Search
Asset 2

تیک‌تاک در آستانه ممنوعیت در ایالات متحده آمریکا

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اجرای قانون واگذاری یا ممنوعیت تیک‌تاک را با صدور یک فرمان اجرایی به مدت ۷۵ روز به تعویق انداخت.
این تصویر عکس گرفته شده در ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۰ لوگوی برنامه شبکه اجتماعی TikTok (بالا) و پرچم ایالات متحده (پایین) را نشان می‌دهد که روی صفحه نمایش دو لپ تاپ در پکن نشان داده شده است.(NICOLAS ASFOURI/AFP via Getty Images)

هیئتی از سه قاضی در ایالات متحده آمریکا در تاریخ ۶ دسامبر، درخواست تیک‌تاک، شرکت مادر آن بایت‌دنس و گروهی از کاربران این اپلیکیشن را برای لغو قانونی که آن را ملزم به قطع ارتباط با رژیم کمونیستی چین می‌کند، رد کرد.

این قانون که در قالب «قانون محافظت از آمریکایی‌ها در برابر اپلیکیشن‌های تحت کنترل دشمنان خارجی (PAFACA)» در ماه آوریل  توسط جو بایدن امضا شد، اپلیکیشن‌های متعلق به دشمنان خارجی آمریکا را از فعالیت در این کشور منع می‌کند.

دادگاه همچنین ادعای تیک‌تاک مبنی بر نقض متمم اول قانون اساسی آمریکا را رد کرد.

مهلت تیک‌تاک برای ادامه فعالیت

اگر تا تاریخ ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵، تیک‌تاک مالکیت خود را به شرکتی غیرچینی منتقل نکند، ممکن است در ایالات متحده ممنوع شود، مگر اینکه جو بایدن یک مهلت ۹۰ روزه دیگر برای این فرآیند ارائه دهد.

دلایل امنیت ملی

قضات با استناد به پرونده‌های برجسته‌ای از حملات سایبری و کارزارهای جاسوسی سایبری که از سوی رژیم کمونیستی چین حمایت می‌شوند، قانع شدند که این رژیم تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده به شمار می‌رود.

مشکل اصلی این حفره امنیتی قوانین امنیت ملی چین است که همه نهادهای فعال در این کشور را موظف می‌کند که در صورت درخواست حزب کمونیست چین، داده‌ها را در اختیار آن قرار دهند، حتی اگر این اقدام قوانین کشور مبدأ داده‌ها را نقض کند.

قضات در حکم خود تأکید کردند که تیک‌تاک هرگز به‌طور صریح دستکاری محتوا به دستور رژیم چین را رد نکرده است.

نگرانی دولت ایالات متحده در مورد تیک‌تاک از سال ۲۰۱۸ آغاز شد. از سال ۲۰۱۹، ده‌ها جلسه کاری بین دولت، تیک‌تاک، و شرکت مادر آن، بایت‌دنس، برگزار شد تا راه‌حلی برای رفع نگرانی‌ها پیدا شود که نیاز به واگذاری مالکیت نداشته باشد.

در ماه اوت ۲۰۲۲، تیک‌تاک پیشنهاد نهایی خود را برای رفع این نگرانی‌های امنیتی ارائه داد. اما واشنگتن این پیشنهاد را ناکافی دانست. به دنبال این موضوع، قانون‌گذاران فدرال طرحی را برای الزام بایت‌دنس به واگذاری مالکیت تیک‌تاک به ثبت رساندند.

واکنش قانون‌گذاران

راجا کریشنا‌مورتی، نماینده دموکرات از ایلینوی و از نویسندگان قانون «قانون محافظت از آمریکایی‌ها در برابر اپلیکیشن‌های تحت کنترل دشمنان خارجی» حکم دادگاه را مثبت ارزیابی کرده و گفت:
«مالکیت تیک‌تاک توسط بایت‌دنس تهدیدی برای امنیت ملی است که تنها از طریق واگذاری مالکیت قابل حل است.»

جان مولنار، نماینده جمهوری‌خواه از میشیگان، نیز گفت واگذاری مالکیت تیک‌تاک توانایی رژیم چین را برای «تضعیف حاکمیت آمریکا، نظارت بر شهروندان و تهدید امنیت ملی» از بین خواهد برد.

دیدگاه ترامپ و واکنش مایک پنس

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، پیش‌تر گفته بود که با ممنوعیت تیک‌تاک مخالف است و ترجیح می‌دهد که این اپلیکیشن تحت مالکیت یک شرکت آمریکایی در ایالات متحده باقی بماند.

مایک پنس، معاون رئیس‌جمهور پیشین، از حکم دادگاه استقبال کرده و از دولت آینده ترامپ خواسته است که بر اجرای قانون واگذاری مالکیت تیک‌تاک تأکید کند.

وضعیت مشابه در کانادا

کانادا نیز تیک‌تاک را تحت بررسی امنیت ملی قرار داده و ممکن است استفاده از این اپلیکیشن را در کشور خود ممنوع کند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی