بعد از گذشت هفت سال از طرح اتهاماتی مبنی بر ارتباط کارزار انتخاباتی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا با روسیه در انتخابات سال ۲۰۱۶، اکنون بازرس ویژه دادگستری این کشور با انتشار گزارشی تأکید کرد که به این نتیجه رسیده که هیچ مدرکی از این رابطه وجود نداشت.
«جان دورهام» بازرس ویژه وزارت دادگستری آمریکا که در سال ۲۰۱۹ توسط «ویلیام بار» دادستان کل وقت این کشور برای بررسی منشأ تحقیقات افبیآی درباره رابطه ترامپ و روسیه انتخاب شده بود، نتیجهگیری کرده است که جامعه اطلاعاتی آمریکا و مجریان قانون هیچ مدرک واقعی در ارتباط با روابط کارزار انتخاباتی ترامپ و روسیه نداشتهاند که بخواهند تحقیق در این زمینه را آغاز کنند.
به گفته دورهام که نزدیک به سه سال را صرف تحقیق در مورد ریشههای تحقیقات افبیآی درباره کمپین ترامپ کرده است، این دفتر عجله کرد تا تحقیقات اولیه را بر اساس اطلاعات تأیید نشده از استرالیا آغاز کند.
او همچنین نتیجه میگیرد که افبیآی در انجام «مأموریت مهم خود یعنی وفاداری دقیق به قانون» شکست خورده است.
ترامپ که مدتهاست این تحقیقات را یک آزار و اذیت رقبای سیاسی و فریبکاری خوانده است، پس از انتشار این گزارش در شبکه اجتماعی «Truth Social» نوشت: ««وای! پس از تحقیقات گسترده، بازرس ویژه جان دورهام به این نتیجه رسید که افبیآی هرگز نباید تحقیقات درباره رابطه ترامپ و روسیه را آغاز میکرد!»
او ادامه داد: «مردم آمریکا را فریب دادند، همانطور که در حال حاضر توسط کسانی که نمیخواهند عظمت آمریکا را ببینند، فریب داده میشوند.»
بازرس ویژه وزارت دادگستری آمریکا درباره دلیل این تحقیقات ناقص هیچ تفسیری ارائه نمیدهد، اما به «احساسات شدید خصمانه علیه ترامپ» از سوی «پیتر استرزوک»، شخصی که مسئول این تحقیق بود، اشاره میکند.
در این گزارش آمده است: «اگر افبیآی از قوانین خودش پیروی میکرد، مأموران این اداره متوجه میشدند که نه این اداره و نه سیا هیچ مدرکی نداشتند که نشان دهد ترامپ یا هرکسی در کمپین او در هر زمانی در طول مبارزات انتخاباتی با مقامات اطلاعاتی روسیه در تماس بوده است.»
گزارش نشان داد که روش برخورد با تحقیق در مورد ترامپ، با روش محتاطانهای که این سازمان در برخورد با مسائل مرتبط با هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه سابق و رقیب ترامپ اتخاذ کرد متفاوت بود. به عنوان مثال، افبیآی و وزارت دادگستری تحقیق درباره بنیاد کلینتون را محدود کردند تا در ماههای منتهی به انتخابات، فعالیتهای تحقیقاتی کمی انجام شود.
دورهام رویکرد مشخصی را که افبیآی برای اطلاعاتی که از یک منبع خارجی مورداعتماد دریافت کرده بود، برجسته میکند که نشان میدهد کمپین کلینتون قصد داشت ترامپ را از طریق اتهام رابطه با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، بدنام کند.
به گفته سازمان اطلاعات، هدف کمپین کلینتون منحرف کردن توجه از رسوایی مربوط به استفاده کلینتون از یک سرور خصوصی غیرمجاز برای انتقال ایمیلهای دولتی فوقمحرمانه بود.
در این گزارش آمده است در مورد تحقیق پیرامون کمپین ترامپ، افبیآی بر اساس اطلاعات خام و بدون تأیید، تحقیق کاملی را در مورد اعضای کمپین ترامپ شروع کرد، در حالی که در مورد مسئله جداگانه مربوط به برنامه کمپین کلینتون، هیچ تحقیقی شروع نشد و هیچ نیروی تحلیلی یا محصول تحلیلی تولید نشد.
در ادامه عنوان شد علیرغم اینکه اهمیت اطلاعات مربوط به برنامه کلینتون به حدی بود که مدیر سازمان سیا تصمیم به اطلاعرسانی در مورد آن به رئیس جمهور، معاون رئیس جمهور، وزیر دادگستری، مدیر افبیآی و دیگر مقامات دولتی گرفت، هیچ اقدامی در این زمینه انجام نشد.