جان کری، روز شنبه اعلام کرد که آمریکا «با افتخار» متعهد شده است که هیچ کارخانه زغال سنگ جدیدی ایجاد نکند و به طور کامل از شر کارخانههای موجود خلاص شود.
کری که فرستاده ویژه ریاست جمهوری آمریکا در امور اقلیمی است، در بیانیهای در دوم دسامبر اعلام کرد که آمریکا رسما به ائتلافی با ۵۶ کشور دیگر ملحق شده است. این کشورها قصد دارند به دلیل تغییرات اقلیمی، سوخت زغال سنگ را کنار بگذارند.
او گفت: «برای دستیابی به هدف خود برای رسیدن به برق بدون آلودگی ۱۰۰ درصدی کربن تا سال ۲۰۳۵، باید زغالسنگ را به تدریج حذف کنیم … اولین قدم این است که از بدتر کردن مشکل جلوگیری کنیم؛ ساخت نیروگاههای جدید زغال سنگ را متوقف کنیم.»
تاریخ مشخصی برای زمانی که دولت بایدن قصد دارد کارخانههای زغالسنگ موجود آمریکا را حذف کند، مشخص نشده است؛ سال ۲۰۳۵ سال پایان زغالسنگ در آمریکا خواهد بود.
این در حالیست که در ۲۰۲۳، کمتر از ۲۰ درصد از برق آمریکا از زغال سنگ تامین میشود.
اتحاد ضد زغالسنگ
پیمان ضد زغالسنگ که آمریکا به تازگی به آن ملحق شده است، ریشه در ائتلاف دیگری دارد که شش سال پیش آغاز شد و تا روز شنبه دوم دسامبر، ۵۰ عضو داشت؛ وقتی آمریکا، جمهوری چک، قبرس، جمهوری دومینیکن، ایسلند، کوزوو و نروژ به این گروه ملحق شدند؛ مجموع آنها را به ۵۶ رساندند.
این ائتلاف میگوید که اقتصادهای پیشرفته مانند آمریکا باید فوراً به ساخت نیروگاه زغال سنگ جدید پایان دهند. اما در سایر نقاط جهان، نیروگاهها و کارخانههای موجود باید تا سال ۲۰۳۰ و تا سال ۲۰۴۰ حذف شوند.
در سال ۲۰۲۲، نیروگاههای زغالسنگ ۳۶ درصد از برق جهانی را تولید کردند که از سایر منابع پیشی گرفتند.
بیش از نیمی از این تولید در چین بود، که در حال ساخت کارخانههای جدید زغالسنگ با سرعتی سریع است؛ بدون هیچ توقفی برای رسیدن به تعهدات و اهداف مختلف اقلیمی.
هند، ایالات متحده و ژاپن، سه کشور بعدی هستند که بیشترین سهم را در تولید برق با سوخت زغال سنگ دارند و به طور مشترک حدود ۲۵ درصد از کل برق دنیا را تشکیل میدهند.
استفاده از زغال سنگ در چین و هند
چین با وجود تعهدش مبنی بر کاهش مصرف زغالسنگ تا پایان این دهه، در سال ۲۰۲۲ افزایش شدیدی را در پروژههای با انرژی زغالسنگ داشت.
اعلامیههای پروژههای جدید و مجوزهای کارخانه به طور چشمگیری در چین تسریع یافتند. هر هفته در چین دو نیروگاه زغالسنگ جدید برای ساخت مجوز میگرفتند.
مقدار ظرفیت مجاز چین از ۲۳ گیگاوات ظرفیت برق زغالسنگی در سال ۲۰۲۱ بیش از چهار برابر شده است.
مصرف زغالسنگ در هند، دومین مصرفکننده بزرگ نیز افزایش یافته است. طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، تقاضای زغالسنگ در هند در سال ۲۰۲۱، ۱۴ درصد افزایش یافت.