نخستوزیر سوئد گفت که این کشور آماده است تا در زمان جنگ، سلاحهای هستهای را در خاک خود مستقر کند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، اولف کریسترسون در حالی این اظهارات را مطرح کرده که منتقدان خواستار ممنوعیت استقرار این سلاحها توسط این عضو جدید ناتو هستند.
بر اساس این گزارش، پارلمان سوئد قرار است در ماه ژوئن به توافقنامه همکاری دفاعی (دی.سیای) با ایالات متحده رای دهد که به آمریکا اجازه دسترسی به پایگاههای نظامی در سوئد و ذخیره تجهیزات نظامی و تسلیحات در این کشور اسکاندیناوی را میدهد.
انجمن صلح و داوری سوئد در هفتههای گذشته درخواستهایی را مطرح کرد مبنی بر اینکه دولت به صورت کتبی در توافقنامه دی.سیای اعلام کند که سوئد اجازه نخواهد داشت سلاحهای هستهای در خاک خود داشته باشد.
خبرگزاری فرانسه نوشته است که دولت با استناد به «اجماع گسترده در مورد تسلیحات هستهای» در سوئد و همچنین تصمیم پارلمان مبنی بر ممنوعیت تسلیحات هستهای در سوئد در زمان صلح، بارها تاکید کرده است که نیازی به منع ممنوعیت وجود ندارد.
کریسترسون به رادیو سوئد گفته است که «در شرایط جنگ، موضوع کاملاً متفاوت است و کاملاً به آنچه اتفاق میافتد بستگی دارد.»
نخست وزیر سوئد افزوده است که در بدترین سناریوی موجود، کشورهای دموکراتیک در جهان باید در نهایت بتوانند از خود در برابر کشورهایی که میتوانند ما را با سلاحهای هستهای تهدید کنند، دفاع کنند.
او با بیان اینکه دولت سوئد در مورد قلمرو این کشور تصمیم میگیرد، تاکید کرد که هرگونه تصمیمی برای قرار دادن تسلیحات هستهای در سوئد توسط این کشور اتخاذ خواهد شد نه ایالات متحده.
این مقام ارشد سوئد با اشاره به اینکه اگر اوکراین یکی از اعضای ناتو بود، روسیه به آن حمله نمیکرد، تاکید کرد که «هدف ما از عضویت در ناتو و دفاع ما این است که اطمینان حاصل کنیم که چنین وضعیتی ایجاد نمی شود.»
حزب سوسیال دموکرات سوئد زمانی که سوئد درخواست عضویت خود در ناتو را در ماه می ۲۰۲۲ ارائه کرد، در قدرت بود.
این حزب در آن زمان اعلام کرد که برای اعمال «احتیاطهای یک جانبه علیه استقرار سلاحهای هستهای و پایگاههای دائمی در خاک سوئد تلاش خواهد کرد.»
دانمارک و نروژ که پیشتر عضو ناتو شدهاند، هر دو از اجازه به کشورهای خارجی برای ایجاد پایگاههای نظامی دائمی یا تسلیحات هستهای در خاک خود در زمان صلح خودداری کردهاند.
سوئد در ماه مارس امسال دو قرن عدم تعهد نظامی را برای پیوستن به ناتو کنار گذاشت.
اوایل ماه مارس، نخستوزیر سوئد و وزیرخارجه آمریکا در واشنگتن اعلام کردند که سوئد بهطور رسمی به ناتو پیوست. به این ترتیب این کشور سیودومین عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی به شمار میرود.