Search
Asset 2

ظاهر از ذهن نشأت می‌گیرد(相由心生)

ظاهر از ذهن نشأت می‌گیرد
ظاهر از ذهن نشأت می‌گیرد
اصطلاح "ظاهر از ذهن نشأت می‌گیرد"، به ما یادآوری می‌کند که چگونه افکار یک شخص، در ظاهرش متجلی می‌شوند (جِین کو/ اپک تایمز)

اصطلاح “ظاهر از ذهن نشأت می‌گیرد”، تعبیری است از ضرب‌المثل “از کوزه همان برون تراود که در اوست”.

این اصطلاح اولین بار توسط “گویگازی”، فیلسوف و محقق چین باستان، در دوره‌ی جنگ‌های داخلی (۴۷۶- ۲۲۱پیش از میلاد) به‌‏کار رفته است. این اصطلاح همچنین در کتاب “نوشتاری در باب ظاهر و ذهن” نوشته‌ی “سی‌یی چِن” در زمان سلسله‌ی سانگ (۱۲۷۹-۹۶۰ پس از میلاد) استفاده شده است.

داستان‌ زیر معنای این اصطلاح را تشریح می‌کند.

روزی، “سو دونگ‌پو” (۱۱۰۱-۱۰۳۷)، نابغه‌ی بزرگ سلسله‌ی سانگ، همراه کاهنی به نام “فویین” برای مراقبه به معبدی رفت. بعد از مراقبه، “سو” احساس آرامش و آسودگی می‌کرد. او از کاهن پرسید:  “در حین مراقبه چگونه بودم؟” کاهن پاسخ داد: “تو، همچون مجسمه‌ی بودا باوقار به نظر می‌آمدی. “سو” بسیار خوشنود شد.

سپس کاهن از او پرسید: من در حین مراقبه چگونه به نظر می‌آمدم؟ “سو” به شوخی به کاهن گفت: “تو مانند توده‌ای از سِرگین گاو بودی!” کاهن هیچ نگفت. با مشاهده‌ی سکوتِ کاهن، “سو” گمان کرد که برنده شده است.

“سو” خواهری به نام “سیاومی” داشت که از خودش کوچکتر و بسیار دانا بود. زمانی که خواهر به خانه بازگشت، “سو” با غرور ماجرای صحبت‌هایش با کاهن را برای خواهرش بازگفت. خواهر قدری اندیشید، سپس به آرامی به “سو” گفت: “برادر عزیزم، تو شکست خوردی. آن کاهن قلبی به مانند قلب بودا دارد، از این رو بود که تو را در حین مراقبه‌ چون یک بودا دید. اما تو با قلبی از سرگین‌ گاو به او نگاه کردی ، برای همین فقط سرگین‌ گاو دیدی.

با شنیدن حرفهای خواهرش، “سو” غرق در افکارش شد. او دریافت که آن کاهن خود را به خوبی تزکیه کرده بود، از این رو قلبش همواره سرشار از مهر بود، حتی وقتی که با او بدرفتاری می‌شد.

این داستان به ما می‌گوید کسی که نیک‌خواهی را در قلبش داشته باشد، می‌تواند روی نیکِ وقایع را ببیند و نیکو رفتار کند.

اصطلاح “ظاهر از ذهن نشأت می‌گیرد” به ما می‌گوید که ظاهر می‌‌تواند با توجه به ذهنیت فرد تغییر کند.

پانوشت:

۱. “گویگازی” که نام اصلی‌اش ” سو وانگ” بود، در سال‌های ۴۰۰-۳۱۳ پیش از میلاد می‌زیست. او مؤسس مدرسه‌ی “دیپلماسی” بود که یکی از مدارس معمول آموزش فلسفه در آن دوران بود. بسیاری از شاگردان او بعدها به شهرت رسیدند. یکی از آنان “سو بین” بود که کتاب “۳۶ ترفند در دیپلماسی” را تألیف کرد.

۲. “سو دونگ‌پو” که به “سو شی” هم معروف بود، نویسنده، شاعر، هنرمند، خوش‌نویس، داروشناس و سیاستمدار معروف در سلسله‌ی “سانگ” بود. او یکی از برترین شاعران زمانِ خود بود.

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌شود.

اخبار مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی