وزارت خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به موضوع انتقال موشکهای بالستیک تولید ایران به روسیه، سفیران کشورهای بریتانیا، فرانسه، هلند و آلمان را به صورت جداگانه احضار کرد.
خبرگزاری تسنیم دلیل این اقدام وزارت خارجه جمهوری اسلامی را «تداوم اظهارات غیرسازنده» برخی طرفهای اروپایی «به بهانه ادعای دخالت در مناقشه اوکراین و وضع تحریمها علیه ایران» عنوان کرد.
تسنیم همچنین بیانیه وزرای امور خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان درباره انتقال تسلیحات از ایران به روسیه را «نامتعارف» و «همسو با آمریکا» دانسته است.
سفیران جمهوری اسلامی نیز روز گذشته در کشورهای هلند و بریتانیا به وزارت خارجه این کشورها فراخوانده شده بودند.
در روزهای اخیر، فرانسه، آلمان و بریتانیا با انتشار بیانیهای مشترک، ایران و روسیه را به دلیل آنچه که «تشدید شرایط» نامیدند، محکوم کردند و وعده دادند که علیه آنها تحریمهایی وضع خواهند کرد.
در این بیانیه تأکید شده که این اقدام تهدیدی برای امنیت اروپا است و منجر به افزایش رنج مردم اوکراین خواهد شد. سه کشور اروپایی همچنین از انجام اقدامات جدی علیه انتقال موشک از ایران به روسیه خبر دادند.
دولتهای مذکور در ادامه تصریح کردند که بلافاصله توافقات خدمات هوایی دوجانبه با ایران را لغو خواهند کرد و به دنبال تحریم نهادها و افراد مرتبط با برنامه موشکی ایران و انتقال تسلیحات به روسیه، خواهند بود. آنها همچنین اعمال تحریمهایی علیه شرکت هواپیمایی «ایران ایر» را نیز در دستور کار قرار دادهاند.
این کشورها تأکید کردند که واکنش قاطعی به این انتقال موشک از ایران به روسیه نشان خواهند داد و از جمهوری اسلامی خواستند که حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین و انتقال موشکهای بالستیک را متوقف کند.
روز سهشنبه وزارت خزانهداری ایالات متحده اعلام کرد که در پاسخ به ارسال تسلیحات از ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، تحریمهایی علیه ۱۰ فرد و ۶ نهاد مستقر در ایران و روسیه اعمال کرده است.
در فهرست تحریمهای وزارت خزانهداری ایالات متحده، اسامی این افراد منتشر شده است روحالله کاتبی، نماینده وزارت دفاع جمهوری اسلامی در مسکو، ابراهیم بهرامی، عضو صنایع شهید خرازی ایران (وابسته به سازمان هوافضا) و علی جعفرآبادی، فرمانده نیروی هوایی سپاه پاسداران.
در بیانیه آمده است که این افراد در فعالیتهای مربوط به انتقال تسلیحات و آموزش نظامی نیروهای روسیه نقش داشتهاند.
همچنین شرکتهای متعددی از جمله شرکت حملونقل آزادگان، وابسته به سپاه پاسداران، و شرکت «طراحی پیشرانه فرزانگان» که در تأمین قطعات موشکهای کروز مشارکت داشتهاند، هدف تحریمها قرار گرفتهاند.