یک مقام دیدهبان حقوق بشر میگوید که سازمان ملل در مواجهه با طالبان میخواهد وظایف اصلی خود را نادیده بگیرد و آماده «سازش بزرگ» با طالبان است.
هدربار، رئیس بخش زنان دیدهبان حقوق بشر در واکنش به اظهارات تازه رزا اوتونبایوا، رئیس هیئت نمایندگی سازمان ملل در افغانستان یا یوناما گفته است که کاملا غیرقابل قبول است که «مدارس دینی» جایگزین «مکاتب دولتی» برای دختران و پسران شود. وی خطاب به یوناما و سازمان ملل نوشته است: «آیا نظرات کارشناسان افغانستان را در مورد این مدارس شنیدهاید؟ سازمان ملل به دنبال تایید کردن افغانستان تحت سلطه طالبان است که به دختران فقط اجازه تحصیل در مدارس دینی را میدهد.»
رئیس یوناما در نشست شورای امنیت سازمان ملل در روز پنجشنبه، بیستویکم دسامبر با تاکید بر افزایش تعاملات جهان با طالبان گفت که گزارشهایی دریافت کرده است که دختران بیشتری حق تحصیل در مدارس دینی دارند، اما مشخص نیست که چه تعداد از دختران میتوانند در مدارس دینی تحصیل کنند و کیفیت آموزشی چگونه است.
به گفته وی، طالبان در تلاش هستند که تعداد بیشتری از کودکان را وارد مدارس دینی کنند، چون باور دارند که مدارس دینی، سبک بومی آموزش در افغانستان است و مکاتب دولتی، یک پدیده غربی است.
هدر بار در صفحه ایکس خود با اشاره به گزارشی از دیدهبان حقوق بشر نوشته است که گزارش دیدهبان حقوق بشر نشان میدهد، «چگونه طالبان سیستم تحصیلی را برای پسران نابود کردهاند. هیچ آیندهای برای کشوری که کودکانش تحت تلقینات افراطگرایانه قرار بگیرند، وجود ندارد.»
افزایش حملات به هزارهها و قدرتگیری طالبان پاکستان
رزا اوتونبایوا همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش در شورای امنیت سازمان ملل با اشاره به افزایش حملات بر هزارههای افغانستان و شیعیان گفته است که در جریان سه حمله اخیر در افغانستان حدود ۳۹ نفر کشته شدهاند که مسئولیت این حملات را گروهی موسوم به «داعش خراسان» برعهده گرفته است.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزوده است که مقامات پاکستان نگران حملات طالبان پاکستان به خاک این کشور هستند و بر این باور هستند که طالبان به اندازه کافی برای مهار حملات طالبان پاکستان تلاش نکرده است.
کارشناسان و فعالان مدنی افغانستان معتقدند که در ماههای اخیر دفتر هیئت نمایندگی سازمان ملل سیاست «سازش و مماشات» با طالبان را در پیش گرفتهاند، درحالیکه با گذشت زمان، طالبان محدودیتهای بیشتری را علیه زنان، گروههای قومی و مذهبی اعمال میکنند. طالبان برخلاف اعلام عفو عمومی، نظامیان پیشین افغانستان را شکنجه میکنند و به قتل میرساندند.
بعد از به قدرت رسیدن طالبان، گزارشهای مختلفی از ناپدیدسازی و قتل نظامیان پیشین افغانستان منتشر شده است.
مثبتنمایی طالبان در ارزیابیهای سازمان ملل
هدربار همچنین با اشاره به گزارش یک ماه اخیر در شورای امنیت سازمان ملل «نگرانی عمیق» خود را ابراز کرده و نوشته است که سازمان ملل در افغانستان هدف اصلی خود را از دست داده است.
دیا مهتا و آناسلما الینگوود دو فعال در زمینه حقوق زنان گزارش اخیر شورای امنیت سازمان ملل را درباره ارزیابی وضعیت افغانستان در حکومت طالبان بررسی کردهاند. آنها میگویند که سازمان ملل در گزارش خود به جای استفاده از نام طالبان از آنها به عنوان مقامات فعلی افغانستان نام برده است. به این امید که نقش مخرب طالبان را از موقعیت کنونی آنها جدا کنند و چهره مثبتتری به نمایش بگذارند.
در این گزارش از پیشرفتهای طالبان تمجبد شده است و به اقدامات آنها در نقض حقوق بشر و حقوق زنان کمتر اشاره شده است و بیشتر به نقض حقوق زنان و حقوق بشر در پاورقیهای گزارش اشاره شده است.
تحلیلگران این گزارش با برشمردن موارد متعدد چشمپوشی سازمان ملل درباره بدتر شدن وضعیت عمومی مردم، بخصوص زنان و اقوام در امارت طالبان میگویند که نگرانی فعالان مدنی افغانستان کاملا درست و منطقی است که پرسیدهاند آیا سازمان ملل در حال انتقال این پیام هستند که میخواهند حکومت طالبان را در یک روند تدریجی به رسمیت بشناسند؟
به گفته آنها، با وجود حکومت طالبان، تروریسم بار دیگر میتواند تجدید حیات کند و امنیت بینالمللی را تهدید کند.