دریاسالار راب بائر، رئیس کمیته نظامی ناتو گفته است که اگر فکر کنیم حزب کمونیست هرگز از این ظرفیت استفاده نخواهد کرد، عین سادهلوحی است.
دریاسالار راب بائر، رئیس کمیته نظامی ناتو، گفت شرکتهای غربی که در چین یا با چین دادوستد میکنند، با توجه به تجربه اروپا در مورد روسیه باید آماده باشند که حزب کمونیست درصورت بروز درگیری از این ظرفیت استفاده خواهد کرد.
بائر در رویدادی که در ۲۵ نوامبر به میزبانی اندیشکده مرکز سیاستگذاری اروپا در بروکسل برگزار شد، با اشاره به سخنرانی چند روز قبل خود گفت: «اگر فکر کنیم حزب کمونیست هرگز از این ظرفیت استفاده نخواهد کرد، عین سادهلوحی است. رهبران تجاری اروپا و آمریکا باید بدانند که تصمیمات تجاری آنها برای امنیت کشورشان تبعات راهبردی دارد.»
«کسبوکارها باید خودشان را برای سناریوی زمان جنگ آماده کنند و خطوط تولید و توزیعشان را براساس آن تنظیم نمایند. شاید اینطور به نظر برسد که ارتشها در نبردها به پیروزی میرسند، اما درواقع اقتصاد است که در جنگ پیروز میشود.»
بائر به پرونده شرکت انرژی گازپروم اشاره کرد که بیشتر سهام آن به دولت روسیه تعلق دارد. روسیه پیش از حمله به اوکراین در سال ۲۰۲۲، بزرگترین تأمینکننده گاز طبیعی اروپا بود که از طریق اوکراین انتقال مییافت.
دولتهای هردو طرف روابط تجاری را اهرم کردند. روسیه صادرات گاز را ممنوع کرد و اتحادیه اروپا و آمریکا بسیاری از شرکتهای روسی را تحت تحریم قرار دادند. برخی- نه همه- از کشورهای اروپایی نیز واردات گاز روسیه را متوقف کردند.
بائر هشدار داد که شی جین پینگ، رهبر حزب کمونیست چین، میتواند بهطور یکجانبه محدودیتهایی را درخصوص صنایع چینی اعمال کند که ممکن است زنجیره تأمین جهانی را تحتالشعاع قرار دهد.
برای نمونه، کشورهای دنیا برای تأمین مواد معدنی خاکی کمیاب به چین وابسته هستند؛ موادی که ۶۰ درصد از آنها در چین تولید و ۹۰ درصد از آنها در این کشور فرآوری میشوند. همچنین ترکیبات اولیه مهم دارویی از جمله مواد شیمیایی آرامبخشها، آنتیبیوتیکها، داروهای ضدالتهاب و داروهای کاهنده فشار خون از چین میآیند.
بائر گفت: «ما با سیر صعودی اقدامات خرابکارانه مواجه هستیم و اروپا در زمینه تأمین انرژی به مشکل خورده است.»
«تصور میکردیم با گازپروم معامله کردهایم اما درواقع با آقای پوتین قرارداد بسته بودیم و این مسئله درخصوص زیرساختها و کالاهای چینی نیز صدق میکند. ما درواقع با شی قرارداد بستهایم.»
او بر توجه به امنیت ملی کشورها در معاملات تجاری با رژیم چین و روسیه تأکید کرد.
بائر گفت: «اینکه تضمین کنیم تمام خدمات و کالاهای حیاتی بدون توجه به اتفاقات جاری به دستمان میرسند، بخش مهمی از بازدارندگی ما خواهد بود.»
کسبوکارهای آمریکایی به شکل فزاینده اعلام کردهاند که نشانههای بد را میبینند و انتظار دارند که چین از زنجیره تأمین کشور جدا شود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، وضع تعرفههای ۶۰ درصدی برای واردات کالاهای چینی را پیشنهاد کرده است.
کارشناسان امنیتی در حوزههای خصوصی و عمومی هشدار دادهاند که تولیدکنندگان برای تأمین قطعات کلیدی کالاهای روزمره به تولیدکنندگان چینی متکی هستند.
بسیاری از شرکتها نیز به سرمایهگذاران و مشتریان هشدار دادهاند که باید منتظر افزایش قیمتها باشند. این درحالی است که آنها به دنبال تولیدکنندگان و مونتاژکنندگان جایگزین هستند.