تصویب کلیات طرح اعمال مجازات برای جراحیهای وازکتومی و توبکتومی، در جلسهی سوم تیرماه مجلس شورای اسلامی ایران، واکنشهای انتقادآمیز بسیاری از مقامات دولتی را بههمراه داشته است.
براساس این طرح هر گونه اقدامی که به منجر به «سقط جنین، عقیمسازی، وازکتومی و توبکتومی» شود، ممنوع بوده و مطابق یکی از بندهای آن، مجازات ۲ تا ۵ سال حبس برای انجام عملهای جراحی پیشگیری از بارداری درنظر گرفته شده است.
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده، در واکنش به این مصوبه گفته است که روشهای تنبیهی بیشاز آنکه به افزایش میزان باروری منجر شود، به زیرزمینی شدن روشهای رایج پیشگیری از بارداری میانجامد و در نهایت به جای افزایش جمعیت کشور، به ازدیاد جمعیت زندانها منجر میشود.
«شهیندخت مولاوردی» همچنین گفت: «این واقعیت که جمعیت جوان نیاز و لازمه پیشرفت، توسعه، استقلال و امنیت کشور است، باید به یک باور عمومی تبدیل شود و راه آن هم بگیر و ببند و داغ و درفش نیست.»
«مجتبی رحماندوست»، نماینده مردم تهران در مجلس هم ضمن مخالفت با طرح یاد شده گفت: «به این ترتیبی که بگوییم آدمها را درصورت جلوگیری از تکثیر نسل، مجازات و یا زندانی کنیم، مخالف هستم. اینها آزادیهای شخصی برخی آدمها است.»
وی افزود: «ما میگوییم جامعه به سمت کمفرزندی نرود؛ نمیگوییم که آدمی حق ندارد فرزند کم داشته باشد. اگر بخواهد در این مورد محدودیت صورت گیرد و یا مجازات انجام شود با روال عادی جامعه مغایر است.»
در همین راستا وزارت بهداشت ایران نیز با طرح اعمال مجازات برای عملهای وازکتومی و توبکتومی مخالفت کرده است.
به عقیدهی مسئولان وزارت بهداشت،این موضوع با سیاستگذاریهای جمعیتی این وزارتخانه بهخصوص درمورد اصل حفاظت از سلامت مادران و نوزادان در تضاد و تناقض است.
«محمداسماعیل مطلق»، مدیرکل دفتر سلامت، جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، با غیرعاقلانه توصیف کردن این طرح گفته است:«۹۷ درصد از شهروندان برای پیشگیری از بارداری از روشهای دیگری استفاده میکنند و جراحی پیشگیری از باروری (وازکتومی و توبکتومی) با تشخیص و تائید کارشناسان وزمانی انجام میشود که سلامت مادر و کودک در خطر باشد.»
در مصوبهی اخیر مجلس ایران، بسیاری از مقامات آن را کاری شتابزده و غیرکارشناسی برشمردهاند.
علاوهبر ایرادات کلی که براین طرح وارد شده، این سؤال نیز مطرح است که مجازات زندان برای جراح درنظر گرفته شده و یا برای فرد عقیمشده؟
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.