گزارشهای رسمی حاکی از این است که درآمد سالانه ترکیه از صنعت گردشگری از کل درآمد نفتی ایران در یک سال بیشتر است. فعالان حوزه گردشگری مهمترین اولویت برای توسعه گردشگری خارجی در ایران را «دوستی با جهان» عنوان کردهاند.
طبق دادههای مرکز آمار، در سال گذشته ۱۰ کشور اصلی که بیشترین تعداد گردشگران ورودی به ایران را داشتهاند شامل عراق، افغانستان، ترکیه، پاکستان، ارمنستان، آذربایجان، ترکمنستان، بحرین، کویت و چین بودهاند.
مجموع گردشگران این ده کشور که به ایران سفر کردهاند به کمتر از شش میلیون نفر میرسد. در مقایسه در همان مدت زمان ۲.۵ میلیون ایرانی به ترکیه سفر کردهاند.
بر اساس گزارش روزنامه «دنیای اقتصاد»، ترکیه با پذیرش ۵۶.۵ میلیون گردشگر طی یک سال، در میان ۱۰ کشور برتر جهان در زمینه گردشگری قرار گرفته است و ۵۴.۳ میلیارد دلار از این صنعت درآمد کسب کرده که این میزان از کل درآمد نفتی ایران هم بیشتر است.
«دوستی با جهان» مهمترین اولویت رونق گردشگری خارجی
در یک نظرسنجی که توسط روزنامه «دنیای اقتصاد» از فعالان حوزه گردشگری انجام شد، مهمترین اولویتها برای توسعه گردشگری خارجی بررسی شد. پرسشی که از شرکتکنندگان پرسیده شد این بود: «توسعه گردشگری خارجی چطور امکانپذیر خواهد بود؟»
گزینههای پاسخ شامل «رایزنی با سایر وزارتخانهها و نهادها برای برطرف کردن ایرانهراسی»، «برنامهریزی مشخص برای کشورهایی که با آنها روابط دوستانه داریم و اولویتگذاری میان آنها»، «دوستی با جهان»، «تهیه مسیرهای مختلف گردشگری متناسب با سلیقه گردشگران» و «حضور در نمایشگاهها و مراسمهای بینالمللی» بود.
نتایج نظرسنجی نشان داد که ۸۸ درصد از شرکتکنندگان گزینه «دوستی با جهان» را بهعنوان اولویت اول خود انتخاب کردهاند.
همچنین ۹درصد نیز رایزنی با سایر وزارتخانهها را برای برطرف کردن ایرانهراسی مهم دانسته و ۳ درصد برنامهریزی برای کشورهایی که با آنها روابط دوستانه داریم را اولویت اول خود معرفی کردهاند.
چشمانداز گردشگری در ایران و منطقه
بر اساس این نظرسنجی، ارتباط با سایر کشورها و کاهش تنشها میتواند مهمترین عوامل در توسعه گردشگری ورودی و افزایش سهم ایران از این بازار باشد.
اگرچه مسئولان گردشگری در ایران بارها از جایگزینی گردشگری به جای نفت صحبت کردهاند، اما همسایه غربی ایران، ترکیه، با عملکرد موفق خود توانسته است این هدف را محقق کند.
این در حالی است که قرار بود میزان گردشگری ورودی ایران به ۲۰ میلیون برسد، اما هنوز یک سوم از این هدف نیز محقق نشده است.
علاوه بر ترکیه، عربستان سعودی نیز با برنامههای گسترده خود توانسته نزدیک به ۲۴ میلیون گردشگر جذب کند.
اواخر ماه ژانویه رویترز به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که عربستان سعودی در حال آماده شدن برای افتتاح اولین فروشگاه مشروبات الکلی در ریاض است که منحصراً به دیپلماتهای غیرمسلمان خدمترسانی میکند.
به نوشته این خبرگزاری، این اقدام نقطه عطفی در تلاشهای محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی برای باز کردن درهای این کشور مسلمان به روی گردشگری و تجارت بود، زیرا نوشیدن مشروبات الکلی در اسلام ممنوع است.
ایران جزو کشورهای امن برای مقاصد گردشگری نیست
طی هفتههای اخیر گزارشی منتشر شد مبنی بر اینکه ایران در شاخص توسعه گردشگری و سفر در میان ۱۱۹ کشور جهان در جایگاه ۷۳ و بعد از کشورهایی مانند امارات متحده عربی با رتبه ۱۸ و ترکیه با رتبه ۲۹ قرار دارد. ایران جزو کشورهای امن برای مقاصد گردشگری نیست.
بر اساس پژوهش «معاونت امور کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران»، ایران در شاخص توسعه گردشگری و سفر در سال ۲۰۲۳، با کسب امتیاز ۳.۷۲ در جایگاه ۷۳ در بین ۱۱۹ کشور جهان قرار دارد.
اواسط ماه مارس، خبرگزاری آناتولی طبق دادههای سازمان آمار ترکیه نوشت که در ماه فوریه بهترتیب اتباع روسیه، ایران، عراق و اوکراین، رتبه اول تا چهارم را از نظر تعداد مسکن خریداری شده در ترکیه به خود اختصاص دادند.
روسها ۳۹۵ باب خانه، ایرانیها ۲۰۰ باب خانه، عراقیها ۱۱۲ باب خانه و اوکراینیها نیز ۱۰۵ باب خانه در ترکیه خریداری کردند.