یک کارشناس بازار آزاد گفت شکل رقابت چینیها باعث تضعیف مدل صنعتی آلمان شده که ۱۸ درصد از اقتصاد آن متکی به تولید است.
فولکسواگن برای اولینبار در بحبوحه فشار فزاینده رقابت با خودروهای برقی ارزانقیمت چین در حال بررسی تعطیلی کارخانههای خود در آلمان است.
این خودروساز قصد دارد تا سال ۲۰۲۶ معال ۱۱ میلیارد دلار پسانداز کند تا از فرایند گذار به خودروهای الکتریکی جان سالم به در ببرد.
توماس شافر، مدیرعامل برند فولکسواگن، روز سهشنبه در بیانیهای گفت: «وضعیت بسیار بغرنج است و نمیتوان با خیال خام کاهش هزینهها بر مشکلات غلبه کرد.»
فولکسواگن بهعنوان بزرگترین کارفرمای صنعتی آلمان و برترین خودروساز اروپا از نظر درآمدی، حدود ۶۸۰ هزار کارمند دارد. این شرکت گفته که در بحبوحه فشارها احساس کرده که راهی جز تعطیلی برنامه امنیت شغلی خود ندارد؛ برنامهای که از سال ۱۹۹۴ برقرار بوده و تا سال ۲۰۲۹ از تعدیل نیرو جلوگیری میکند.
فولکسواگن گفته که همه اقدامات را با شورای کار شرکت بررسی خواهد کرد.
یکی از تحلیلگران به اپک تایمز گفت که تعطیلی کارخانههای آلمان حتمی است، چراکه شکل رقابت چینیها باعث تضعیف مدل تولید آلمان میشود.
خودروهای برقی چینی
اداره آمار آلمان در ماه ژوئن اعلام کرد که ۴۰.۹ درصد از کل خودروهای برقی وارداتی در چهار ماه اول سال چینی بودهاند.
کمیسیون اروپا در ماه ژوئیه روی واردات خودروهای برقی باتریدار چینی تعرفه ۳۸.۱ درصدی گذاشت و دلیل آن را یارانههای ناعادلانهای دانست که خودروسازهای برقی اروپا را از نظر اقتصادی تهدید میکنند.
خودروهای برقی ارزانقیمت رقبای چینی معمولاً ۲۰ درصد ارزانتر از مدلهای اروپایی هستند.
فولکسواگن در ماه ژوئن هشدار داد که تأثیر منفی تعرفهها بویژه در صنعت خودروسازی آلمان بیشتر از منافع بالقوه آن بوده است.
سیاستمداران به روند سقوط سرعت بخشیدهاند
اندی میر، مدیر عملیات و تحلیلگر انرژی در اندیشکده بازار آزاد مؤسسه امور اقتصادی، در ایمیلی به اپک تایمز گفت که «تعطیلی کارخانه فولکسواگن در آلمان و دیگر کشورها اجتنابناپذیر است.»
او گفت: «پاسات فولکسواگن جزو خودروهایی بوده که رویکردهای تجاری شرق روی آن تأثیر گذاشته است. این وضعیتی است که امروز در آلمان با آن مواجه هستیم.»
میر گفت که شکل رقابت چینیها باعث تضعیف مدل صنعتی آلمان میشود که ۱۸ درصد از اقتصاد آن به بخش تولید متکی است. این درحالی است که اقتصاد دیگر کشورها از جمله بریتانیا ۸ تا ۱۰ درصد به تولید متکی است.
او گفت: «مدل روابط صنعتی آلمان که مبتنی بر مشارکت اجتماعی است و هزینهها را به واسطه توافق با اتحادیههای بانفوذ و حمایت سیاسی مدیریت میکند، در مواقعی سیستم را با کاهش دستمزدها سرپا نگهداشته است.»
او گفت: «اما وقتی به اقدامات جدیتر نیاز باشد، این مدل مانع از تغییر میشود.»
او افزود: «برای نمونه، شرکتهایی که رقابت جهانی دارند، نمیتوانند برنامههای سخاوتمندانه امنیت شغلی خود را حفظ کنند؛ برنامههایی که وقتی اوضاع مطلوب بود و فاصله زیادی با رقبا وجود داشت، به واسطه سرمایهگذاریهای کلان پایدار بودند. این شرکتها همچنین نمیتوانند درحالیکه بیشتر هزینهها و هدررفتها در داخل آلمان صورت میگیرد، دائماً عملیات بینالمللی کارآمد خود را کوچکتر کنند.»
او همچنین گفت که سیاستمداران آلمانی با اولویت دادن به فضلفروشی درخصوص تغییرات اقلیمی و توجه به خواست کنشگران ضدهستهای، بهجای امنیت انرژی، به روند سقوط سرعت بخشیدهاند. او افزود که این امر باعث وابستگی به گاز و زغالسنگ روسیه شده و گرانترین و غیرقابل اطمینانترین انرژی اروپا را پدید آورده است.
«صنعت با فاجعه روبهروست، درحالیکه کار چندانی برای مقابله با آلودگی و انتشار کربن انجام نمیگیرد.»
اتحادیهها
برنامه کاهش هزینهها باعث شکلگیری یک تعارض بزرگ بین شورای کار شرکت و آیجی متال- بزرگترین اتحادیه کارگری آلمان- شده که گفته با تمام قوا در برابر تعطیلی کارخانهها مقاومت خواهد کرد.
تورستن گروگر، مدیر منطقهای آیجی متال، در بیانیهای گفت: «این خبر پایهواساس فولکسواگن را به خطر میاندازد و مشاغل و کارخانهها را بشدت تهدید میکند.»
او گفت: «این رویکرد کوتهفکرانه و بسیار خطرناک میتواند قلب فولکسواگن را از کار بیندازد.»
دنیلا کاوالو، رئیس شورای کار گروه فولکسواگن، گفت که این رویکرد مصداق حمله به مشاغل، کارخانهها و قراردادهای جمعی شرکت است.
او گفت: «این رویکرد فولکسواگن و قلب شرکت را به خطر میاندازد. ما با تمام قوا در برابر این اتفاق مقاومت خواهیم کرد. تا ما هستیم، هیچ کارخانهای تعطیل نخواهد شد.»
اپک تایمز برای اظهارنظر با فولکسواگن تماس گرفت اما تا زمان انتشار این مقاله پاسخی دریافت نکرد.