Search
Asset 2

رأی‌گیری در ونزوئلا؛ آیا ۲۵ سال حکومت سوسیالیستی پایان خواهد یافت؟

ونزوئلایی‌ها در مهم‌ترین انتخابات ربع قرن گذشته که تحت حکمرانی حزب سوسیالیست برگزار می‌شود، رأی می‌‌‏دهند. مخالفان حمایت گسترده‌ای به دست آورده‌‌‏اند.
(ARNULFO FRANCO/AFP via Getty Images)

ونزوئلایی‌ها در مهم‌ترین انتخابات ربع قرن گذشته که تحت حکمرانی حزب سوسیالیست برگزار می‌شود، در صفوف رأی‌گیری حاضر شدند و رأی دادند. درحالی‌که مخالفان حمایت گسترده‌ای به دست آورده و نسبت به تخلفات احتمالی هشدار داده‌اند، نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا، نسبت به پیروزی خود اطمینان دارد.

ماریا کورینا ماچادو، رهبر اپوزیسیون، ستاره کارزار ائتلاف بوده است. اگرچه حکم ممنوعیت تصدی مناصب دولتی او را مجبور کرد که نامزدی ریاست‌جمهوری را به ادموندو گونزالس، دیپلمات ۷۴ ساله سابق ونزوئلا، که به واسطه منش آرام خود شناخته می‌شود، محول کند.

به گزارش رویترز، گونزالس حتی از جانب برخی از طرفداران سابق حزب حاکم مورد حمایت قرار گرفته اما مخالفان و ناظران عادلانه بودن انتخابات را زیر سؤال برده‌اند و می‌گویند که اقدامات مقامات برگزاری انتخابات و بازداشت عوامل اپوزیسیون مصادیقِ مانع‎تراشی هستند.

مادورو که انتخاب مجدد او در سال ۲۰۱۸ از جانب بسیاری از کشورها و از جمله آمریکا تقلبی خوانده می‌شود، گفته که این کشور شفاف‌ترین سیستم انتخاباتی جهان را دارد و اگر او در انتخابات به پیروزی نرسد، «حمام خون» به راه می‌افتد.

ماریا کورینا ماچادو، و ادموندو گونزالس، نامزد حامی او در انتخابات ریاست‌جمهوری، کارزار انتخاباتی پرشوری را برای پایان دادن به دوران ریاست‌جمهوری نیکلاس مادورو و پایان ۲۵ سال حکومت سوسیالیست‌ها در ونزوئلا آغاز کردند.

انتخاب مجدد مادورو در سال ۲۰۱۸ نیز در شرایطی رخ داد که آمریکا و دیگران دولت را به دستکاری در انتخابات متهم کردند. مادورو مطمئن به نظر می‌رسد و چهره‌های مخالف و تحلیلگران نسبت به احتمال تقلب هشدار می‌دهند.

گونزالس موفق شده که حمایت شماری از طرفداران سابق حزب حاکم را به دست آورد اما مخالفان و برخی از ناظران این پرسش را مطرح می‌کنند که با توجه به عملکرد مقامات انتخاباتی و بازداشت برخی از اعضای کارزار مخالفان که مصداق مانع‌تراشی است، آیا انتخابات عادلانه خواهد بود؟

گونزالس و ماچادو از رأی‌دهندگان خواسته‌بودند تا زودتر رأی خود را به صندوق بیاندازند و تا پایان انتخابات نیز در شعب رأی‌گیری «حضور» داشته باشند. آن‌ها می‌گویند انتظار دارند ارتش از نتیجه نهایی انتخابات حمایت کند.

ارتش ونزوئلا مدت‌هاست که از مادورو و سلف او، هوگو چاوز، حمایت کرده است. با این‌حال، ژنرال ولادیمیر پادرینو، وزیر دفاع ونزوئلا، گفته که نیروهای مسلح به نتیجه انتخابات روز یکشنبه احترام می‌گذارند.

