دیدهبان بینالمللی سازمان ملل، کارکنان آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (اونروا) را به سرقت کمکهای بشردوستانه ارسالی برای ساکنان غزه و فروش آنها با هدف سودجویی متهم کرده است.
دیدهبان سازمان ملل در سوئیس در گزارش ۸ مه خود اعلام کرد که اتهامات مختلفی را مورد بررسی قرار داده- از جمله مواردی که برخی از کارکنان اونروا در یک چتروم آنلاین درباره آنها افشاگری کردند- و به این نتیجه رسیده که کارکنان آژانس امدادرسانی سازمان ملل کمکهای بشردوستانهای را که بهطور رایگان برای فلسطینیها ارسال میشوند، میدزدند و به فروش میرسانند.
به گفته دیدهبان سازمان ملل، فلسطینیهایی که سوءاستفادههای کارکنان اونروا را گزارش میکنند، با تلافیجویی آژانس مواجه میشوند. فیلیپ لازارینی، کمیسر کل اونروا، نیز چشم خود را به روی این مسائل میبندد.
دیدهبان سازمان ملل در بیانیه خود گفت: «این گزارشات از سرخوردگی عمیق کارمندان آژانس حکایت دارند و نشان میدهند که کارمندان ارشد اونروا دست به سوءاستفاده میزنند و آژانس هم هیچ کاری درباره آنها نمیکند.»
ژولیت توما، مدیر ارتباطات اونروا، در ایمیلی به اپک تایمز گفت: «آژانس از این گزارشات اطلاع دارد و در حال بررسی موارد ادعایی است.» او افزود که آژانس در زمان مقتضی پاسخ میدهد.
اولینبار نیست که اونروا با این اتهامات شرمآور مواجه میشود.
برخی از کارکنان اونروا به دست داشتن در حمله تروریستی هفتم اکتبر ۲۰۲۳ در کنار گروه تروریستی حماس متهم هستند؛ حملهای که به کشته شدن دستکم ۱۲۰۰ اسرائیلی و ربودن صدها نفر منجر شد. این حمله وزارت امور خارجه آمریکا را بر آن داشت تا کمکهای مالی خود به این آژانس را متوقف کند.
جزئیات بیشتر
چتروم آنلاینی که منبع ادعاهای دیدهبان سازمان ملل است، توسط هیثم السید، کارمند سابق اونروا، اداره میشود؛ کسی که پس از اعتراض به پوشاندن نقشهای در یکی از مدارس اونروا که نامی از اسرائیل روی آن نبود، از سمت خود برکنار شد.
به گفته دیدهبان سازمان ملل، آقای السید در ۱۷ سالی که برای آژانس کار میکرد، چندین چتروم آنلاین راهاندازی کرد. کارکنان و معلمان آژانس پستهایی را در این چترومها به اشتراک میگذاشتند که بسیاری از آنها حاوی محتوای یهودیستیزانه، نفرتپراکنی و افراطگرایی جهادی بودند.
او همچنان مدیریت این چترومها را برعهده دارد. برخی از آنها حاوی پیامهایی از سوی کارمندان اونروا هستند که درباره تخلفات آژانس افشاگری میکنند.
در یکی از پیامهای دیدهبان سازمان ملل آمده است: «با توجه به سرقتهایی که پیش آمده، من از مدیریت مدرسه و امانتداری آن در توزیع کمکهای بشردوستانه ناراضی هستم.»
در ادامه این پیام آمده است: «آوارگانی که در چادر زندگی میکنند، سهم خود از اقلام خوراکی و غیرخوراکی را نمیگیرند. بستهها شبانه توزیع میشوند و جلوی چشم ما به فروش میرسند. آنها حتی پوشک بچه را هم میفروشند.»
خبرچین اونروا مدعی شد هرکسی که درباره سرقت و فروش بستههای کمکی صحبت میکند، از سمت خود برکنار شده و یا منتقل میشود.
او افزود: «آنها اتفاقی را که در مدرسه رخ داد تاب نیاوردند، بویژه وقتی گازوئیل را به سرقت بردند. مدرسه ما بیش از یک ماه برق نداشت. گاهی فقط چند دقیقه برق داشتیم و بهانهشان این بود که موتور برق در مدرسه دیگری است. سارق را شناسایی کردیم و مدیر مدرسه از جریان باخبر شد اما سارق تا همین امروز به کار خود ادامه میدهد. از دیدنش حالم به هم میخورد.»
در پیام دیگری که دیدهبان سازمان ملل به آن اشاره کرده است، ادعا شده که جعبههای مواد غذایی همراه با اقلام غیرخوراکی مانند چادرهای برزنتی توسط کارکنان اونروا به سرقت رفته و به نیازمندان فروخته شده است.
بهطور کلی، این مطالب از سوءاستفاده بزرگ آژانس در مواجهه با کمکها حکایت دارند.
عاصف رومیروسکی، مورخ خاورمیانه و از نویسندگان «مذهب، سیاست و خاستگاه امدادرسانی به آوارگان فلسطینی» چندی پیش در برنامه «رهبران فکری آمریکایی» به اپک تیوی گفت: «اونروا بیاعتبار شده و با حماس همکاری دارد؛ گروهی که وزارت امور خارجه آمریکا آن را سازمانی تروریستی میداند.»
او گفت: «ثابت شده که اونروا نسخه مشابه حماس است. این واقعیت که آنها در مقر خود از سرورهای حماس نگهداری میکردند و برخی از کارکنان آن در حملات هفتم اکتبر دست داشتند، نشان میدهد که اونروا دیگر قانونی نیست.»
آقای رومیروسکی افزود: «اونروا بهجای آنکه راه رسیدن به صلح باشد، مانع صلح است.»
اونروا در سال ۱۹۴۹ با هدف ارائه کمکهای بشردوستانه به آوارگان فلسطینی تأسیس شد.
حوزه عملیاتی اونروا نوار غزه است، جاییکه اسرائیل سعی دارد با انجام عملیات نظامی نیروهای حماس را نابود کند؛ گروهی که عوامل آن از این منطقه برای حمله به اسرائیل استفاده میکنند.
برخی اونروا را سازمانی خدماتی برای عربتبارهای تحت محاصره در نوار غزه و کرانه باختری میدانند، درحالیکه دیگران آن را عاملی بحرانزا و مانع صلح میدانند و بسیاری نیز هردو مورد را به اونروا نسبت میدهند.