مقامات اسرائیلی اعلام کردند که بهدنبال توقف در روند مذاکرات با حماس، تمامی اعضای هیئت مذاکرهکننده این کشور از دوحه، پایتخت قطر، فراخوانده شدهاند.
اورشلیمپست به نقل از منابع مطلع در روز پنجشنبه ۲۲ مه، نوشت که تلآویو قصد دارد روند گفتوگوها را بهطور کامل مورد بازنگری قرار دهد.
براساس این گزارش، تصمیم به بازگشت کامل هیئت مذاکرهکننده پس از آن اتخاذ شد که تلاشهای فشرده هفتههای اخیر به بنبست رسید و هیچگونه پیشرفتی در مواضع حماس حاصل نشد.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آلثانی، نخستوزیر قطر، روز سهشنبه تأیید کرد که دورهای اخیر مذاکرات در دوحه به هیچ پیشرفتی نینجامیده و به گفته او «شکاف بنیادینی» میان دو طرف وجود دارد.
او در یک نشست خبری در جریان «همایش اقتصادی قطر» گفت: «یک طرف بهدنبال توافقی جزئی است که شاید در نهایت به یک توافق جامع منجر شود؛ در حالی که طرف دیگر خواهان توافقی یکباره برای پایان جنگ و آزادی تمام گروگانهاست.» آلثانی افزود: «ما نتوانستیم با هیچکدام از پیشنهاداتی که ارائه کردیم، این شکاف بنیادین را پر کنیم.»
منابع نزدیک به مذاکرات تصریح کردهاند که حماس همچنان بر خواستههای پیشین خود پافشاری میکند و شرایط موجود امکان پیشبرد مذاکرات را غیرممکن کرده است.
یکی از اعضای ارشد هیئت مذاکرهکننده به جروزالمپست گفت: «منتظر پاسخ حماس هستیم و در صورت نیاز، تیم مذاکراتی را مجدداً به قطر اعزام خواهیم کرد.»
همزمان، یک مقام اسرائیلی، اعلام کرد که حماس خواستار دریافت تضمینهای رسمی از سوی ایالات متحده برای پایان کامل جنگ شده است؛ مطالبهای که تاکنون با مخالفت اسرائیل مواجه شده است.
در پی توقف مذاکرات، انجمن خانوادههای گروگانها در بیانیهای اعلام کردند که خبر تعلیق مذاکرات برای آنها «رنجی عمیق» بههمراه داشته و تأکید کردند: «تا بازگشت آخرین گروگان به خانه، به مبارزه خود ادامه خواهیم داد.»
به گفته این رسانه عبری، بنیامین نتانیاهو که در روزهای گذشته با تمدید یکروزه حضور هیئت مذاکرهکننده در دوحه موافقت کرده بود، در نهایت روز سهشنبه ۲۰ مه، تصمیم به بازگرداندن گال هیرش، نماینده ویژه دولت اسرائیل در امور بازگشت گروگانها به اسرائیل گرفت.
اورشلیمپست افزود که گفته میشود یک تیم کوچک همچنان در قطر باقی خواهد ماند تا نشان دهد اسرائیل همچنان آمادگی ادامه مذاکرات را دارد، هرچند مقامات تأکید کردهاند که روند کنونی به بنبست کامل رسیده است.
در همین راستا، یکی از مقامات ارشد به شبکه «کان» اسرائیل گفته بود: «ما برای جلوگیری از رنجاندن آمریکا در دوحه ماندیم. اگر زودتر از حماس جلسه را ترک میکردیم، پیام خوبی نداشت.»
در همین حال، روز دوشنبه ۱۹ مه، برای نخستینبار در دو ماه گذشته، پنج کامیون حامل کمکهای بشردوستانه با مجوز اسرائیل وارد نوار غزه شد.
پیشتر در ۲۳ اردیبهشت ماه، بنیامین نتانیاهو، اعلام کرده بود که اسرائیل ممکن است برای آزادی گروگانها با آتشبس موقت موافقت کند، اما جنگ تا نابودی کامل حماس متوقف نمیشود.