مقامهای پاناما اعلام کردند تا زمانی که ناوهای نیروی دریایی جمهوری اسلامی هنجارهای بینالمللی را رعایت کنند، میتوانند از کانال پاناما عبور کنند.
مقامهای کانال پاناما با استناد به معاهده بینالمللی سال ۱۹۷۷ که کنترل این آبراه را به پاناما سپرده و آن را بیطرف اعلام کرده، خاطرنشان کردهاند که این آبراه باید «ایمن بماند و برای رفتوآمد باز باشد» و کشتیها هم باید تابع هنجارهای بینالمللی بوده، عوارض بپردازند و دست به هیچگونه اقدام خصمانهای نزنند.
اطلاعیه کانال پاناما میگوید: «بر اساس مقررات فوقالذکر، اداره کانال پاناما موظف است به هر کشتی که تمام این الزامات را رعایت کند، اجازه عبور بدهد.»
کانال پاناما توسط امریکا ساخته و در سال ۱۹۱۴ افتتاح شد و تا سالها حفاظت و کنترل این آبراه را بر عهده داشت و این کانال در سال ۱۹۹۹ تحت کنترل دولت پاناما قرار گرفت و اکنون توسط سازمان دولتی کانال پاناما مدیریت و اداره میشود.
دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی، در دیماه سال جاری از برنامهریزی حکومت برای گذر از تنگه پاناما خبر داد.
وی گفته بود که نیروی دریایی ارتش تا امروز در تمامی تنگههای راهبردی دنیا حضور داشته و تنها در ۲ تنگه حضور نداشتهایم که یکی از آنها تنگه پاناما است که امسال در آنجا حضور پیدا میکنیم.
ودانت پاتل، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز هفته گذشته یادآور شد، واشنگتن فعالیتهای نیروی دریایی ایران در نیمکره غربی را به دقت رصد میکند.
ناو بندر مکران که یک نفتکش بوده و با تغییر کاربری اکنون قابلیت حمل و پرتاب پهپاد را دارد و ناوشکن دنا، در راستای آنچه که فرماندهان نیروی دریایی ارتش مأموریت «سفر بینقارهای» خواند، قرار است بهزودی از کانال پاناما در قاره آمریکا عبور کنند.
وزارت خزانهداری امریکا ۱۵ بهمنماه اعلام کرد که این دو کشتی متعلق به ارتش جمهوری اسلامی را در لیست تحریمهای خود قرار داده است.