنترل کنید. همچنین، درصورت لزوم برای تعدیل رژیم غذایی خود با یک کارشناس تغذیه مشورت کنید.»