Search
Asset 2

مرگِ خاموشِ تخت‌جمشید و بیستون به‌دلیل بی‌توجهی جمهوری اسلامی

دو محوطه مهم تاریخی ایران باستان، یعنی تخت جمشید و بیستون، هر دو در نتیجه ادامه «فعالیت شرکت‌های پتروشیمی» در نزدیکی آنها با تخریب روزافزون مواجه شده‌اند.
(Social Media)

به گزارش‌های رسانه‌های داخل ایران، دو محوطه مهم تاریخی ایران باستان، یعنی تخت جمشید و بیستون، هر دو در نتیجه ادامه «فعالیت شرکت‌های پتروشیمی» در نزدیکی آنها با تخریب روزافزون مواجه شده‌اند.

به گزارش ایلنا کتیبه‌های دو محوطه جهانی «تخت‌جمشید» و «بیستون» به دلیل فعالیت شرکت‌های پتروشیمی مرودشت و کرمانشاه و تصاعد گازهایی با ترکیبات نیتروژنی در حال تخریب است.

با وجود اینکه مقامات جمهوری اسلامی و دولت از تخریب این آثار باستانی به دلیل وجود آلاینده‌ها مطلع هستند اما شرکت پتروشیمی مرودشت نه تنها به فعالیت خود ادامه داده،  بلکه مجتمع دیگری نیز در راستای اهداف پتروشیمی احداث کرده است.

فعالیت شرکت‎های پتروشیمی در نزدیکی آثار باستانی بر خلاف قوانین و ضوابط یونسکو به شمار می‌رود و در حریم این آثار نباید اقدامات توسعه‌ای زیان‌بار انجام شود.

وجود آلاینده‌های شیمیایی نیتروژن‌دار به‌دلیل فعالیت شرکت‌های پتروشیمی و در نتیجه گستردگی گلسنگ‌های نیتروژن دوست در سطوح تاریخی تخت جمشید و بیستون در سال‌های گذشته هشدار متخصصان میراث فرهنگی در ایران را در پی داشته است، اما دولت تدیبر درستی در این خصوص اتخاذ نکرده است.

از احداث پتروشیمی مرودشت حدود نیم قرن می‌گذرد، زمانی که این واحد صنعتی، فعالیتش را شروع کرد هنوز تخت جمشید در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت نشده بود.

پس از ثبت تخت جمشید در فهرست میراث جهانی، تلاش‌هایی برای جابه‌جایی پتروشیمی مرودشت صورت گرفت ولی این تلاش‌ها به‌نتیجه نرسید تا اینکه طی سال‌های اخیر، مسئولان دولتی برای احداث یک مجتمع دیگر در مجاورت پتروشیمی مرودشت خیز برداشتند.

تخت‌جمشید پایتخت تشریفاتی امپراطوری هخامنشیان است که در دوران زمامداری داریوش بزرگ، خشایارشاه و اردشیر اول بنا شده‌است و جزو نخستین آثار جهانی ایران به‌شمار می‌رود که در سال ۱۳۵۸ در فهرست یونسکو به ثبت رسید و محوطه باستانی بیستون نیز به عنوان هفتمین اثر ملی ایران در این فهرست اضافه شد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی