ایالات متحده روز گذشته یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد را که با هدف ارسال کمکهای نجاتبخش به نوار غزه خواستار ایجاد «وقفه بشردوستانه» در جنگ غزه شده بود، وتو کرد.
در حالی که وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه مدعی شد که در صورتی که اسرائیل به حملات هوایی خود پایان دهد، حماس «آماده» است تمامی گروگانهای اسیر خود در نوار غزه را آزاد کند، اسرائیل متعهد شده که حماس را در نوار غزه از بین ببرد.
این قطعنامه با پیشنهاد برزیل در شورای امنیت مطرح شده بود و از ۱۵ عضو این شورا ۱۲ کشور به آن رای مثبت دادند و تنها ایالات متحده با آن مخالف بود. بریتانیا و روسیه نیز به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
ایالات متحده، چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا، پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند و مخالفت هر کدام از این کشورها با قطعنامههایی که در این نهاد ۱۵ عضوی مطرح می شود باعث می شود که آن قطعنامه کنار گذاشته شود.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد در توضیح رای خود گفت که متن قطعنامه نتوانست به وضوح حق دفاع از خود اسرائیل را تایید کند.
او گفت: «ایالات متحده از مطرح شدن این قطعنامه که در آن به حق دفاع از خود از سوی اسرائیل اشاره نشده ناخرسند است. اسرائیل نیز مانند هر ملتی در جهان، حق ذاتی دفاع از خود را دارد که در ماده ۵۱ منشور سازمان ملل منعکس شده است. در پی حملات تروریستی قبلی توسط گروههایی مانند القاعده و داعش، این شورا بر این حق تأکید کرد. این متن نیز باید همین کار را میکرد.»
درخواستها برای «وقفه بشردوستانه» در حالی مطرح میشود که پس از حمله افراد مسلح حماس در ۷ اکتبر به جنوب اسرائیل و کشتن صدها غیر نظامی، نیروهای ارتش اسرائیل حملات هوایی تلافیجویانهای را در سراسر غزه انجام دادهاند.
اسرائیل همچنین ارسال مواد غذایی به غزه را محدود کرده است و انتقال آب، برق و سوخت به نوار غزه را متوقف کرده است و رفع چنین محدودیتهایی را به آزادی فوری ۱۹۹ گروگان ربوده شده از اسرائیل توسط حماس گره زده است.
رای گیری در مورد قطعنامه «وقفه بشردوستانه» در شورای امنیت سازمان ملل یک روز پس از آن صورت گرفت که بیمارستان الاهلی در غزه با انفجاری لرزید.
حماس انفجار روز سهشنبه در بیمارستان الاهلی غزه را ناشی از حمله هوایی اسرائیل دانسته است، در حالی که دولت اسرائیل گفته است که این بیمارستان با پرتاب ناقص موشکهایی که توسط افراطگرایان فلسطینی جهاد اسلامی شلیک شده، مورد اصابت قرار گرفته است.
این دومین بار طی یک هفته است که ایالات متحده با قطعنامههای شورای امنیت در مورد غزه مخالفت میکند.
ابتدا روسیه قطعنامهای را مطرح کرد که تنها مورد حمایت چین، گابن، موزامبیک و امارات متحده عربی قرار گرفت. نمایندگان فرانسه، بریتانیا، ژاپن و آمریکا با آن مخالفت کردند و شش عضو باقیمانده شورای امنیت سازمان ملل از دادن رای خودداری کردند.
در این قطعنامه هیچ اشارهای به حماس نشده بود و نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز عنوان کرد که فقدان محکومیت صریح حماس در قطعنامه روسیه باعث «بیاحترامی» به قربانیان حملات جنایتکارانه حماس در ۷ اکتبر در سراسر اسرائیل می شود.
از سوی دیگر در حالی که ایالات متحده با دو قطعنامه «بشردوستانه» شورای امنیت مخالفت کرده، جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده در جریان سفر خود به اسرائیل موافقت این کشور برای ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه را جلب کرد.
بایدن پیش از ترک تلآویو گفت: «اسرائیل بر اساس درک این موضوع که بازرسیها انجام خواهد شد و کمکها باید به غیرنظامیان برسد، نه به حماس، موافقت کرد که کمکهای بشردوستانه میتواند از مصر به غزه ارسال شود.»