مادورو که از سال ۲۰۱۳ بر مسند قدرت بوده و به دنبال سومین دوره شش ساله ریاست‌جمهوری خود است، می‌گوید این کشور شفاف‌ترین سیستم انتخاباتی جهان را دارد و هشدار داده که درصورت شکست او در انتخابات «حمام خون» به راه می‌افتد؛ اظهار نظری که با مخالفت همتایان او در منطقه آمریکای لاتین مواجه شده است.

دولت مادورو کشور ونزوئلا را در بحبوحه فروپاشی اقتصادی، مهاجرت حدود یک‌سوم جمعیت و وخامت روابط دیپلماتیک این کشور در سایه تحریم‌های آمریکا، اتحادیه اروپا و دیگر کشورها که به فلج شدن صنعت نفت مشکل‌دار ونزوئلا منتهی شده‌اند، مدیریت کرده است.

جوامع دور از وطن ونزوئلایی با حدود ۸ میلیون جمعیت می‌گویند ثبت‌نام برای شرکت در رأی‌گیری برای آن‌ها دشوار بوده است. کمتر از ۶۸ هزار نفر موفق به ثبت رأی خود شده‌اند.

برخی ترجیح داده‌اند به خانه بازگردند.

شرکت‌های اتوبوسرانی در غرب ایالت تاچیرا و در مرز کلمبیا اعلام کردند که طی ۱۰ روز گذشته شاهد افزایش ۴۰ درصدی بلیت ‌فروخته شده بوده‌اند.

ماریتزا کومبا، خیاط ۶۴ ساله که از ۵ سال قبل در بوگوتا زندگی می‌کند و برای شرکت در رأی‌گیری به سن کریستوبال آمده، به رویترز گفت: «ما می‌خواهیم به خانه برگردیم؛ اما به ونزوئلایی که آزاد، سرزنده و آباد باشد.»

او قصد دارد درصورت پیروزی مخالفان تا یک سال دیگر به ونزوئلا بازگردد.

یک مقام شورای ملی انتخابات ونزوئلا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که بیش از ۹۵ درصد از ۳۰ هزار صندوق رأیِ پیش‌بینی‌شده برای انتخابات در سراسر کشور مستقر شده‌اند.

خوزه رائول مولینو، رئیس‌جمهور پاناما، روز جمعه گفت چند نفر از رؤسای‌جمهور سابق آمریکای لاتین- از جمله میریا موسکوسو از پاناما و ویسنته فاکس از مکزیک- که قصد داشتند برای نظارت بر انتخابات ونزوئلا به این کشور سفر کنند، اجازه سفر پیدا نکردند، زیرا حریم هوایی ونزوئلا بسته شده است.

در عین‌حال، آمریکا اعلام آمادگی کرده که تحریم‌های ونزوئلا را با توجه به رویداد روز یکشنبه تغییر بدهد.

نام گونزالس ۷۴ ساله به واسطه منش آرام و وعده‌هایی که در رابطه با تغییر و امکان بازگشت مهاجران داده، بر سر زبان‌ها افتاده است.

او پس از تأیید حکم محرومیت از تصدی مناصب دولتی در دادگاه عالی کشور، ردای اپوزیسیون را به‌جای ماچادوی ۵۶ ساله به تن کرد. ماچادو سال گذشته در انتخابات مقدماتی اپوزیسیون به پیروزی بزرگی دست یافت اما نامزدی ریاست‌جمهوری را به گونزالس محول کرد.

مادوروی ۶۱ ساله، راننده سابق اتوبوس و وزیر امور خارجه سابق ونزوئلا بوده است.

به گفته تحلیلگران، مخارج دولت در جریان کارزارهای انتخاباتی صرفاً کمی افزایش یافته که از تغییر شرایط نسبت به کارزارهای پرهزینه قبلی حکایت دارد.

مادورو می‌گوید به تازگی ۷۰ پروژه عمومی را کلید زده است؛ اما اخبار تلویزیون دولتی ونزوئلا نشان داد که بسیاری از آن‌ها به بازسازی مدارس، بیمارستان‌ها و جاده‌های موجود مربوط می‌شدند.

نتیجه انتخابات احتمالاً تا پایان یکشنبه یا اوایل دوشنبه به وقت محلی اعلام خواهد شد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی