آخرین آمارها نشان میدهد که میزان ورودی آب به سدهای کشور نسبت به سال گذشته ۲۸ درصد کاهش یافته است.
به گزارش رکنا، در حال حاضر تنها ۴۴ درصد ظرفیت سدهای ایران پر است و برخی از مهمترین سدهای کشور کمتر از ۱۰ میلیون مترمکعب آب دارند. این وضعیت بحرانی، تأمین آب شرب و کشاورزی را با تهدیدهای جدی روبهرو کرده است.
بررسیهای جدید حاکی از آن است که ۶ سد مهم ایران، از جمله سدهای طرق (خراسان رضوی)، شمیل و نیان و سرنی (هرمزگان)، کینهورس (زنجان)، رودبار داراب (فارس) و نهرین (خراسان جنوبی)، با کاهش چشمگیر ذخایر آبی روبهرو هستند. حجم آب این سدها به حدی کاهش یافته که دیگر پاسخگوی نیازهای مصرفی مناطق تحت پوشش خود نیستند.
علاوه بر کاهش ورودی آب، میزان پرشدگی سدهای کشور نیز نسبت به سال گذشته ۴ درصد کاهش داشته است. کاهش ذخایر آبی، چالشهای جدیدی را در حوزه کشاورزی، صنعت و تأمین آب آشامیدنی به وجود آورده و نگرانیها را نسبت به ماههای پیشرو افزایش داده است.
بر اساس گزارشها، از آغاز سال آبی جاری تاکنون تنها ۹.۸ میلیارد مترمکعب آب وارد سدهای کشور شده، درحالیکه این رقم در مدت مشابه سال گذشته بیش از ۱۳.۷ میلیارد مترمکعب بوده است. این روند کاهشی، بر وخامت بحران افزوده و چشمانداز تأمین منابع آبی را با چالشهای بیشتری روبهرو کرده است.
محمدرضا عارف، معاون اول پزشکیان در نشست اخیر شورای عالی آب، بحران ناترازی آب را یکی از اولویتهای اصلی کشور دانست و بر لزوم برنامهریزی برای مدیریت مصرف، تغییر الگوی کشت و استفاده از فناوریهای نوین تأکید کرد.
در همین راستا، رئیس دولت جمهوری اسلامی در روز شنبه ۲۵ اسفند اعلام کرد که وضعیت آب تهران در سال آینده بحرانی خواهد بود.
انستیتو منابع جهانی در گزارشی ایران را از جمله ۲۵ کشوری معرفی کرد که با شدیدترین وضعیت کمآبی و تنش آبی مواجه هستند و آن را از عواقب «چندین دهه مدیریت ضعیف آب و استفاده ناپایدار از آب برای کشاورزی» دانست.
وزارت نیرو روز پنجشنبه ۲۳ اسفند، طی گزارشی اعلام کرد که برخی از سدهای مهم کشور با کاهش شدید ذخایر آبی مواجه شدهاند، بهطوریکه حجم آب ذخیرهشده در آنها به ۲۰ درصد یا کمتر رسیده است.
پیشتر عیسی کلانتری، رئیس پیشین سازمان محیطزیست، نسبت به وضعیت آب ایران و کاهش ذخایر آن گفته بود «این کشور ۷ هزار سال سابقه تمدن دارد و ما در ۲۵ سال گذشته، آب مملکت را به پایان بردیم.»