وزارت دادگستری آمریکا در ۳ سپتامبر علیه یحیی سنوار، رهبر حماس، و پنج مقام بلندپایه حاضر و متوفی این گروه به اتهام فعالیت تروریستی از دهه ۱۹۹۰ تا امروز اعلام جرم کرد.
این شکایت هفت موردی که روز سهشنبه در دادگاه فدرال نیویورک علنی شد، سنوار را در کنار اسماعیل هنیه، محمد المصری، مروان عیسی، خالد مشعل و علی برکه متهم کرده است.
در بیانیه مطبوعاتی وزارت دادگستری، سنوار بهعنوان رهبر فعلی گروه تروریستی حماس معرفی شده است. همچنین از او بهعنوان یکی از بنیانگذاران گردانهای قسام، شاخه نظامی حماس، نام برده میشود. مقامات آمریکایی معتقدند که سنوار در نوار غزه گرفتار شده است.
وزارت دادگستری گفت که مشعل، معروف به ابوالولید، از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۷ ریاست دفتر سیاسی حماس را برعهده داشته و اکنون به امور جوامع دور از وطن حماس در خارج از نوار غزه و کرانه باختری رسیدگی میکند. مقامات آمریکایی معتقدند که مشعل در حال حاضر در قطر سکونت دارد.
به گفته وزارت دادگستری، برکه روی روابط ملی حماس در خارج از کشور نظارت میکند و در لبنان سکونت دارد.
مرگ سه متهم باقیمانده حماس تأیید شده یا عموماً گمان میرود که اینسه نفر مرده باشند.
حماس تأیید کرد که هنیه در ۳۰ ژوئیه در سفر به ایران در یک حمله انفجاری هدفمند کشته شده است. پیش از اینکه سنوار جای او را پر کند، هنیه مرد سیاسی شماره یک حماس بود.
ارتش اسرائیل میگوید المصری، از رهبران گردانهای قسام، معروف به محمد ضیف، را در حملهای هوایی در ۱۳ ژوئیه در شهر خان یونس در جنوب غزه کشته است. حماس بهطور رسمی این خبر را تأیید نکرده است.
به گفته وزارت دادگستری آمریکا، عیسی، از دیگر فرماندهان گردانهای قسام در غزه، در ۱۰ مارس کشته شده است.
این کیفرخواست به مجموعهای از توطئهچینیها از سال ۱۹۹۷ تا امروز اشاره دارد که برای ترویج تروریسم و کشتن شهروندان آمریکایی انجام گرفتهاند. توطئهچینی برای حمایت مادی و مالی از تروریسم، توطئهچینی برای قتل شهروندان آمریکایی، توطئهچینی برای بمبگذاری در اماکن و کشتار، توطئهچینی برای استفاده از سلاحهای کشتار جمعی و قتلعام و فرار از تحریمها از جمله اتهامات وارده هستند.
مریک گارلند، دادستان کل آمریکا، روز سهشنبه گفت: «اتهامات اعلامی تنها بخشی از تلاش ما برای هدف گرفتن تمام ابعاد عملیات حماس است. این آخرین تلاش ما نخواهد بود.»
گارلند از فرصت استفاده کرد و از قتل هرش گلدبرگ-پولین، شهروند ۲۳ ساله اسرائیلی آمریکایی، گفت که در جریان حمله هفتم اکتبر حماس به جنوب اسرائیل به دست حماس ربوده شده بود. گلدبرگ-پولین جزو شش گروگانی بود که نیروهای اسرائیلی اجساد آنها را در جریان عملیات خود در شهر رفح در جنوب غزه در آخر هفته گذشته در تونلهای حماس پیدا کردند.
گارلند وعده داد که مقامات آمریکایی مرگ گلدبرگ-پولین و دیگر شهروندان آمریکایی به دست حماس را بهعنوان اقدامات تروریستی زیر ذرهبین میگیرند.
مذاکرات توافق بر سر تبادل گروگانهای حماس بهازای زندانیان فلسطینی در اسرائیل و پایان دادن به جنگ غزه همچنان ادامه دارد.
حماس در جریان حمله هفتم اکتبر حدود ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفت که ۱۱۷ نفر از آنها صحیح و سالم بازگشتهاند. ۱۰۵ نفر از این افراد در پی تبادل گروگانها در ماه نوامبر آزاد شدند و چند نفر دیگر در عملیات نیروهای اسرائیلی نجات یافتند. نیروهای اسرائیلی تاکنون اجساد ۳۷ گروگان حماس را کشف کردهاند. حدود ۱۰۰ گروگان همچنان در اسارت حماس هستند.
حماس پیشنهاد کرده که بهازای پایان جنگ، عقبنشینی کامل نیروهای اسرائیلی و آزادی تعداد زیادی از زندانیان فلسطینی از اسرائیل، از جمله شبهنظامیان ردهبالا، همه گروگانها را آزاد میکند. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بارها وعده داده که حماس را شکست میدهد و از بین میبرد تا از تبدیل شدن نوار غزه به تهدیدی دائمی برای امنیت ملی اسرائیل جلوگیری کند.
اعتراضات در داخل اسرائیل در هفته جاری بالا گرفت و معترضان از نتانیاهو میخواهند که توافق آتشبس با حماس را برای آزادی گروگانهای باقیمانده بپذیرد. رهبر اسرائیل تاکنون در برابر فشارهای داخلی برای پایان دادن به جنگ با شرایطی که باعث میشود حماس همچنان در نواز غزه قدرت داشته باشد و دوباره مسلح شود، مقاومت کرده است.