نشریه بریتانیایی گاردین به نقل از منابعی از داخل ایران که اشاره ای به نام و یا سمت آنها نکرد خبر داد که حکومت ایران با استفاده از یک خط هوایی دولتی و شناورها، انواع جدیدی از پهپادهای پیشرفته و دوربرد را به روسیه برای استفاده در جنگ با اوکراین منتقل کرده است.
به نوشته گاردین، پس از بازدید ویژه افسران و تکنسینهای روسی از تهران در ماه نوامبر و آشنایی آنها با طیف کاملی از دستاوردهای فناوری ایران، دستکم ۱۸ فروند پهپاد به نیروی دریایی ولادیمیر پوتین تحویل داده شده است.
در آن بازدید، یک هیات۱۰ نفره روسی، شش فروند هواپیمای بدون سرنشین مهاجر–۶ را انتخاب کردند. برد این پهپادها حدود ۲۰۰ کیلومتر است و دو موشک را زیر هر بال حمل میکند. هیات روسی ۱۲ فروند پهپاد شاهد ۱۹۱ و شاهد ۱۲۹ نیز را که قابلیت حملات هوا به زمین دارد، انتخاب کرد.
برخلاف پهپادهای انتحاری شاهد ۱۳۱ و ۱۳۶، پهپادهای جدید در ارتفاع بالا پرواز میکنند و میتوانند پس از بمباران به پایگاه خود بازگردند و باز مورداستفاده قرار بگیرند.
به گفته منابع، بیشتر پهپادهای ارسال شده به روسیه مخفیانه با یک کشتی ایرانی از پایگاهی در سواحل دریای خزر به یک قایق نیروی دریایی روسیه منتقل شد. منابع گفتند که بقیه پهپادها با یک شرکت هواپیمایی دولتی ایرانی فرستاده شد.
این پهپادها در همان کارخانه نظامی در شهر مرکزی اصفهان تولید شدند که بهتازگی مورد حمله پهپادی قرار گرفت. آن حمله به اسرائیل نسبت داده شد، اما مقامهای اسرائیل این موضوع را تایید نکردند.
گاردین نوشت منابعش شامل کسانی است که اطلاعات مستقیمی از فروش پهپادها، قابلیتها و مشخصات ساخت آنها دارند.
این روزنامه بریتانیایی میگوید روسیه هواپیماهای بدون سرنشین مهاجر-۶ را در ماه نوامبر دریافت کرد. این پهپادها میتوانند به مدت ۶ ساعت در هوا باقی بمانند و برقی هستند. آنها میتوانند بمبهای ۴۰ کیلوگرمی را حمل کنند و دارای سیستمهای تصویربرداری و هدفگیری بادقت بالا هستند.
شاهد ۱۲۹ محموله سنگین ۶۰ کیلوگرمی را حمل میکند، اما میتواند تنها چهار ساعت در هوا بماند، درحالیکه شاهد ۱۹۱ میتواند پنج ساعت پرواز کند و ۷۰ کیلوگرم را حمل کند. گفته میشود که هر دو با استفاده از یک موتور اصلاح شده پرواز میکنند که در اصل ساخت آلمان است. این منابع گفتند که برای روسیه توانایی پهپاد ایرانی برای غلبه بر سامانههای اخلال الکترونیک بسیار ارزشمند است.
در همین حال شبکه خبری «سیانان» در گزارشی تحقیقی مدارکی را منتشر کرده که نشان میدهد که جمهوری اسلامی بهمنظور ضربهزدن بیشتر به زیرساختهای شهری، توان تخریبی پهپادهای ساخت این کشور که به روسیه تحویل داده میشوند، را ارتقا داده است.
محققانی که نتایج بررسیهای خود را در اختیار سیانان قرار دادهاند، بر این باورند که این کلاهکها که طول آنها فقط کمتر از دو فوت (۶۰ سانتیمتر) است، از طریق لایههایی که به شکل ضعیفی سرهمبندی شدهاند، با دهها قطعه فلزی کوچک تجهیز شده که در اثر ضربه و برخورد با سطوح، در شعاع بزرگتری پراکنده شوند.
سیانان همچنین به نقل از تیم محققان بریتانیایی که روی کلاهکهای پهپادهای ایران کار کردهاند، نوشته است: «کلاهکهایی که برای هدفگرفتن تانکها یا ماشینهای زرهی در میدان جنگ ساخته شدهاند، طراحی متفاوتی دارند.»
این تیم تحقیقاتی با تأکید بر اینکه این پهپادها مشخصاً برای حمله به زیرساختهای شهری از سوی ایران طراحی و ساخته شدهاند، گفتند، کلاهک مورد بررسی در پهپاد شاهد – ۱۳۱ دارای «اثر بار شعاعی شکل» است که میتواند منجر به تخریب در محدوده بزرگتری شود.
این گزارشها در حالی منتشر میشوند که کشورهای غربی تا کنون چند رشته تحریم علیه مقامها و نهادهای مرتبط با صنایع پهپادی ایران وضع کردهاند.
همچنین چهارشنبه ۱۹ بهمنماه، در نشست شورای امنیتسازمان ملل به موضوع ارسال پهپاد از سوی جمهوری اسلامی به روسیه نیز پرداخته شد و بریتانیا و آمریکا در نسبت به پشتیبانی تسلیحاتی حکومت ایران از روسیه هشدار دادند.
نمایندگان ایالات متحده و بریتانیا در شورای امنیتسازمان ملل هر دو در بخشی از صحبتهایشان درباره نقش ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین از طریق تامین تسلیحات و پهپادهای انفجاری که روسیه از آنها برای تخریب اهداف غیرنظامی و زیرساختهای شهری استفاده میکند، بهشدت انتقاد کردند.
گفته میشود که ایران دستکم ۱۷۰۰ پهپاد نوع شاهد را به روسیه تحویل داده است و قرار است محمولههای دیگری نیز بهزودی به این کشور ارسال شود.