وزیر خارجه آمریکا و چین گانگ وزیر خارجه چین در آغاز سفر دو روزه آنتونی بلینکن به پکن در ۱۷ ژوئن با یکدیگر گفتگو کردند که دو طرف آن را یک «بحث صادقانه» توصیف کردند.
این سفر در حالی انجام شد که بسیاری از کارشناسان و قانونگذاران کنگره ایالات متحده مخالفت خود را با آن ابراز کرده و معتقد بودند که سفر وزیر خارجه آمریکا به چین اشتباه است.
بلینکن، بالاترین مقام آمریکایی که از زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن در سال ۲۰۲۱ به چین پا گذاشته است و مایک پمپئو وزیر خارجه دولت ترامپ نیز در سال ۲۰۱۸ در یک سفر یکروزه از چین بازدید کرده بود.
سفر بلینکن به پکن نشاندهنده آخرین تلاشهای واشنگتن برای تعامل با پکن است و این در حالی است رژیم کمونیستی چین تا حد زیادی در برابر ارتباطات دوجانبه در سطح نظامی مقاومت میکند.
مت میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پس از دیدار ۵ و نیم ساعته وزرای خارجه ایالات متحده و چین با انتشار بیانیهای عنوان کرد که در این دیدار «بر اهمیت دیپلماسی و حفظ کانالهای ارتباطی باز در طیف کاملی از موضوعات برای کاهش خطر اشتباه در فهم و بررسی مسائل تأکید شده است.»
مت میلر بدون اشاره به جزئیات بیشتر گفت: «آنتونی بلینکن در دیدار با همتای چینی خود تعدادی از مسائل نگران کننده را مطرح کرده است.»
مقامات آمریکایی و چینی این دیدار را به عنوان مذاکرات «صادقانه» و «سازنده» توصیف کردند، اگرچه ناظران خارجی از انتظارات پایین برای هرگونه پیشرفت بزرگ حتی قبل از مذاکرات آنها خبر داده بودند.
چن لیجیان، تحلیلگر چینی مستقر در ایالات متحده در همین رابطه به اپک تایمز گفت که این سفر «هیچ توافق مرحلهای یا نتایج خاصی را به همراه نخواهد داشت»، زیرا حزب کمونیست چین بهگونهای تنظیم شده است که تمام تصمیمها در نهایت از سوی شی جین پینگ، رهبر چین گرفته میشود.
از سوی دیگر طبق گزارش وزارت امور خارجه چین در بیانیهای که پس از دیدار منتشر شد، چین گانگ در طی جلسه روز یکشنبه، تایوان را به عنوان «محور منافع اساسی چین»، «مهمترین مسئله» و «مهمترین خطر» در روابط آمریکا و چین توصیف کرده است.
حزب کمونیست چین، کشور تایوان را که به صورت دموکراتیک اداره میشود، جزئی از قلمرو خود میداند و شی بارها متعهد شده است که این جزیره را به خاک چین ضمیمه کند و عنوان کرده در صورت لزوم در این راه از گزینه نظامی نیز استفاده خواهد کرد.
با این حال واشنگتن روابط مستحکم خود را با تایوان دموکراتیک در چارچوب «قانون روابط تایوان» حفظ کرده است، این قانون آمریکا موظف میسازد که تسلیحات لازم برای دفاع تایوان را برای دولت این کشور فراهم کند.
بر اساس گزارش وزارت خارجه چین از این نشست، چین گانگ، وزیر خارجه چین تأکید کرده که کشورش بدون ایالات متحده نمیتواند به افزایش رشد اقتصادی خود ادامه دهد.
کارشناسان بر این عقیده هستند که هر چند رژیم کمونیستی چین اخیراً مواضع سختی را در برابر ایالات متحده اتخاذ کرده است اما با توجه به اینکه بهبود اقتصادی چین پس از کووید در حال کاهش است و نرخ بیکاری جوانان به شدت افزایش یافته و تمایل سرمایهگذاری خارجی در بحبوحه سرکوب نظارتی در این کشور در حال کاهش است، پکن باید برای تقویت روابط خود با آمریکا مقدمات سفر بلینکن به چین را فراهم میکرد.
در همین رابطه لی لینی، مفسر امور چین عنوان کرد که «اگر حزب کمونیست چین به طور کامل با ایالات متحده درگیر شود، یا حتی به سمت درگیری پیش برود، تقریباً همه سرمایهگذاران خارجی از سرزمین اصلی خارج میشوند، این وضعیتی است که حزب کمونیست چین نمیخواهد آن را ببیند.»
بلینکن قرار است امروز با دیپلمات ارشد چین، وانگ یی، دیدار کند. برنامه وزیر خارجه آمریکا که توسط وزارت خارجه این کشور منتشر شده نشان میدهد، دستور کار آنتونی بلینکن در آخرین روز سفر خود به پکن، شامل دیدار با شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین نیست؛ گرچه برخی گمانهزنی میکنند شاید شی بلینکن را به حضور بپذیرد.
این در حالی است که شی جینپینگ در ۱۶ ژوئن با بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت در پکن ملاقات کرد و دیدار احتمالی بلینکن با شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین همچنان جالبترین موضوع سفر وزیر خارجه آمریکا به پکن و معیاری برای «موفقیت» آن است.