حمله ترکیبی بیسابقه حماس به اسرائیل که شامل شلیک موشک و نفوذ تروریستها به شهرکهای اسرائیلی بود، حاکی از یک برنامهریزی دقیق نظامی است که توانست اطلاعات اسرائیل را غافلگیر کند.
برخی کارشناسان اسرائیلی میگویند که واکنش اسرائیل به این رویدادها باید به حدی باشد که تا حد امکان پیامی بازدارنده به خاورمیانه برساند. یکی از این گامها باید شامل بازگشت به سیاست بازدارندگی با تکیه بر نیروی نظامی در سطح ارشد ترین رده یعنی رهبران حماس باشد.
اما رهبران ارشد حماس که در تیررس قرار دارند چه کسانی هستند؟
محمد الدیف
در صدر این فهرست، محمد ابراهیم المصری، معروف به محمد الدیف، فرمانده عالی شاخه نظامی حماس قرار دارد.
او بود که با صدور پیامی از آغاز عملیات «سیل الاقصی» خبر داد. الدیف در انظار عمومی حاضر نمیشود و در گذشته هدف پنج ترور نافرجام بوده است، از جمله آخرین ترور در سال ۲۰۱۴.
الدیف ۵۸ ساله عضو یک خانواده پناهنده فلسطینی است که در اردوگاه پناهندگان یونس در حین تحصیل در دانشگاه اسلامی غزه، با پذیرش ایدئولوژی اخوان المسلمین به حماس پیوست. در سال ۱۹۸۹ حدود یک سال و نیم توسط اسرائیل بازداشت شد. پس از آزادی، در اوایل دهه نود شاخه نظامی حماس در کرانه باختری را تاسیس کرد. در ماه مه ۲۰۰۰ توسط تشکیلات خودگردان فلسطین دستگیر شد اما بعدا فرار کرد.
الدیف مغز نظامی حماس در نظر گرفته میشود. او در مخفیگاهی در غزه به سر میبرد و بر اساس گزارش ها از ترس امنیت خود از تلفن همراه یا هیچ وسیله فناوری دیگری استفاده نمیکند. در جریان سوء قصد در سال ۲۰۱۴، همسر و پسر او کشته شدند. در طی این سوءقصد، الدیف مجروح شد و با استفاده از ویلچر حرکت میکند.
صالح العروری
صالح العروری، رسما نایب رئیس دفتر سیاسی حماس است؛ اما در سالهای اخیر به عنوان یک تروریست در منطقه یهودا و سامره شناخته شده است.
او در سال ۱۹۸۷ به حماس پیوست و یکی از بنیانگذاران شاخه نظامی به حساب میآید. او از سال ۲۰۱۰ عضو دفتر سیاسی حماس بوده است. از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۱۰، ۱۸ سال را در زندان اسرائیل به سر برد. العاروری ۵۷ ساله در روستای آرورا در نزدیکی رامالله به دنیا آمد و دانش آموخته شریعت اسلامی در دانشگاه هبرون است.
پس از آزادی از زندان به ترکیه رفت و چندین سال در آنجا ماند؛ اما بعداً به کشورهای دیگر مانند قطر و مالزی مهاجرت کرد. بر اساس شواهد، او هم اکنون در مقر حزب الله در بیروت، پایتخت لبنان مستقر است.
مروان عیسی
مروان عبدالکریم عیسی، از فرماندهان نظامی حماس است. او بین سالهای ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۳ به دلیل عضویت در حماس توسط اسرائیل بازداشت شد.
بعداً توسط تشکیلات خودگردان فلسطین دستگیر شد و در سال ۲۰۰۰ آزاد شد. عیسی در جریان درگیری با اسرائیل در نوار غزه در سال ۲۰۰۴ مجروح شد و هماکنون در انظار ظاهر نمیشود. در سال ۲۰۲۱ به عضویت دفتر سیاسی حماس در غزه انتخاب شد. عیسی را کسی میدانند که پروژه تونل حماس را رهبری کرد و یک واحد کماندویی تأسیس کرد.
یحیی سینوار
یحیی سینوار، رهبر حماس در نوار غزه، متولد اردوگاه آوارگان خان یونس است.
او از سال ۱۹۸۷ عضو حماس بوده است. در سال ۱۹۸۸ به اتهام ایجاد دستگاه امنیتی حماس به حبس ابد محکوم شد. تا سال ۲۰۱۱ در زندان اسرائیل ماند تا اینکه در یک برنامه تبادل زندانیان آزاد شد.
پس از آزادی، در سال ۲۰۱۲ به سمت مدیریت دفتر سیاسی حماس انتخاب شد، جایی که نقشش نظارت بر بازوی نظامی بود. او در سال ۲۰۱۵ از سوی حماس، مسئولیت مدیریت مذاکرات با اسرائیل برای آزادی اسرا را به عهده گرفت.
در سال ۲۰۱۷ جایگزین اسماعیل هنیه به عنوان رهبر حماس در نوار غزه شد. سینوار از نظر رهبری نظامی مورد قبول حماس است و نقش رابط بین ارتش و بازوی سیاسی حماس را داراست.
احمد آهندر، یکی دیگر از افسران ارشد نظامی حماس، هر چند در سطح میدانی است که مسئول بخش شمالی حماس در نوار غزه است.