Search
Asset 2

ایالات متحده قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای آتش‌بس در غزه را وتو کرد

ایالات متحده پیش‌نویس قطعنامه‌ای را که خواستار آتش‌بس «فوری، بدون قید و شرط و دائم» میان اسرائیل و گروه حماس بود، را در شورای امنیت سازمان ملل متحد وتو کرد.
دوروتی شیا، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، در تاریخ ۴ ژوئن ۲۰۲۵ در جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد که برای رأی‌گیری درباره قطعنامه‌ای پیرامون آتش‌بس و دسترسی بشردوستانه نامحدود به غزه برگزار شده بود، سخنرانی کرد. (LEONARDO MUNOZ/AFP via Getty Images)

ایالات متحده پیش‌نویس قطعنامه‌ای را که خواستار آتش‌بس «فوری، بدون قید و شرط و دائم» میان اسرائیل و گروه حماس بود، را در شورای امنیت سازمان ملل متحد وتو کرد.

به گزارش تایمز اسرائیل، این قطعنامه همچنین خواهان آزادی فوری تمامی گروگان‌ها و دسترسی بدون مانع به کمک‌های بشردوستانه بود.

دوروتی شیا، نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل، در سخنانی پیش از رأی‌گیری گفت: «ایالات متحده بارها اعلام کرده است که از هیچ طرحی که حماس را محکوم نکند و خواستار خلع‌سلاح و خروج آن از غزه نباشد، حمایت نخواهد کرد.»

به گفته او، این قطعنامه «تلاش‌های دیپلماتیک برای دستیابی به آتش‌بس پایدار و متناسب با واقعیات میدانی را تضعیف و حماس را جسورتر خواهد کرد.»

تایمز اسرائیل نوشت که از میان ۱۵ عضو شورای امنیت، ۱۴ کشور به این قطعنامه رأی موافق دادند؛ اما رأی مخالف آمریکا مانع تصویب آن شد.

براساس این گزارش، این رأی‌گیری در شرایطی انجام شد که وضعیت انسانی در غزه با بیش از دو میلیون جمعیت بحرانی توصیف می‌شود و نهادهای بین‌المللی نسبت به وقوع قحطی هشدار داده‌اند.

اسرائیل پس از پایان آتش‌بس دو ماهه در مارس، عملیات نظامی در غزه را از سر گرفته است.

به گفته مقامات غزه، در حملات روز چهارشنبه ۴ ژوئن اسرائیل دست‌کم ۴۵ نفر کشته شده‌ است؛ اسرائیل نیز از کشته شدن یکی از سربازان خود خبر داده است. تل‌آویو می‌گوید عملیات‌ها صرفاً علیه عناصر تروریستی انجام می‌شود که پشت جمعیت غیرنظامی پنهان شده‌اند.

جنگ غزه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، زمانی که نیروهای حماس به اسرائیل حمله کردند، ۱۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۵۱ نفر را به گروگان به نوار غزه بردند. اسرائیل در پاسخ به این حمله، یک کارزار نظامی گسترده آغاز کرد که به گفته مقامات بهداشت حماس در غزه، تاکنون بیش از ۵۴ هزار فلسطینی در آن کشته شده‌اند.

به گفته اسرائیل این آمار به‌طور مستقل قابل تأیید نیست و تفکیکی میان غیرنظامیان و افراد مسلح ارائه نمی‌دهد.

در پی فشارهای بین‌المللی، اسرائیل از ۱۹ مه اجازه ورود محدود کاروان‌های کمک‌رسانی تحت نظارت سازمان ملل را صادر کرد. یک هفته بعد، سامانه جدیدی برای توزیع کمک‌ها توسط نهادی به نام «بنیاد انسانی غزه» راه‌اندازی شد که با حمایت ایالات متحده و اسرائیل فعالیت می‌کند.

اسرائیل مدت‌هاست حماس را متهم به سرقت و سوءاستفاده از کمک‌های انسان دوستانه می‌کند.

آمریکا و اسرائیل از سازمان ملل خواسته‌اند با بنیاد انسانی غزه همکاری کند؛ بنیادی که برای توزیع کمک‌ها از شرکت‌های خصوصی امنیتی و لجستیکی آمریکایی استفاده می‌کند و آن‌ها را از مسیرهایی موسوم به «مراکز توزیع امن» وارد غزه می‌نماید.

در همین راستا، دوروتی شیا در جلسه شورای امنیت گفت: «هیچ‌کس نمی‌خواهد که غیرنظامیان فلسطینی در غزه گرسنه یا تشنه بمانند.»

سازمان ملل و نهادهای امدادرسان بین‌المللی از همکاری با بنیاد انسانی غزه خودداری کرده‌اند و می‌گویند این نهاد بی‌طرف نیست، کمک‌ها را نظامی‌سازی کرده و باعث آوارگی بیشتر فلسطینیان می‌شود.

پیش از رأی‌گیری، توماس فلچر، مسئول کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل، بار دیگر درخواست کرد تا به سازمان ملل و گروه‌های امدادرسان اجازه داده شود تا به مردم غزه کمک کنند.

او در بیانیه‌ای گفت: «تمام گذرگاه‌ها را باز کنید، همه را. اجازه دهید کمک‌های حیاتی در مقیاس گسترده، از تمام جهات وارد شود. محدودیت‌ها در مورد نوع و مقدار کمک را بردارید. اطمینان حاصل کنید که کاروان‌های ما با تأخیر و منع مواجه نشوند.»

به گفته دیپلمات‌ها، پیش‌نویس مشابهی که تمرکز آن بر مسائل بشردوستانه خواهد بود، قرار است به رأی مجمع عمومی سازمان ملل با ۱۹۳ عضو گذاشته شود؛ جایی که هیچ کشوری حق وتو ندارد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی