رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه در پایتخت عربستان سعودی، ریاض، با احمد شرع، حاکم سوریه، دیدار کرد. این دیدار تاریخی پس از آن انجام شد که دونالد ترامپ در تاریخ ۱۳ مه اعلام کرد که تحریمها علیه سوریه را لغو خواهد کرد.
دیدار با رهبر سوریه پیش از سخنرانی برنامهریزیشده ترامپ برای سران شورای همکاری خلیج فارس صورت گرفت. این شورا شامل شش کشور منطقه یعنی عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت، قطر، بحرین و عمان است.
ترامپ در سخنرانی خود برای سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفت که در حال بررسی عادیسازی روابط با دولت جدید سوریه است و افزود که این روند با دیدار او با شرع آغاز شده است.
کاخ سفید اعلام کرد که ترامپ از شرع خواسته تا به پیمان ابراهیم بپیوندد؛ توافقی که در سال ۲۰۲۰ روابط دیپلماتیک میان اسرائیل و چند کشور عربی را برقرار کرد.
ترامپ همچنین از رهبر سوریه خواست «همه تروریستهای خارجی را از سوریه اخراج کند، تروریستهای فلسطینی را اخراج کند، به آمریکا در جلوگیری از بازگشت داعش کمک کند و مسئولیت بازداشتگاههای اعضای داعش در شمال شرق سوریه را بر عهده بگیرد.»
به گفته ترامپ، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، نیز قرار است در ادامه این هفته با وزیر خارجه سوریه در ترکیه دیدار کند.
ترامپ گفت: «دستور توقف تحریمها علیه سوریه را صادر میکنم تا فرصتی دوباره به آنها داده شود. این کار شانس بزرگی به آنها برای پیشرفت میدهد. تحریمها فلجکننده و بسیار قدرتمند بودند.»
او افزود که این تصمیم را پس از گفتوگو با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، گرفته است.
ترامپ گفت: «باعث افتخار من بود که این کار را انجام دهم.»
بر اساس اعلام کاخ سفید، دیدار با احمد شرع، ۳۳ دقیقه به طول انجامید. ترامپ گفت که در این دیدار، ولیعهد عربستان نیز حضور داشت و اردوغان نیز از طریق تماس تلفنی به آنها پیوست.
پس از دیدارهایش در ریاض، در دومین روز از سفر خود به خاورمیانه، ترامپ راهی دوحه قطر شد تا مرحله بعدی سفرش را آغاز کند.
ترامپ پیشتر در تاریخ ۱۳ مه اعلام کرده بود که دستور توقف تحریمهای ایالات متحده علیه سوریه را صادر کرده و به دنبال گرمتر شدن روابط دیپلماتیک با رهبران جدید این کشور است.
پس از آنکه ترامپ در سخنرانی خود در «همایش سرمایهگذاری سعودی-آمریکایی» در ریاض گفت که دستور توقف تحریمها علیه سوریه را صادر خواهد کرد تا به آنها فرصتی برای پیشرفت بزرگ داده شود، حضار به مدت طولانی ایستادند و او را تشویق کردند.
ایالات متحده از سال ۲۰۱۱، زمانی که سوریه به ورطه جنگ داخلی فرو رفت، تحریمهایی را علیه این کشور وضع کرد. این تحریمها با هدف افزایش فشار بر بشار اسد، رئیسجمهور وقت سوریه، اعمال شد. اسد سرانجام در دسامبر ۲۰۲۴ و در پی حملهای غافلگیرکننده از سوی نیروهای شورشی، از قدرت کنارهگیری کرد و از کشور گریخت.
در حال حاضر، سوریه تحت کنترل یک دولت انتقالی خودخوانده قرار دارد. این دولت متشکل از شماری از چهرههای اپوزیسیون است که رهبری آن را افرادی از گروه هیئت تحریر شام بر عهده دارند؛ گروهی سنیمذهب که از ادغام شاخهای از القاعده در سوریه به نام جبههالنصره شکل گرفته است.
هیئت تحریر شام به دلیل ریشههای افراطگرایانه همچنان از سوی دولت آمریکا به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی شناخته میشود. احمد شرع از زمان تسلط بر دمشق، سعی کرده است خود را از ریشههای اسلامگرایی افراطی جدا کند و لحن معتدلتری در پیش بگیرد.
ترامپ در سخنرانی خود در عربستان سعودی اعلام کرد که مایل است به دولت جدید سوریه در عرصه دیپلماتیک فرصتی بدهد و امیدوار است سوریه پس از دوران اسد، شکوفا شود.